Framtiden oviss för norska ICA – konkurrensmyndigheten stoppar planerat samgående med jätten NorgesGruppen

14 februari 2014 15:09 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Jag har tidigare rapporterat om att den norska förgreningen av ICA har jättelika problem: Omsättningen har minskat och driftsunderskottet ökat. Det har inte hjälpt att 28 olönsamma ICA-, Rimi- och Matkroken-butiker har stängts.

I det här läget har ICA-gruppen försökt klara sin överlevnad genom att ingå ett mycket långtgående inköps- och distributionsavtal med den redan nu överlägset största detaljhandelsgruppen i Norge, NorgesGruppen. Det här måste förstås då också få OK av Konkurransetilsynet, och dess utslag – nej – har just kommit.

Konkrransetillsynet hade nog hur som helst kommit fram till samma utslag, men den här myndigheten utsattes dessutom för extra press genom att de två återstående stora aktörerna på den norska livsmedelsmarknaden, Coop och Rema, om det blev ett ja, hotade att slå sig samman i ett långtgående samarbete.

Inte bara Rema utan också, mycket aktivt, Coop har i det här läget öppnat famnen för ett samarbetsavtal med det blödande ICA.

Lämnas ICA att stå kvar på egna (och alltså vacklande) ben är bedömningen den, att ICA kommer att tvingas lägga ner kanske så många som 200 butiker, framför allt i utkantsområden.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^