Melodikrysset nummer 8 2014

22 februari 2014 10:15 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 5 kommentarer

Man kunde tro att jag, gamle republikan, skulle ha mest problem med frågor som den allra första i dagens kryss, där svaret skulle bli drottning. Men icke – det är klart att jag har hört ”God Save the Queen”.

Däremot får jag regelbundet, så även i dag, problem främst med det växande antalet frågor, som förutsätter att man troget följer TV 4 och program av typen Idol. Men det gör alltså inte jag – även om jag, främst genom Melodifestivalen, likafullt kommer i kontakt med artisterna (?) därifrån.

Så visst har jag tidigare hört Robin Stjernberg yla vinnarlåten ”You”.

Inte heller har jag något musikaliskt förhållande till Markus Fagervall, i dag med ”She Will Be Loved”.

Och David Hellenius’ program i TV 4 ”Hellenius hörna” har jag över huvud taget aldrig sett.

Inte heller ”Rosen” med Arne Qvick, för att gå till något mycket äldre, var precis något musikaliskt mästerverk, men den lever tack vare den kultstatus dess dålighet har gett den här låten.

Men oftare fastnar ju schlager i ens musikminne av andra skäl: genom en oemotståndlig melodikrok, genom en textfras, genom att förmedla en stämning, en röst.

”Världen är full av violer” förknippar jag för min del med Ulla Billquist. Jag har förresten en hel CD-box med alla hennes insjungningar.

Robert Karl Oskar Broberg har jag likaså det mesta av i mina skivhyllor; jag har även haft nöjet att se och höra honom live. I dag hörde vi honom vråla ”Carola”, och den låten hittar man på LPn ”Tjejjer”, som vi här skulle transformera till normalstavningen tjejer.

Musik ur musikaler och filmer tycker jag mer hör hemma i Melodikrysset än vad bidrag ur TV 4s idolprogram gör.

Claes Malmberg medverkade, med den äran, med ”Herre i sitt hus” (”Master of the House”) där han fick en smula assistans av Beatrice Järås, i musikalen ”Les Miserables”.

Lasse Berghagen var en av upphovsmännen till musikalen ”Världens galenskap” med bland andra Inga Gill. Ur den fick vi i dag höra ”Kom in i mitt liv”.

Astrid Lindgrens ”Mio, min Mio” blev också film. I filmversionen skrevs titelmelodin av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Bara två utländska musiknummer förekom i dagens kryss.

Den ena var den mycket välkända ”Take Me Home Country Road” med John Denver.

Och Sinead O’Connor är ju inte direkt okänd hon heller. Henne hörde vi i dag i ”Nothing Compares 2 U”.

Till allra sist har jag sparat veckans Evert Taube, mycket välkända Calle Schewens vals. I den sjunger Taube bland annat om tärnor och mås.

Ack, vore det snart påsk så att man fick åka ut till tärnorna och måsarna i Öregrund.

5 kommentarer

  1. Med tanke på lyssnarskarans förmodade ålder: Är det verkligen rimligt att ha med så många tonårsidoler i Melodikrysset? Hur många 65-plusare håller koll på sådant? Måhända via barnbarnen då…

    Comment by Jan — 2014 02 22 10:36 #

  2. Till Jan Galfvensjö: Det argument Anders Eldeman brukar använda är att han genom de här valen vill bidra till att locka yngre lyssnare till Melodikrysset. Frågan är då om dessa yngre lyssnare genomgående bara lyssnar på usel musik.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 22 10:59 #

  3. Håller med Jan Galfvensjö:
    Jag tror att Idol-folket och deras programmerade låtar skrämmer bort fler äldre än numerären yngre som de eventuellt lockar till krysslyssnande.
    Ander E talade om ”stjärnor”.
    Dagsländor vore mer adekvat…

    Comment by Gunnar Bergquist — 2014 02 22 12:07 #

  4. Till Gunnar Bergquist: Även förr fanns förstås ungdomsidoler och trender bland unga musiklyssnare, men det här var inte helt obekant musik för den åldersmässigt blandade normalpubliken. Dagens musikutbud är mycket mer selekterad i de här avseendena. Därför blir det också en nästan hopplös uppgift att konstruera melodikryss, som ju ska vända sig till musikaliska allätare.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 22 12:25 #

  5. Hej!
    Såg minnesprogram om Alice-Babs, där talade hon om bl.a om dåtidens idoler, det var samma visa då swing, jazz mm var något som var en fara för ungdomen. Så allting går igen, ett blandat urval i melodikrysset är väl det bästa för att alla ska lösa krysset. Det är många yngre som löser krysset
    inte bara 65+.

    Comment by Pelle — 2014 02 22 17:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^