Antti Rinne utmanar Jutta Urpilainen som ordförande för Finlands socialdemokrater

2 februari 2014 12:13 | Politik | 5 kommentarer

Opinionssiffrorna för Suomen Sosialidemokraatinen Puolue, Socialdemokraterna i Finland, har länge varit urusla: från att förr periodvis ha varit landets största parti har SDP halkat ner på fjärde plats, distanserat även av populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna).

Därför var det kanske inte helt oväntat, att partiordföranden Jutta Urpilainen skulle få en utmanare vid partikongressen den 8-10 maj.

Förra månaden var fackföreningsmannen, ordföranden för Pro, Antti Rinne ute och sonderade terrängen, och tydligen tycker han sig ha fått tillräckligt stöd, så nu meddelar han, att han kommer att ställa upp mot Urpilaien som ordförandekandidat.

Vad som är fel med partiet och dess ordförande och vad han själv skulle göra bättre är fortfarande höljt i dunkel. Enligt tillkännagivandet om att han kandiderar säger han, att partiets svårigheter inte beror på dess ordförande, Jutta Urpilainen, utan på att partiet har tappat bort sin linje.

Vad han mer exakt menar med det senare framgår inte av tillkännagivandet.

5 kommentarer

  1. Att partiet tappat bort sin linje tror jag, dessvärre, är en trend för socialdemokratin i hela Europa – inte bara i Finland. Tyvärr tycks det inte finnas någon intellektuell begreppsapparat, eller ledarskap, att hantera, eller ens analysera, situationen. Vad tror du, Enn, om socialdemokratins framtid under tjugohundratalet? Finns det någon?

    Comment by Jan — 2014 02 02 12:32 #

  2. Till Jan: Jo, nog tror jag att det finns en även för framtiden hållbar socialdemokratisk linje, även om flera av S-partierna har raglat för långt högerut. I Norge söker sig nu, efter valförlusten, många väljare tillbaka till Arbeiderpartiet.

    Problemet för SF-partierna där och i Danmark är att de inte tycks klara att sitta i regeringsställning med det kompromissande detta innebär. I Norge är SF nere under spärren, och danska SF är i ett stadium av sönderfall – nu senast har två av partiets ministrar, i ren förtvivlan antar jag, gått över till två andra partier. Jag ska snart skriva om det.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 02 13:12 #

  3. Jo, det är ju kännbara förluster för SF i Danmark. Framförallt Ida Auken var ju ett framtidslöfte inom SF. Det är den gröna delen av SF som hoppar av. Kvar blir den röda delen av partiet. Och hur den delen ska kunna slåss mot Enhedslisten blir ju intressant att se.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2014 02 02 14:00 #

  4. ”Har socialdemokratin en framtid” – Som sentiment och preferens, ja ty annars skulle inte protester mot nedskärningar och nostalgi över ”rekordåren” förekomma. Men som levande rörelse, nej.

    Detta enligt Immanuel Wallersteins analys:

    http://www2.binghamton.edu/fbc/archive/290en.htm

    Comment by Karl M — 2014 02 05 11:57 #

  5. Till Karl M: Vad jag har förstått är det inte Karl Marx som har återuppstått.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 05 12:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^