Katastrofsiffror för Socialistisk Folkeparti – men det går inte så bra för (S) heller

3 februari 2014 14:45 | Politik | Kommentering avstängd

Att krisen i och sönderfallet av Socialistisk Folkeparti skulle ge bortfall av opinionsstöd var ju ganska självklart, men stödet för partiet i Voxmeters senaste mätning, 3,1 procent, är närmast chockerande lågt. I Voxmeters förra gallup fick SF 5,6 procent. I förra valet fick SF 9,2 procent, också det lågt om man ser till partiets historiska siffror.

Men det är inte Socialdemokratiet som har vunnit på det här. Partiet får i den här mätningen 19,9 procent mot 21,1 procent i förra mätningen och 24,8 procent i valet 2011.

Socialliberala Radikale Venstre, i fortsatt koalition med Socialdemokraterne, klättrar dock en smula uppåt, från 8,6 procent i förra mätningen till 8,9 procent nu. Men också RV ligger under sitt valresultat 2011, 9,6 procent.

Det vänsterparti som fortsätter att klättra uppåt är den röd-gröna och feministiska koalitionen Enhedslisten, från 6,7 procent i valet till 10,8 procent i januari och 11,6 procent nu.

Liberala Venstre, som i valet fick 26,7 procent, står i stort sett stilla: 28,7 procent nu mot 27,5 procent i förra mätningen.

Liberal Alliance, som i valet fick 5 procent, får i den här mätningen 4,6 procent mot 5,2 procent i förra mätningen.

Konservative Folkeparti, som i valet fick 4,9 procent, får nu 5,2 procent mot 4,6 procent i förra mätningen.

Och det populistiska Dansk Folkeparti, som i valet fick 12,3 procent, ligger kvar på sin nuvarande högre nivå, 17,1 procent nu mot 16,1 procent i förra mätningen.

I den regeringsombildning som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har företagit med anledning av SFs uttåg ur regeringen sker både rockader och nytillsättningar, dock bara med gamla socialdemokrater och socialliberaler som schackpjäser – de båda SF-ministrar, som bytte parti till S respektive RV, återfinns nu inte längre i regeringen, vilket kanske är klokt mot bakgrund av att SFarana i Folketinget annars kunde ha lockats att rösta nej till propositioner från S-RV-regeringen, särskilt om förslagen i fråga kom från departement, ledda av före detta SFare.

Jag noterar att Nick Hækkerup (S), som för inte så länge sedan degraderades från sin post som försvarsminister (dock på grund av kritisk hållning till en skattefråga), nu får posten som hälsovårdsminister. Uppenbarligen prioriterar Helle Thorning-Schmidt sammanhållningen inom Socialdemokratiet mer än att uppmuntra övergångna SFare som Astrid Krag, som ju här om dagen lämnade sitt gamla parti för S.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^