Melodikrysset nummer 7 2013

15 februari 2014 8:59 | Film, Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Nej, jag uppskattade inte att behöva stiga upp före halv sju i morse och sen – före morgontoalett och frukost – starta lördagen med att lösa Melodikrysset. Det tog en stund att få i gång hjärnan.

Dessutom spelade Anders Eldeman i dag ganska mycket musik, som jag inte genast spontant kände igen.

Lady Gaga, i dag med ”Applause”, hör till exempel inte till de artister som jag brukar lyssna på.

Och för att hoppa över till en person som jag gillar både som skådespelerska och som – faktiskt! – politisk aktör: Lena Endre förknippar jag inte med sång, så det tog en stund innan jag kom på, att det var hon som sjöng ”Akta dig”.

Jag är ju, som mina läsare vet, ingen vän av dansbandsmusik, men lustigt nog klarade jag däremot omedelbart Arvingarna som upphovsband till ”I vår undervattensvärld”.

Inte heller har jag sett ”Beverly Hills Cop”, på svenska ”Snuten i Hollywood”, men jag känner åtminstone till den. I det här fallet använde jag signaturmelodin, ”The Heat Is On”, till att få min teori om TV-serie bekräftad.

The Doors ingår inte i min ansenliga och breda skivsamling, men till slut kom jag i alla fall på att det var de som gjorde ”Light My Fire”.

Som jag tidigare har bekänt, har jag inte förrän nu på slutet följt ”Så mycket bättre” i TV, men trots detta var det ganska lätt för mig att komma fram till att den som vi hörde i Lena Phs gamla hit ”Det gör ont” var Darin (Zanyar).

Därmed glider vi över på de – för mig – lätta frågorna.

Många äldre schlager hade – i motsats till flertalet låtar som förekommer i dagens Melodifestivalen – lätt för att fastna i musikminnet.

En sådan är ”Under ekars djupa grönska”, som vi minns bland annat med Carli Tornehave.

En ännu mer minnesvärd skapelse är skalden Gabriel Jönssons ”Flicka från Backafall”, tonsatt av Gunnar Turesson. Miljön i den är Ven. ”Flicka från Backafall” finns förstås också med i filmen ”Flickan från Backafall” från 1953.

Jag har varken läst Jan Guillous bokoriginal eller sett filmatiseringen av ”Arn”, men i det fallet har Anders Eldeman redan tidigare spelat ”Snö” med Laleh, så inte heller det var svårt.

The Beatles har jag allt av och med på skiva, så det var inte särskilt svårt att känna igen dem genom ”Maxwell’s Sliver Hammer”.

Och för att hoppa till något helt annat: Sven Arefeldt, en mycket känd artist i mina yngre år, var alltid trevlig att lyssna på. I dag fick vi inte höra honom själv utan Roland Cedermark i en låt som Arefeldt gjorde på svenska, ”Hjärtats röst”, i original C&W-sången ”Jealous Heart”.

Och så slutar vi med lite TV-program:

Gäster med gester” var, framför allt i sin första version, ett mycket underhållande TV-program.

Kakmonstret, vars svenska röst var Ernst Günther, fanns med i ”Sesam”, i original ”Sesame Street”.

Och ”Norge, Norge, det är ett ruttet land” sjöng Moltas Eriksson i ”Mosebacke Monarki”. Den svenska texten var Hasses och Tages, men i Lonny Donegans engelska original sjunger man ”Lively”.

Nu ska jag äntligen göra morgontoalett och äta frukost.

Lite längre fram på dan ska jag och Birgitta åka till Åkersberga för att fira Annica som fyller 70. Grattis, Annica!

6 kommentarer

  1. God morgon Enn,
    ja vad gör man inte för att lösa Melodikrysset. Vi löste den sista delen av krysset på väg till jobbet i morse. Trevlig Helg / LO

    Comment by LO - Göteborg — 2014 02 15 9:32 #

  2. Birgitta Dahl, i dag har du väl berättat för karln din vad Charlotte Kalla gjorde i OS-stafetten. Otroligt. Försök locka honom att titta på en repris.

    Comment by Inga-Greta — 2014 02 15 13:07 #

  3. Nä, inte tusan gick jag upp 6.30 idag – vi lyssnade på M-x på webben senare på dagen istället. Tack för hjälpen idag; vi bommade både Lena Endre, Ernst Günther och ’röst’. Vi funderade på om det var Lena Nyman som sjöng, men det lät inte riktigt som hon…och i och med det fick vi även svårt med E i Ernst. Men nu så, nu ser krysset lite bättre ut! Jag håller f ö med Inga-Greta: Vilken rysare det var på damstafetten idag! Vilka härliga skidtjejer vi har, helt underbart!

    Comment by Maggan — 2014 02 15 14:58 #

  4. Nja, ska man vara noga så sjunger inte Lonnie Donegan ”Lovely” utan ”Lively”. Men det har ju ingen inverkan på svaret på frågan.

    Comment by Lena — 2014 02 15 15:36 #

  5. Till Lena: Också jag hade skrivit ”Lively” i min svarskladd, men sen har fingret tydligen halkat från i till det intilliggande o på tangentbordet.

    Jag har inte sett det här – jag kom nyss hem från ett födelsedagsfirande på annan ort – men ändrar nu.

    Tack!

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 15 18:21 #

  6. TACK för trevlig läsning samt hjälp med Melodikrysset. Lättast var VEN där det spelades ”Flicka från Backafall”.
    Den vackra låten tillägnar jag Alice Babs som avled tisdag 11 februari.
    Hon var född i Kalmar.
    Vad jag läser har du inte skrivit om hennes bortgång.
    Min önskan om en fortsatt trevlig helg till dej och Birgitta Dahl.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2014 02 15 20:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^