Norska Sosialisisk Venstre på rekordlåg nivå

2 februari 2014 13:01 | Politik | Kommentering avstängd

I ytterligare en norsk opinionsmätning, utförd av Sentio Research för Dagens Næringsliv, faller Sosialistisk Venstre ner på en rekordlåg nivå: Partiet tappar 0,8 procentenheter och hamnar då på 3,1 procent, att jämföra med 4,1 procent i höstens stortingsval, också det ett uselt resultat.

Också i den här undersökningen är Arbeiderpartiet, med 35,3 procent, landets största parti, vilket är en uppgång med 1,2 procentenheter jämfört med förra mätningen. I stortingsvalet fick Arbeiderpartiet 30,9 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt backar med 0,1 procentenheter från förra mätningen och hamnar nu på 0,9 procent (1,2 i valet).

Det borgerliga Senterpartiet, som tillsammans med AP och SV satt i den förra regeringen, backar med 0,6 procentenheter till 4,3 procent (5,5 i valet). SPs partiledare har ju, som jag tidigare har rapporterat, aviserat sin avgång, och det pågår som bäst en positionering i den frågan inför en kommande partikongress. Tidningen Klassekampen har talat med ordförande och vice ordförande i SPs samtliga 19 fylkeslag och rapporterar, att tio av 19 – bland de tio flera betydelsefulla – vill se Marit Arnstad, kommunikationsminister i den förra, röd-gröna regeringen, som ny partiordförande.

Men det går inte heller särskilt bra för de två mittenpartier, som har valt att ge parlamentariskt stöd åt den nya högerregeringen:

Liberala Venstre minskar med 1,8 procentenheter till 3,8 procent (5,2 i valet).

Kristelig Folkeparti ökar med 0,3 procentenheter till 4,7 procent – men i valet fick partiet 5,2 procent.

Bättre går det då för båda de partier som ingår i högerregeringen:

Høyre ökar med 1,2 procentenheter och stöds nu av 28,4 procent (26,8 procent i valet).

Och Fremskrittspartiet ökar med 1,6 procentenheter till 15,5 procent (16,4 procent i valet).

Miljøpartiet De Grønne, som inte tar ställning mellan blocken, minskar i den här undersökningen med 0,7 procentenheter till 3 procent (2,6 i valet).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^