Poängen med ”Barna Hedenhös” är vitsandet, inte det historiskt och moraliskt korrekta

22 januari 2014 17:25 | Barnkultur | 11 kommentarer

Jag såg inte ”Barna Hedenhös” som julkalender (2013), men så vitt jag förstår blev den en succé bland tittare i de åldrar den var avsedd för.

I spåren av den här uppmärksamheten prånglade också Bonnier Carlsen ut en ny upplaga av Bertil AlmqvistsDen stora boken om Barna Hedenhös”, en samlingsvolym som ursprungligen utgavs 1991. Men de fem Hedenhös-böcker som ingår i den här samlingsvolymen är förstås mycket äldre än så, utgivna åren kring 1950 – en eftersläntrare är från slutet av femtitalet.

Den här nyutgivningen utlöste en ganska fånig debatt bland annat om det (in)korrekta i att indianerna i ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” (1950) benämns ”rödskinn”. Själva färgen är i den här historien svår att retuschera bort, eftersom poängen i en viktig del av handlingen är att bufflarna à la tjurar som jagar toreadorer reagerar ilsket på allt som är rött.

Varken med den här hedenhösvolymen eller någon av de andra är dessutom poängen, att berätta en historiskt korrekt eller i något annat avseende sann historia – betänk till exempel att familjen Hedenhös tar sig hem i världens första ur-an-drivna flygplan.

Poängerna i hedenhösböckerna är över huvud taget göteborgsvitsiga – ”Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna” (1953) inleds till och med bland Ur-Kållarna i Kålleborg.

Redan här känns greppen ganska utnötta, och ännu värre blir det sen i ”Barna Hedenhös reser till Paris” (1957) – dess modeassociationer tror jag inte ens dagens barn förstår.

Men den allra första boken, ”Barna Hedenhös” (1948), är faktiskt väldigt fyndig, och också ”Barna Hedenhös reser till Egypten” (1949) är läsvärd.

Men märk alltså att inte heller de gör anspråk på att vara några läroböcker i historia.

11 kommentarer

  1. Nu är Du inne i en av mina världar igen. har böckerna/häftena när de reser till Paris och Egypten har även en som heter Barnens dag i Hedenös en reklambok för Stockholms Barnens dag 1950.

    Har ju vuxit upp med BARNA HEDENÖS, JO JAG SÅG kALENDERN,rätt bra för att vara Svensk.

    Expedition Ur-Tiki eller Barna Hedenös upptäcker Amerika Urjork.

    Mamma var och jag med född i Stockholm.Mamma 1913 och jag 1943.

    Ödets nyck gjorde att jag växte upp i Vetlanda, men det vet Du redan om.

    Hoppas att både herr och Fru mår bra.
    och vi kämpar med kylan.

    Hälsingar från ett snöigt och 8 minusgradigt Södertälje

    Comment by Marie-Louise Grimlund — 2014 01 22 19:31 #

  2. Till Marie-Louise Grimlund: Det är kallt, men annars mår vi bra. I dag lyckades jag i alla fall masa mig ut två gånger: en gång till sophuset och en gång till Konsum.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 22 20:41 #

  3. Vad poängen med ”Barna Hedenhös” är spelar ingen roll. För de politiskt korrekta finns inget utrymme för vitsande. Det är bara att konstatera att ”Barna Hedenhös” precis som Tintin och Kinapuffar är rasistiska alster som måste bort från försäljningshyllorna. Den som hävdar något annat är valfri -ist eller -hob och fiskar i grumliga vatten…

    Comment by Jan — 2014 01 23 6:28 #

  4. Rättelse ovan. Valfri -fob ska det, naturligtvis, heta. Hober är något annat! Medans jag ändå håller på: Är Mårten Palme en socialdemokratisk politiker som webbredaktören på S-info påstår? Mårten Palme har mycket goda chanser att få väljarnas stöd i valet 2014 påstår sagde redaktör så sent som idag.

    Jag noterar också att S-bloggar får en alltmer propagandistisk prägel med ständiga opinionsundersökningar där S hela tiden påstås öka (lustigt, med tanke på att man står och stampar på samma fläck hela tiden). Det hela ger ett Nordkorea-intryck på mig. Vilket väl knappast kan vara meningen med bloggarna?

    Comment by Jan — 2014 01 23 9:28 #

  5. Till Jan: Mårten Palme har faktiskt låtit sig utses till att leda en socialdemokratisk arbetsgrupp för sänkt arbetslöshet. Huruvida han har mer långtgående politiska ambitioner vet jag inte.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 23 11:22 #

  6. Som jag har förstått det så driver Mårten Palme i egenskap av professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet en arbetsgrupp som studerar arbetslösheten i olika europeiska länder. Jag förstår dock inte hur det kvalificerar honom till socialdemokratisk politiker. En politiker väljs ju i val. Såvitt jag vet kandiderar inte Mårten Palme till någon politisk församling.

    Comment by Jan — 2014 01 23 12:02 #

  7. Till Jan: Mårten Palme har av den socialdemokratiska partiledningen ombetts leda partiets egen arbetsgrupp för sänkt arbetslöshet, ett så vitt man kan förstå mycket angeläget uppdrag.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 23 12:31 #

  8. Innebär det att Mårten Palme finns på valbar plats inför valet 2014? Jag noterar också att du undviker att kommentera den ganska allvarliga kritik jag riktar mot S-info. Av lojalitetsskäl eller helt enkelt av rädsla eller likgiltighet?

    Comment by Jan — 2014 01 25 9:29 #

  9. Till Jan: För egen del känner jag inte till det här om en eventuell kandidatur – jag vet bara att Mårten Palme, på grund av det som är hans yrkesområde, är väl meriterad för att leda en partiarbetsgrupp för att råda bot på arbetslösheten.

    S-bloggar betyder inget särskilt centralt för mig – jag har för egen maskin tillräckligt många läsare för att klara mig solo. För mig får bloggare, socialdemokratiska sådana så väl som andra, utforma sina bloggar som de vill. Och ingen på S-info har någonsin försökt påverka vad jag skriver på min blogg.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 25 10:13 #

  10. Tack för svaret, Enn. Jag förstår. (Jag tycker dock att fördumningen av S-bloggar är en olycklig utveckling. Jag var tvungen att få det sagt!)

    Comment by Jan — 2014 01 25 12:09 #

  11. Till Jan: Nu är det ju så att S-bloggar inte ens drivs av partiet självt, och det är upp till var och en som är socialdemokrat att frivilligt ansluta sig.

    Själv har jag även många borgerliga läsare och – genom att jag också skriver om helt andra ämnen än politik – en läsekrets som liknar många tidningars. Inför dem gör jag ju verkligen inte någon hemlighet av att jag är socialdemokrat.

    Min anslutning till S-bloggar – jag startade bloggen helt på egen hand – hade förstås som ett av skälen att jag ville påverka också mina egna partiaktiva meningsfränder.

    Och där tror jag inte att det optimala sättet är att fara runt på andra socialdemokraters bloggar som en bålgeting och ideligen ge dem stick om vad man tycker att de ha fel i.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 25 12:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^