Pete Seeger, 1919-2014

29 januari 2014 17:44 | Last chorus, Musik, Politik | 9 kommentarer

Så dog han då till sist, Pete Seeger, men han var ju faktiskt 94 år.

Han var långt in i sin mycket höga ålder en levande och fortsatt verksam legend, som hade sjungit ihop med och/eller inspirerat många av de allra största inom amerikansk folkmusik i vid mening, sådana som Woody Guthrie, Bob Dylan, Joan Baez och Bruce Springsteen.

Hans soloskivor är oräkneliga, men han har också framträtt och gjort skivor tillsammans med grupper.

Redan runt 1940 var han med om att bilda The Almanac Singers, som utöver honom själv bestod av bland andra Lee Hays, Woody Guthrie, Bess Lomax, Sis Cunningham, Mill Lampell och Arthur Stern. Den här gruppen var uttalat agiterande och sjöng bland annat på fackföreningsmöten.

Ett ännu större publikt genomslag fick hans grupp The Weavers, vars ”Goodnight Irene” blev en landsplåga inte bara i USA utan också här i Sverige. I The Weavers, som blev den första riktigt stora folksånggruppen, ingick, förutom Seeger, Lee Hays, Fred Hellerman och Ronnie Gilbert.

Jag ser att Carsten PalmaerAftonbladets kultursida (29 januari 2014) gör ett stort nummer av att den nu så hyllade Seeger var kommunist, men i meningen medlem i kommunistpartiet var han det under relativt kort tid i unga år, från 1941-1950. Däremot var han fortsatt socialist, också det ett mycket tvivelaktigt ställningstagande i USA, och mycket riktigt hörde han till de kulturpersonligheter, som förföljdes under McCarthy-eran.

Och politiskt radikal fortsatte han att vara genom att mycket aktivt engagera sig i de svarta amerikanernas frihetskamp och mot Vietnamkriget och även USAs krig i Irak.

Under senare delen av sitt liv blev han också en mycket aktiv miljöaktivist.

Mer om den politiskt radikale Pete Seeger kan du läsa ovan under Kulturspegeln, Musik, Seeger, Pete. Där finns också artiklar om ett antal av hans skivor.

Som sångare förkroppsligade Pete Seeger begreppet folksinger.

Mycket av det han har sjungit in – jag skulle tro att jag har åtminstone Sveriges största samling av Pete Seeger-plattor, vinyl så väl som CD – är traditionellt material, till exempel ballader från USA och de brittiska öarna men också sånger från Afrika, Latinamerika, ja alla världens hörn.

Men i motsats till många andra är han inte bara traditionsbärare utan sjunger gärna också sånger som uttrycker protest och kräver radikal förändring.

Fast till formen är varken de sånger han själv skrev eller de han tolkade det vi kallar kampsånger, och de kan ibland ha poetisk eller ironisk form och ändå vara lika hårtslående. Har krigets förödelse skildrats mer brutalt än i den bittervackra ”Where Have All the Flowers Gone”? Kan medelklassens strävsamma men likformiga liv skildras mer träffsäkert än i hans tolkning av Malvina Reynolds’ ”Little Boxes”? Kan politisk kamp få ett mer poetiskt (och samtidigt lika uppfordrande) uttryck än i ”If I Had a Hammer”, som han skrev tillsammans med Lee Hays? Lyckades han inte bredda den amerikanska medborgarrättsrörelsen till att omfatta också allt flera vita genom sin insjungning av ”We Shall Overcome”? Bidrog han inte även till att bredda stödet för de svarta sydafrikanernas kamp genom att sjunga ”Wimoweh”, Solomon LindasMbube? Var inte hans ”Waist Deep In the Big Muddy” en fantastisk sång mot vietnamkriget?

Och klarare än många andra amerikanska radikaler ställde han sig också på arbetarklassens sida, sjöng ofta och gärna ”Which Side Are You On?”, med text 1932 av gruvarbetarhustrun Florence Reece.

Jag är inte religiös, men det var Pete Seeger, och var och en bör ju ha rätt att i samband med död och begravning hedras i enlighet med sin egen tro.

Pete Seeger skrev 1954 en sång som till innehållet ligger mycket nära sin förlaga, som man hittar i Predikaren i Bibeln.

Den spelades in av The Limeliters 1962; året därpå sjöngs den in av Judy Collins.

1965 blev den en jättehit med The Byrds.

Turn! Turn! Turn!

Text (med bibeltext ur Predikaren som förlaga) och musik: Pete Seeger, 1954

Chorus:
To everything (turn, turn, turn)
There is a season (turn, turn, turn)
And a time for every purpose under heaven.
A time to be born, a time to die
A time to plant, a time to reap
A time to kill, a time to heal
A time to laugh, a time to weep.

A time to build up, a time to break down
A time to dance, a time to mourn
A time to cast away stones
A time to gather stones together.

A time of war, a time of peace
A time of love, a time of hate
A time you may embrace
A time to refrain…from embracing.

A time to gain, a time to lose
A time to rend, a time to sew
A time of love, a time of hate
A time of peace…I swear it’s not too late.

Pete Seeger har själv sjungit in den här sången på LPn ”The Bitter and the Sweet” (Columbia CL 1916, 1962), som senare också gavs ut som CD.

Text, noter och gitarrackord finns i ”The Bells of Rhymney and Other Songs and Stories from the singing of Pete Seeger” (Oak Publications, 1964). Där finns också några tilläggsverser, som Pete sjöng tillsammans med sina barn.

9 kommentarer

 1. Alla av ”hans” kända sånger var inte skrivna av honom själv.

  Comment by Fredrik — 2014 01 29 18:34 #

 2. Till Fredrik Sjölin: Men jag har väl inte hävdat det heller. Om du till exempel läser den här texten, ser du ju, att jag anger en rad andra upphovsmän och -kvinnor till sånger jag nämner. Men han gjorde de här sångerna suveränt bra.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 29 20:54 #

 3. Tack för fina ord om en stor man! Värjer mig bara mot den första meningen. Pete Seeger kan aldrig dö, han lever – precis som Joe Hill!

  Det går inte att överskatta hur mycket Pete Seeger har betytt för folkmusiken, inte bara i USA. Inte minst hans arbete med att samla in och nedteckna den traditionella musiken.

  Du kan redan hans historia men jag vill ändå tipsa om en fantastiskt fin film om PS som jag hittade på youtube igår. Här finns allt med – hans barndom, hans musikaliska/politiska gärning och till sist hans envetna arbete med att utifrån Clearwater städa upp Hudson River. Alla är de med i filmen – Dylan, Baez, Yarrow, Travors, Paxton, Springsteen – ja, den är ett måste för den som är det allra minsta intresserad av amerikansk folkmusik. Dessutom är filmen ett stycke 1900-talshistoria.

  http://www.youtube.com/watch?v=Czk2hj4VISg

  Comment by anita l — 2014 01 29 21:12 #

 4. Enn, har du pappersversionen av Aftonbladet? I nätversionen hittar jag tyvärr inte artikeln du refererar till.

  Comment by anita l — 2014 01 29 21:58 #

 5. Till Anita Lindblad: Jo, jag hör till den krympande skara som fortfarande envisas med att köpa de tidningar jag läser.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 29 22:14 #

 6. Jag ställer till fullo upp på hyllningarna till Pete Seeger. Han var en av mina stora musikinspiratörer. Det var genom hans LP ”Folksingers guitar guide. An instruction record by Pete Seeger”, FI 8354,som jag tog de första trevande stegen vg ”2- o 3-fingerpicking” på gitarr.
  Låten ”Turn,…” är fantastisk fin.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2014 01 30 13:33 #

 7. Till Lasse Hallenfur: Pete har, som den sanne folkbildare han också var, gjort flera instruktionsplattor och instruktionsböcker.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 30 13:39 #

 8. Anita L: Tack för tipset om den fantastiskt fina dokumentären om P S. Vilket fynd! Sprider länken vidare.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2014 01 30 16:37 #

 9. Lasse, så ROLIGT att du uppskattade den! Jag blev själv så betagen att jag gjort mitt bästa att sprida länken på alla tänkbara (och otänkbara!)ställen. Och den som läser det här inlägget borde vara intresserad. Tänkte jag.

  Comment by anita l — 2014 01 30 22:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^