Att komma i regeringsställning är kontraproduktivt för ett populistparti

19 januari 2014 11:49 | Politik | 8 kommentarer

Norska Fremskrittspartiet är i likhet med sina motsvarigheter i övriga Norden ett populistiskt parti. Det har sin tyngpunkt åt höger, men liksom motsvarande partier i Danmark, Finland och Sverige skulle det inte ha kunnat bli så här pass stort, om det inte också hade erövrat missnöjesväljare från de sociala skikt, som historiskt har tenderat att rösta vänster.

I det norska fallet har FrPs långa ökenvandring gjort, att partiet – snart sagt till vilket pris som helst – har velat bevisa sin regeringsduglighet, och efter förra årets stortingsval gick följaktligen Fremskrittspartiet utan att ställa några alltför kategoriska villkor in i en inte bara Høyre-ledd utan också Høyre-dominerad regering.

Det här tycks straffa sig. I en färsk opinionsundersökning för NRK får Fremskrittspartiet efter tre månader i regeringsställning sitt sämsta väljarstöd på mer än åtta år: I valet i höstas stöddes Fremskrittspartiet av 16,3 procent. I december 2013 låg stödet för FrP fortfarande på 14,1 procent, men i januari 2014 har det sjunkit till 11,7 procent (- 2,5 jämfört med föregående månad, – 4,6 jämfört med valet).

Det är också lätt att se vart större delen av de här väljarna har tagit vägen. Høyre fick i valet i höstas 26,8 procent men ökade i december till 28,2 procent och i januari till 30,5 (+ 2,3 jämfört med föregående månad, + 3,7 jämfört med valet.

Också det ledande partiet i den förra, röd-gröna regeringen, Arbeidepartiet, har stärkt sin ställning jämfört med valresultatet, 30,8 procent. AP fick i december 32,8 procent och i januari nästan samma resultat, 32,7 procent, vilket senare jämfört med valet innebär en uppgång på 1,9 procentenheter.

Regeringspartnern i förra regeringen Sosialistisk Venstre fick i höstens val ett uselt valresultat, 4,1 procent, och dök ytterligare i decembermätningen, till 3,7 procent. Nu har man gått upp med 0,5 procentenheter och landar i januarimätningen på 4,2 procent.

Senterpartiet, som också ingick i den förra röd-gröna regeringen, har det fortsatt gå utför med, vilket förklarar den turbulens i partiet jag har beskrivit. Valresultatet blev 5,5 procent, men i decembermätningen sjönk stödet till 4,8 procent, och i januari är det nere på 4,3 (- 0,5 jämfört med december, – 1,2 jämfört med valet.

Yttervänsterpartiet Rødt har i stort sett legat still på valresultatet, 1,1 procent: 1,0 i december, 1,2 i januari.

Det relativt nya Miljøpartiet De Grønne, som med 2,8 procent i valet inte forcerade stortingsspärren men ändå genom ett bättre resultat där knep ett lokalt stortingsmandat i Oslo, ser inte ut att ha fått något nationellt genombrott: Partiet fick visserligen 3,3 procent i december men fick i januari 3,1, vilket är + 0,3 jämfört med valresultatet.

Hur går det då för de två mittenpartier, som valde att inte gå in i den nya borgerliga regeringen?

Liberala Venstre, som i valet i höstas fick 5,2 procent, ligger på en helt oförändrad nivå, 5,2 procent i så väl december som i januari.

För Kristelig Folkeparti går det ojämnt uppåt: Valresultatet var 5,6 procent, resultatet i december 5,4 och i januari 6,3, det senare + 0,7 jämfört med valet.

8 kommentarer

 1. FrP (som startade som Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep – kommer ihåg när han satt i TV-rutan och drack äggtoddy och viftade med något gammalt svärd) går väl samma väg som SV? När de började göra eftergifter i regeringsställning tappade de röster till Ap och krympte rejält?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 19 12:03 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Du har en poäng när det gäller SV, och över huvud taget liknande partier i regeringsställning – se på Danmark! Om de inte lyckas leverera tillräckligt mycket av det de lovade, kan deras väljare tycka, att i så fall kan man ju lika gärna rösta på det stora arbetarepartiet (eller, som i Danmark, ett konkurrerande vänsterparti).

  Kanske är svenska (V) eller åtminstone Jonas Sjöstedt medvetna om det här dilemmat. Och i så fall tror jag inte heller att de kommer att släppa sitt huvudkrav, inga privata alternativ med vinstutdelning som viktigt mål inom vård, skola och omsorg.

  Släpper (V) det här i en regeringsförhandling, kommer det att gå för partiet som för systerpartierna i Norge och Danmark.

  Men hamnar (V) i en kommande regeringsförhandling och av det här skälet utanför den nya regeringen, kommer partiet att fortsätta växa. På bekostnad av (S).

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 19 12:24 #

 3. S var ett populistparti en gång.
  Det är väl alla partier vid sin
  födsel?

  Comment by Fredrik — 2014 01 19 14:36 #

 4. Till Fredrik: Jag har själv skrivit om det här. Att föra fram folkliga krav är inget fel – men i botten måste också finnas en ideologi.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 19 14:41 #

 5. Måste det finnas en ideologi?
  Det tror jag inte alls.
  När man protesterar mot att tex
  ett bostadshus skall byggas på
  en innegård i staden X så behövs
  det inte det. Eller när man som
  nu protesterar mot att en musikfestival
  skall hållas på Gärdet i Stockholm.
  De boende omkring organiserar sig men
  inte som marxister, miljöpartister eller
  nåt annat.

  Comment by Fredrik — 2014 01 20 12:07 #

 6. Till Fredrik: Det finns naturligtvis sakfrågor där inte ideologi utan personligt särintresse är styrande för ställningstagandet. Men samhället skulle bli väldigt svårt att styra om vi hade folkomröstning i varje enskild fråga där det finns skilda meningar om vad man borde göra. Alltså är vår demokrati – sättet att fatta gemensamma beslut – organiserat på så sätt att vi röstar på partier, som vi tycker företräder våra intressen och värderingar, åtminstone i grova drag.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 20 13:40 #

 7. Ja, nu ja men det behöver inte vara hugget i sten.

  Jag tänker på folkomröstningen om Euro.
  Folket sa nej men riksdagens ledamöte var för i majoritet och hade dom fått bestämma så hade
  demokratin förlorat kan man säga.

  Comment by Fredrik — 2014 01 21 23:05 #

 8. Till Fredrik: Jag röstade själv nej i folkomröstningen om euro, satt till och med i kampanjledningen för Socialdemokrater mot EMU.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 22 6:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^