Eric Bibbs debutalbum från 1977

19 maj 2009 17:52 | Musik, Politik | 5 kommentarer

Redan i början av mitt grävande i amerikansk folkmusik stötte jag på Leon Bibb; så småningom lärde jag mig också att han ingick i den radikala frontorganisationen People’s Songs, som leddes av Pete Seeger.

Leon Bibb har en son, Eric Bibb, vars gudfar heter Paul Robeson och som – Eric alltså – i början av 1970-talet bosatte sig i Stockholm. Trots att han gjorde skivor här i landet, missade jag honom länge, visste inte ens att han fanns här. När jag så småningom upptäckte hans musik, förvånades jag till att börja med av att han ofta omgav sig med en rad svenska musiker.

I själva verket gjorde han sin skivdebut 1977, när han bodde i Sverige. Debutalbumet, ”Rainbow People”, har i år, 2009, återutgivits som CD (Opus 3, 7723), och jag har alltså först nu lyssnat på det.

När man hör detta debutalbum så här post festum, har man ju redan hunnit lyssna på den Eric Bibb som har utvecklats mycket sedan dess. Kanske är det det som gör att jag tycker att ”Rainbow People” känns blekare än det jag senare har hört med samme artist. Och här är han knappast heller fullgången som kompositör – ”Sunday School” kan nämnas som exempel.

Flera av de traditionella låtarna han sjunger, som ”Candy Man”, är förvisso hörvärda men känns ändå tamare än de inspelningar jag har hört med andra artister. Ett exempel är ”Going Home”, som saknar den kraft den har, när den sjungs av Odetta, för övrigt vän till familjen Bibb.

Kanske har min reaktion också att göra med att Eric Bibb på samma LP, till och med i samma låt, titellåten ”Rainbow People”, blandar olika musikstilar utan att det blir något pregnant nytt. Men Bibb var, åtminstone när LPn gavs ut, av en annan mening, skrev på svenska i konvoluttexten: ”För oss känns det bra att höra nånting av jazz, blues, afrikansk, latin-amerikansk och klassisk musik på samma LP – en sorts regnbåge.”

Av de traditionella låtarna vill jag särskilt nämna ”Lead Me, Guide Me”, där Cyndee Peters står för både arr och sång.

Av Bibbs egna låtar tycker jag bäst om den inledande ”Catalina Estimada”, ett stycke behaglig latinojazz, bland annat med hjälp av Ed Epsteins sopransax.

5 kommentarer

 1. Lite kuriosa: I fredags såg jag ”Så ska det låta” på SVT och där medverkade Rennie Mirro tillsammans med en av sina sjungande systrar. Jag upptäckte då via wikipedia.se att Rennie är son till Eric Bibb.

  Comment by Per Wärmegård — 2009 05 19 20:25 #

 2. Hej Enn!
  Sverige är ett litet land där alla känner alla, på gott och ont. Eric Bibb bodde under kort period på 90-talet i kollektivhuset där jag fortfarande bor kvar i på Södra station. Bibb
  har framfört musik i huset Världen är liten.

  Comment by Rustan Rydman — 2009 05 19 20:34 #

 3. Till Per Wärmegård: Rennie såg jag som Don Lockwood i den svenska uppsättningen av musikalen ”Singin’ in the Rain” på Oscarsteatern i Stockholm. Men jag hade ingen aning om den här släktskapen, fast jag själv såg ”Så ska det låta”.

  När jag googlade lite, såg jag till min häpnad, att han också är halvbror till Sarah Dawn Finer, en mycket bättre sångerska än vad som framgick av senaste Melodifestivalen. Vilka som är hennes föräldrar har jag dock inte lyckats ta reda på.

  Världen är liten, som Rustan Rydman skriver.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 19 23:01 #

 4. Inte nog med det jag tror Eric spelade rätt ofta ett tag hos Katalin här i Uppsala på -90 talet.

  Comment by Urban Sjölander — 2009 05 20 15:30 #

 5. Nej, världen är inte liten. Det hände sig en gång att en förbundsdirektör (hette så på den tiden)i en viktig intresseorganisation ansåg att cheferna borde träffas utanför kontorshuset för att skapa en vi-känsla och lära känna varandra. På kvällen intogs en gemensam middag. Den nya informationschefen hamnade bredvid en jämngammal avdelningschef och efter en stund upptäckte de att de som barn varit grannar och lekt med varandra i den fiina stadsdelen i Stockholm.
  Tänk så liten världen är, sa infochefen.
  Nej, svarade avdelningschefen, det är eliten som é liten.

  Comment by Jean Vaddeau — 2009 05 20 18:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^