Livsutvärdering

11 februari 2014 12:29 | Serier | 14 kommentarer

Dagens Nyheter har fattat det vanvettiga beslutet att reducera antalet dagliga serier till två. Sven Bertil Bärnarps förträffliga ”Medelålders plus” är en av de dagliga serierna, om än numera med placering på Namn och Nytt-sidan.

I dag går mannen i seriens pensionärspar på en vintrig väg och filosoferar:

Jag har klarat mig bra här i livet.

Men det har funnits osäkra perioder.

Särskilt minns jag perioden mellan

skolavslutningen och pensionen.

14 kommentarer

  1. Den serien får mig att skratta. Däremot blir jag inte glad av Namn och Nytt-sidan, en gång en så blixtrande rolig sida med förnämliga medarbetare och kåsörer som det var ett sant nöje att läsa. Idag – mest trams tycker jag. Dåliga ordvitsar. Tradiga kåsörer. Ove Säfverman läser jag, och Hanna H. Men de övriga saknar tankens flykt och den knorr som bör finnas i ett kåseri. Självupptagna och pratiga är de, tycker jag. Jag minns när Unge var redaktör … då var den kul Namn och Nytt-sidan.
    Och jag gillade Mats Nörklits politiska dagsverser

    Comment by Eva S — 2014 02 11 13:54 #

  2. Till Eva Swedenmark: Jag håller i mycket med dig om DNs Namn och Nytt.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 11 14:17 #

  3. DEN VA BRA, skall komma ihåg den!!!

    Comment by Urban Sjölander — 2014 02 11 16:13 #

  4. Apropå livsutvärderingar. Nu har den spritsnattande sossens efterträdare utsetts. 26-åriga Emilia Bjuggren, före detta SSU-ordförande i Stockholm blir nytt oppositionsborgarråd. Enligt expressen, det yngsta borgarrådet nånsin. Tomas Rudin har nu sjukskrivit sig tillsvidare (oklart dock för vilken sjukdom).
    Emilia definierar sig själv som feminist och antirasist och vill ”synliggöra och bekämpa de maktstrukturer som underordnar kvinnor och bevarar ojämlika villkor i samhället”.

    Återstår dock att se om hon kommer att klara av att motstå de frestelser i form av miljoninkomster, bjudmiddagar och stor representation som ett liv som borgarråd innebär. Uppenbarligen klarar inte alla sossar av det här steget rakt in i överklassen.

    Comment by Jan — 2014 02 11 20:07 #

  5. Till Jan Galfvensjö: Det här var en i två avseende mycket tveksam kommentar.

    Dels är väl alkoholism en sjukdom – vissa människor klarar inte att hantera alkohol.

    Dels kan du väl vänta med att bedöma Emilia Bjuggren tills hon har haft möjlighet att visa vad hon faktiskt går för.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 11 21:10 #

  6. Du har rätt, Enn. Jag raljerade i överkant. Mea culpa. Tack för din reprimand. Jag vidhåller dock två saker:

    – Politikerlönerna börjar bli stötande höga.
    – Ska man bli borgarråd vid 26-års ålder bör man vara en talang i Palmes klass. Annars bör man stå på tillväxt.

    Comment by Jan — 2014 02 11 23:43 #

  7. Jan, när du ändå kommit att inse att du raljerade i överkant, kunde du passa på att backa från den olustiga formuleringen om sossar som inte klarar steget rakt in i överklassen.

    Det finns alltför många välkända exempel på mänskliga tillkortakommanden bland politiker i olika läger, för att din koppling till parti och klassresa ska lämnas utan invändning.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 02 11 23:56 #

  8. Det gäller såklart politiker av alla schatteringar. Steget blir dock större ju mindre förhållanden man kommer ifrån. Nu är det färdigbackat från mitt håll…

    Comment by Jan — 2014 02 12 0:04 #

  9. Snyggt, Jan. Det blir så lätt att de mest aktuella händelserna överexponeras och ger obalanser som slår orättvist.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 02 12 2:40 #

  10. Bra att Jan Galfvensjö har nyanserat sig.

    Själv vill jag avslutningsvis åter säga det ett långt liv i politiken har lärt mig: Alkoholism drabbar blint människor oberoende av deras politiska tillhörighet. Jag känner själv till ett antal fall både på hög och låg nivå och med hemhörighet i vitt skilda politiska läger.

    Och märk väl: många av de här har, trots sina tillkortakommanden på den här punkten och en del följddumheter, också haft goda sidor.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 12 8:11 #

  11. Jan:

    Min uppfattning är snarast att de som kommer från mer knappa förhållanden oftare behåller sina värderingar och sköter sig utan att ta till överdrifter. Den som kommer från arbetarklassen och knappa förhållanden har nämligen, åtminstone förr i världen, fått med sig en klassmoral som ofta håller livet ut. Därmed är inte sagt att det inte finns undantag och alla påverkas vi naturligtvis av våra materiella omständigheter, vare sig vi vill eller inte. Men det tycks mig betydligt vanligare att den som kommer från medelklassen förhäver sig eller att studentradikala medelklassungdomar med åren blir mer och mer höger.

    Min uppfattning bygger dock liksom din enbart på anekdotisk bevisföring, så den kan väl inte heller ges något större bevisvärde.

    Vad gäller alkoholism så drabbar den alla samhällsklasser och folk med alla politiska uppfattningar. Skillnaden är enbart att överklassen och medelklassen oftast har högre fallhöjd och bättre socialt nätverk. Det torde ju dock gälla även den som gjort en klassresa. Det intressanta i det här fallet är nog snarast att alkoholen är så närvarande i många politiska sammanhang att det ges väldigt många tillfällen att dricka väldigt mycket alkohol.

    Comment by Fredrik — 2014 02 13 12:21 #

  12. Ronny Ambjörnssons pärla Den skötsamme arbetaren rekommenderas!

    Göran Persson sa ju om klassamhället, i polemik med moderatledaren, att han varit med om det och att han hatar det.

    Jag är inte förtjust i uttrycket klassresa, inte imponerad över klasskampen i meningen ställningskrig mellan olika sociala grupper. En strid kan jag sympatisera med: arbetet på att avskaffa klassystemet. Vissa föreningar har kommit en bit på väg, så till exempel inom idrottsrörelsen där respekten ligger i inställningen och inte i för verksamheten ovidkommande sociala hänsyn.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 02 14 1:02 #

  13. Till Hans G Eriksson: Jag har både den nämnda boken och en rad andra av Ronny Ambjörnsson, detta för att jag alltid har ansett honom vara en av våra mest läsvärda politiska skribenter.

    Inte heller jag var förtjust i uttrycket klassresa, när det blev modernt och frekvent.

    Ändå är jag i mitt eget sätt att analysera samhället och dess interessemotsättningar starkt påverkad av marxismen.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 14 9:34 #

  14. Enn Kokk, tack för svar! Vad jag kan minnas har jag bara läst en bok av Ronny Ambjörnsson. Just den boken gjorde intryck för några årtionden sedan, så pass att jag fortfarande har en viss behållning av den.

    Jag minns också en belysande berättelse som Ambjörnsson hade i TV om klasskillnader. Han hade varit skolkamrat med överklasspojken Claes Beyer, senare ordförande i Advokatförbundet och verksam i Volvos koncernledning. Ambjörnsson hade reagerat på att kamraten sa ”citationstecken” medan de övriga i klassen sa anföringstecken.

    Små skillnader är ibland tydliga markörer.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 02 15 0:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^