Melodikrysset nummer 5 2013

1 februari 2014 11:01 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 8 kommentarer

Helt oaviserat las Melodikrysset i dag en timme tidigare. Som tur var, var jag uppe och hade radion på.

I stort sett klarade jag frågorna utan större problem. Dock kände jag inte igen den allra sisat melodin som spelades, möjligen beroende på att det var en filmschlager ur någon film jag inte har sett. Men eftersom bara mittenbokstaven fattades för mig och svaret skulle vara ett ljudfenomen, måste V 13 rimligen bli eko.

Mer film: ”Hajen” har jag aldrig sett, men den hotfulla musiken och ett antal ledbokstäver pekade entydigt på att det var den filmens titel vi skulle hitta.

Också ”The Way You Look Tonight” skrevs ursprungligen (av Jerome Kern) för en film, ”Swing Time”, där den sjöngs av Fred Astaire. I dag hörde vi den med Olivia Newton-John.

Från bio går vi över till musikalscen. Den intogs en gång i världen av Jan Malmsjö, i ”La Cage Aux Folles”. Sen dess har vi otaliga gånger hört honom sjunga ”Vår bästa tid är nu”.

Till Eldemans små knepigheter i dag hörde att spela ABBA på spanska. Jo, ABBA sjöng in en del låtar på spanska, bland dem ”Knowing Me, Knowing You”.

Och så testar Eldeman då och då, om vi har hört och sett ”Så mycket bättre”. Själv har jag inte gjort det förrän nu på slutet, men så våldsamt svårt var det ändå inte att känna igen Olle Ljungströms ”Jag och min far” i Magnus Ugglas tappning.

Melodifestivalens nya omgång startar snart, och som uppvärmning fick vi höra ett antal äldre melodifestivallåtar.

Mona Wessman sjöng Peter Himmelstrands ”Gå och göm dig, Åke Tråk” redan 1968.

”I din himmel” sjöngs av Sonja Aldén så sent som 2012.

Och Lena Ph fick vi se ”Dansa i neon” i Melodifestivalen 1987.

Det senare leder oss tämligen osökt till andra sorters förflyttning, till exempel ”Walkin'”, i dag utövad av Willie Nelson med stöd av Norah Jones.

Ytterligare ett rörelsemönster hittar vi i ”Dansa min docka”, där vi dock skulle nämna den tilltalade i pluralis, bestämd form: dockorna.

Förflytta sig kan man också på havet. Som det heter i visan: ”En sjöman älskar havets våg”.

Och eftersom jag i går var på begravning – se nedan – har jag sparat dagens psalm till allra sist. ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” inleds svensk psalm numero 249.

Fast själv ska jag nu fortsätta till ett möte där det inte råder begravningsstämning, Uppsala socialdemokratiska arbetarekommuns representantskapsmöte.

8 kommentarer

  1. Å Mona kom en gång från Långsele men bodde i Sollefteå….men det gjorde ju Den rockande samen också å Rock-Ragge…tänk så mycket som har ursprung i jordens navel!!

    Comment by Urban Sjölander — 2014 02 01 12:30 #

  2. Det här är vad jag hittat: ”Eko vill du svara mej?”, kompositör: Georg Enders, text: Gösta Stevens, från filmen ”Vi som går köksvägen” (1932), regi: Gustaf Molander.

    Jag är inte heller den som slår på TV:n för att se svenska 30-talsfilmer, annat än undantagsvis.

    H-r

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 02 01 16:53 #

  3. Till Stefan H: Då var det som jag anade – tack för klargörandet!

    Själv ser jag ibland eftermiddagsvisningarna i TV av gamla svenska långfilmer – allt är ju inte skräp – men den här kan jag inte påminna mig att jag någonsin har sett.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 01 18:12 #

  4. Hej!
    Nästa vecka börjar Melodikrysset, efter nyheterna,redan klockan åtta och veckan därpå startar krysset ännu tidigare, klockan halv sju. Av en slump hörde jag i dag på Ring så spelar vi att krysset skulle börja tidigare på morgonen. Jag vet många som missade det idag.
    Nästa vecka och under hela OS kommer det att bli en repristid på kvällen klockan nio, men då är det väl många som kikar på Melodifestivalen.
    Men webben funkar alltid.
    Jo ”Åke Tråk” tyckte jag var svår idag, men jag är ju bara drygt 40 år gammal.

    Comment by Mats — 2014 02 01 19:38 #

  5. Till Urban, har Rockande samen, Sven Gösta Jonsson, bott i Sollefteå? Det har jag aldrig hört talas om. Han dog för resten strax före jul.

    Comment by HO — 2014 02 01 23:15 #

  6. Ingen skugga må falla på Eldeman. Han har flera lördagar tjatat om de ändrade tiderna.

    Comment by Lasse Hallenfur — 2014 02 01 23:36 #

  7. Till Lasse. Nu har jag kontrollerat genom att lyssna på förra veckans kryss, Han sa klart och tydligt att den här veckan sänds programmet 10:03 som vanligt. Det är dom nästkommande veckorna han har nämnt.

    Comment by Anders Andersson — 2014 02 02 6:36 #

  8. Respektlöst av SR att plötsligt och utan förvarning tidigarelägga gårdagens M-kryss! Ingen skugga må falla på Anders Eldeman, som fick be om ursäkt för detta och som också sa att ”det under veckan hade beslutats om ändrad sändningstid”. Av vilken anledning ändrades detta, kan man stillsamt fråga sej; det VAR inte ens någon live-sportsändning sedan kl 10! Att det är ändrade sändningstider under OS-veckorna har vi som sagt fått reda på.

    Comment by Maggan — 2014 02 02 15:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^