Svårt melodikryss

29 juli 2006 11:59 | Musik | 3 kommentarer

Dagens melodikryss tyckte jag var svårt.

Inte bara för att jag inte har lyssnat på Roxette (”Real Sugar”) och, på den tiden det begav sig, Emerson, Lake & Palmer (”Still You Turn Me On”). Även Poodles från årets melodifestival och Natacha Atlas med ”Eye of the Duck” ligger utanför det jag brukar lyssna på; dock var det lätt att klara bi-frågan rap.

Det här klarade jag med hjälp av Google.

Däremot förargar jag mig över att jag, för första gången på mycket länge, inte klarade en dubbelfråga, förargar därför att det rör sig om en gammal amerikansk schlager, inspelad med Charles Redlands orkester. Orden ur den svenska titeln och refrängen har båda två bokstäver. Det första slutar på e och det andra börjar på e. Någonting i bakhuvudet säger mig, att det bör vara se en. Men jag kan inte verifiera det; jag har böcker med svenska schlager men hemma i Uppsala. Fan! Jag brukar vara duktig på gamla schlagertexter.

Sånt som september i dag ur ”Minns i november den ljuva september” (inspelad av bland andra Per Myrberg). Eller Thore Skogmans ”Jämtgubben”, som gav apoteket.

”Strangers In the Night” gav natt.

Dagens två Evert Taube var heller inte svåra för mig: ”Oxdragarsång” gav ok, och ”Morgon på Baggensfjärden” dis.

Danska sångerskan Hanne Boel (”Dont Know Much About Love”) har jag till och med recenserat, på den tiden då bra danska (och norska) artisters skivor fortfarande importerades och såldes i svenska skivaffärer.

Simpsons har jag väl sett i TV någon enstaka gång, så Homer Simpson var ingen omöjlig uppgift för mig. Nyfiken som jag är, googlade jag och fann, att rösten tillhör Dan Castellaneta.

”Vi gå över daggstänkta berg”, som vi sjöng i folkskolan, gav smaragder.

3 kommentarer

 1. Hittade låten ”Jag vill ge dig en blomma”, hoppas du kan skicka in ditt melodikryss nu.

  Ha det bra! Boel.

  Charles Redlands orkester: Den gamla sjömanskistan/Sigvard Hallgren, m ork.ack.:Jag vill ge dig en blomma, V. Columbia26252(G).Rec. in Sweden 1938 and 1939, american label..

  Comment by Boel — 2006 08 02 0:59 #

 2. Tack! ”Ge” och ”en” skulle det alltså vara. Ändå väcker låttiteln inga associationer hos mig. Låten är alltså inspelad 1939, då jag var två år gammal och fortfarande bodde i Estland. Jag var en flitig radiolyssnare från det att jag kom till Sverige hösten 1944 – lyssnade bland annat gärna på musik – men den här låten kan inte ha spelats så ofta.

  Melodikrysset har jag aldrig någonsin skickat in, fast jag nästan alltid lyckas lösa det. Melodikrysset är bara en rolig hobby på lördagsförmiddagarna, och jag testar bara min egen förmåga att hålla melodier och textrader i minnet.

  Comment by Enn Kokk — 2006 08 02 8:58 #

 3. Hej Enn.

  Hittar ingen mailadress, så jag lägger in en kommentar här och hoppas att du läser ofta. Kan du kontakta oss snarast, är du snäll. Vill inte skriva ut tfnnummer i en blogg, så gärna via mailadressen ovan.

  Med vänlig hälsning,
  Karin och Göran Odham

  Comment by Karin och Göran Odham — 2006 08 04 16:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^