Ytterligare en SF-minister i Danmark som byter parti

2 februari 2014 16:57 | Politik | Kommentering avstängd

Danska Socialistisk Folkeparti har mist ytterligare en av sina framstående företrädare: Miljöminister Ida Auken lämnar SF och går över till socialliberala Radikale Venstre.

Ida Auken var ett av SFs framtidsnamn och är dotter till en av SFs mest lyskraftiga politiker i en tidigare generation, Margrete Auken, i sin tur syster till Svend Auken, som var socialdemokratisk partiordförande kring decennieskiftet 1980/1990-tal.

Ida Auken säger sig nu värderingsmässigt stå nära Radikale Venstre och har hälsats välkommen av ordföranden i sitt nya parti, Margrethe Vestager.

Ida Auken hör till den gröna delen av det rödgröna SF, och det är allt mer uppenbart, att det som nu pågår inom resterna av Socialistisk Folkeparti är en maktkamp mellan dess röda och dess gröna falang.

Båda dessa falanger finns ju också representerade i det för närvarande mer framgångsrika vänsteralternativet Enhedslisten, men där är motsättningarna inte lika manifesta av den enkla anledningen, att partiet inte sitter i regeringsställning.

Den röda falangen inom SF verkar inställd på att i den situation som nu råder försöka ta makten i partiet. Lyckas det, återstår det att se vart andra med uttalat gröna värderingar tar vägen.

Man bör också notera att alla socialdemokrater verkligen inte är lyckliga över försäljningen av aktier i Dong Energy till Goldman Sachs. En som har uttalat sig mycket kritiskt mot det här är Ritt Bjerregaard, en av Socialdemokratiets mer lyskraftiga politiker i en tidigare generation: ”Jeg ville ønske S havde gjort som SF” (tidningen Politiken).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^