Melodikrysset nr 21 2009

23 maj 2009 11:57 | Film, Musik, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 19 kommentarer

En trevlig lördagsmorgon med Melodikrysset – utanför fönstret kommer det regn, så välbehövligt för den törstande trädgården.

Krysset hade jag inga större besvär med, bortsett från att jag inte riktigt förstod Anders Eldemans frågor kring för mig annars välkända ”Brev från kolonien” – svaren skulle hur som helst bli brevet (i bestämd form) och kolonin (märk stavningsskillnaden). Melodin till den här roliga texten snodde Cornelis Vreeswijk från ”Timmarnas dans”, som ingår i Amilcare Poncellis opera från 1876 ”La Giaconda”.

Ytterligare en opera förekom i dagens kryss, ”Barberaren i Sevilla” från 1816, med musik av Gioacchino Rossini och libretto av Cesare Sterbini. Den har jag förstås, med stor uppskattning, sett på Operan i Stockholm.

För ovanlighetens skull hade Eldeman i dag tagit med ytterligare ett klassiskt stycke – ja, inte hela Ludwig Van Beethovens ”Symfoni nr 5 i C-moll” (1804-1807) utan några av de mest ödesmättade delarna av denna symfoni, som populärt kallas just ”Ödessymfonin”. Det som har gett populärtiteln dess namn är alltså ödet.

Även inom populärmusiken finns det mycket som förtjänar beteckningen klassiker. Många av dessa klassiker är skrivna av Evert Taube. I dag fick vi ett exempel, ”Som stjärnor små”.

Allt som Ainbusk Singers har gjort kommer väl inte att leva vidare lika länge som Taubes visor, men jag vågar slå vad om att deras ”Jag mötte Lassie” kommer att spelas långt efter min död.

Också Elvis kommer, så död han är, att leva kvar långt in i framtiden. Inte så att allt han gjorde blev guld, långt ifrån, men det finns rätt många låtar som vi fortfarande förknippar med honom. En av dem är ”Kiss Me Quick”, som här skulle ge oss ordet kyss.

I grammofonarkiven hittar man grupper och artister, vars namn lever vidare tack vare en enda riktigt stor hit. Ett exempel är ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”, en hit 2004 med Raymond och Maria.

Ett par melodifestivalare hade Eldeman förstås med också i dag. Vi hörde Sanna Nielsen med ”Empty Room” från 2008 och så Nina och Kim, då i Friends, med ”Lyssna till ditt hjärta” från 2001. Båda låtarna har schlagerkvaliteter – jag kommer i håg dem.

Ibland kan mina läsare av mina kommentarer förledas tro att jag mest värderar äldre musik. Så enkelt är det inte. Ofta spelar ju Eldeman nämligen just äldre schlager som har motstått tidens tand. I dag hörde vi dock en låt, ”Eko vill du svara mig”, som nog mer speglar Eldemans samlarmani än att den skulle kunna tilltala dagens radiolyssnare. Den sjöngs av Tutta Rolf och förekom i filmen ”Vi som går köksvägen” (1932).

Bo Kaspers Orkester hör till dem som i dag gör hörvärd musik. Här hörde vi dem i ”Innan allt försvann”.

Jag är mer förtjust i dem än i E-type (Martin Erikson), som vi hörde i ”Paradise”.

Ett band som Eldeman spelar då och då är brittiska ELO, Electric Light Orchestra; i dag fick vi höra ”Livin’ Thing”. De är väl OK, men inte så bra att det motiverar den täta frekvensen.

Nej. för egen del gladdes jag mer åt få höra gamla kära ”Du ska få min gamla … när jag dör”, den där låten där man testamenterar en massa saker som inte direkt är nya.

Själv hörde jag nyligen en Poetry Slam-föreställning med Kung Henry i Kerstin Ekman-salen i Uppsala stadsbibliotek. Han gjorde dånande succé, när han framförde sin variant av den här sången; vi i publiken skrattade så att vi nästa grät, när han till exempel sjöng den här versen:

“Du ska få min statsminister när jag dör, när jag dör
Du ska få min statsminister när jag dör, när jag dör
För nog är djävulen med svansen också med i Alliansen
Du ska få min statsminister när jag dör.”

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att angingen gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

19 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Bra att Du ger så bra kommentarer till Dina svar.Vi är ett gäng i S-e runt som alltid löser krysset, men det är bara jag som vet att facit finns. Min sambo och jag lyckas oftast lösa utan hjälp och vi skickar alltid in. Idag tycker jag att det ska gå lika bra med kiss som kyss, men jag hörde kanske inte upp ordentligt.
  Ha det gott.
  Katarina i Västervik

  Comment by Katarina Power — 2009 05 23 12:32 #

 2. Till Katarina Power: Eldemans ledtråd var att ”Elvis önskar sig en”, och det borde ju bli ”kyss”, alltså på svenska.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 23 13:12 #

 3. Jag ser att Reinfeldt-hatet breder ut sig i vissa kretsar. Jag minns ett annat hat, man beklagade sig mycket över för ett par, tre decennier sedan. Politisk satir är en sak, att utmåla en meningsmotståndare som ondsint är en annan.

  Comment by Stefan Hellmark — 2009 05 23 15:07 #

 4. Till Stefan Hellmark: Nå, Kung Henry slog åt lite olika håll i den här sången. Att jag valde att citera just den här versen har med mina egna politiska böjelser att göra, men publiken tyckte uppenbart, oavsett egna partisympatier, att det här var kul formulerat.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 23 15:48 #

 5. Tack för trevlig läsning, jag länkar hit på min blogg.

  Comment by Desideria Desideriasdottir — 2009 05 23 20:10 #

 6. Så är jag här igen och läser ditt trevliga förslag som alla har stor glädje av, dessutom är det nästan alltid rätt löst.
  Fortsatt trevlig helg till alla.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 05 23 20:27 #

 7. Tyvärr kan jag inte längre kommenyera med mitt rätta namn då det är spärrat, pga av att jag ville ha autografer av Kersin Kokk och Bo Strömberg, men jag läser regelbundet melodikrysslösningar med samma stora förnöjelser och länkar hit på min blogg.
  Fortsatt trevlig helg alla.

  Comment by Desideria Desideriasdottir — 2009 05 23 20:31 #

 8. Uppochnervända inledande anföringstecken skämmer lite i en annars mycket trevlig kommentar till detta vårt lördagsnöje (eller sent söndagsdito)

  Med vänlig hälsning Johan Desser

  PS Lösningen på detta kanske triviala problem är att kopiera det avslutande tecknet och använda det, om man nu inte ställer in sin dator att ”skriva på svenska”

  Comment by Johan Desser — 2009 05 23 20:34 #

 9. Till Lars-Gunnar Blom, alias Desideria Desideriasdottir: Du är inte det minsta spärrad, men jag har – för sent – vid ett tillfälle sett att Hallandsbloggen spärras av mitt spamfilter. (Oftast förintar jag snabbt spamen i klump utan att kolla vad som ligger bland spamen.)

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 23 21:23 #

 10. Av ren nyfikenhet – finns det något samband mellan ”du ska få min gamla…när jag dör” och ”klappa händerna när du är riktigt glad”? Trodde nämligen att det var den sistnämnda som spelades, då melodin låter precis likadant.

  Comment by Patrik — 2009 05 23 21:23 #

 11. Till Patrik: De går på samma melodi. Men i det här fallet syftade Eldeman på ”Du ska få min gamla … när jag dör”, eftersom han vitsade om att det ju inte precis var några nya saker som testamenterades.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 23 21:29 #

 12. Hej igen.
  Då är jag med igen, nu med mitt rätta namn, trevligt att få kommentera igen.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 05 24 0:47 #

 13. Till Lars-Gunnar Blom: Också det här meddelandet hamnade bland en massa spam – jag fick kolla en hel radda för att hitta det. Jag vet inte varför, men spamskyddet uppfattar allt som kommer från dig som spam.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 24 9:31 #

 14. Till Enn Kokk:Jag har sänt dej ett e-post om varför jag tror (vet) att minna inlägg hamnar som spam.
  Din svärson Bo Strömberg har spärrat mig.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 05 24 11:32 #

 15. Till Lars-Gunnar Blom: Men det här meddelandet kom plötsligt fram utan att fastna i spamfiltret.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 24 11:34 #

 16. Nu kom jag till min förvåning med direkt.
  Då skriver jag att i går tyckte jag melodikrysset var svårt så då är det bra med duktiga medhjälpare sådana som du.
  Vi är många som är evigt tacksamma för att du finns.
  Det är nästan så att jag vill sympatirösta på S i nästa val, om inte annat för att Sverige ska få sin första kvinnliga Statsminister.
  Ha det bra alla.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 05 24 11:37 #

 17. Jag provade att kommentera hos Bo resp. Kerstin men det kom inte med så då är det tydligt att dessa räknar min skrift som spam.
  Kerstin Kokk har en trevlig blogg, skriver bra och har många egentagna bilder.
  Du är också läsvärd.
  Detta får bli min sista kommentar i dag, annars kanske det blir för möet.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 05 24 11:43 #

 18. Till Lars-Gunnar Blom: Jag vet inget om just det här, men som du väl vet har många också spärrar på sina bloggar: innan en kommentar blir synlig, måste den godkännas av blogginnehavaren.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 24 12:15 #

 19. Till Lars-Gunnar Blom: Bo Strömberg meddelar att han inte har spärrat dina kommentarer på min blogg, så det måste vara någon egenskap hos dem som får spamfiltret att fånga in dem.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 24 13:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^