Trädgårdsdags

22 maj 2009 16:58 | Trädgård | 2 kommentarer

Jag har haft ett par kärva år rent fysiskt. Pacemaker inopererad, sjukhusvistelse på grund av häftig lunginflammation med åtföljande konvalescens, ischias så svår att jag nästan inte kunde gå.

Det här har gjort att jag inte har orkat med trädgårdsarbete på samma sätt som förr. Några av mina rabatter, framför allt stenpartiet, har förfallit. Birgitta har fått dra ett orimligt stort lass.

Nu börjar lusten att arbeta i trädgården äntligen komma tillbaka, även om min snart 72-åriga kropp inte orkar lika mycket som förr. Det faktum att vi har tagit hjälp med att få några stora och tunga jobb utförda – ny dränering och höjning av delar av gräsmattan samt byte av jord i mitt igenvuxna stenparti – har bidragit till att åter locka ut mig i trädgården.

I dag har vi hjälpts åt med att bära ut den stora trädgårdsmöbelgruppen ur boden och dra in snöslungan, den vi fick köpa i stället för den som brann upp i mordbranden i höstas. Birgitta har klippt gräset, ganska högt nu där gräsmattan inte har gjorts om. Jag har befriat fruktträden från de hönsnätsrundlar som har omgett dem under vintern plus klippt av förtorkade grenar från träd och buskar.

Härnäst ska jag ta itu med att rensa mina land. Och när jag får hem Whisky-rosen och alla stenpartiväxter jag har beställt från Eds trädgård, ska jag plantera dem i det nu praktiskt taget växtlösa stenpartiet till höger om gången upp till huset. Det kommer att bli vackrare än någonsin!

Det är roligt att skapa, också med händerna.

Ännu en sommar ska vi leva här i paradiset.

2 kommentarer

 1. Hade på fyrtiotalet klasskamrater i Eds Kyrkskola.
  Nils Besterman,Olle Tennisberg m.fl.
  Svenska Metallverken gav flertalet arbete.
  Fler av estländarna byggde båtar. Många flyttade vidare till Canada.
  Svaret på invandring som fungerade var naturkigtvis , att de fick arbete.

  Comment by Leif Ekstedt — 2009 05 22 21:34 #

 2. Till Leif Ekstedt: Också en del purestländare fortsattte till Canada, USA och Australien – somliga tyckte att Sverige låg allt för nära Sovjetunionen. Men flertalet av både esterna och estlandssvenskarna blev kvar här: arbetade och integrerades i det svenska samhället.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 22 22:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^