Melodikrysset nummer 3 2014

18 januari 2014 12:02 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Ur dagboken | 12 kommentarer

I går var det vår bröllopsdag, så jag uppvaktade Birgitta med en stor vårbukett, och på kvällen bjöd jag henne på bio och restaurang. Hon hade valt ”12 Years a Slave”, vilket knappast har att göra med vårt förhållande, som för övrigt har varat mycket längre, och sen gick vi på Hambergs och åt ett jättestort, dubbelt fat med skaldjur.

Men i morse var det Melodikrysset som gällde som vanligt, eftersom det var lördagsmorgon.

Dagens kryss var inte särskilt svårt, för mig i alla fall.

Det enda jag fick fundera lite över var ”Jag marscherar vid din sida, min soldat”, insjungen av Yvonne Norrman.

Resten var lugna gatan.

Mig lyckades Anders Eldeman inte förvilla ens genom att spela Ted Gärdestads ”Jag vill ha en egen måne” på finska.

Jag är också tillräckligt gammal – dessutom gammal radiot – för att minnas Dean Martin i ”Sway” (1954).

Och ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao har jag i min egen skivsamling, inte bara för att den här CDn innehåller deras tonsättningar och insjungningar av dikter av Gustaf Fröding. Jag känner också till dem, eftersom sonen, Matti Dahl, och hans band har spelat förband åt Mando Diao.

Jag gick i skolan under en tid då man fortfarande sjöng psalmer där, och i mycket unga år gick jag i söndagsskola i mitt Juniskär söder om Sundsvall, så jag behövde inte hinten om ”Titanic” för att känna igen ”Närmare Gud till dig”.

Och för att hålla kvar vid filmvärlden: Jag har läst J R R Tolkiens ”Sagan om ringen” och vet således utan Enyas hjälp att en mycket åtråvärd ring där är gjord av guld.

Melodifestivalerna och Svensktoppen är mig också bekanta, så visst minns jag till exempel Roger Pontare och ”När vindarna viskar mitt namn” från Melodifestivalen 2000, så även ”Euphoria” med Loreen – den senare ingick i en dubbelfråga tillsammans med ”Känn ingen sorg, Göteborg” med Håkan Hellström.

Över huvud taget var den populärmusik som spelades i dag oftast mycket lätt att känna igen, så till exempel ”Hundar och ungar och hembryggt äppelvin”, som Alf Robertson 1977 gjorde efter Tim T Halls ”Old Dogs, Children and Watermelon Wine”.

Jag har redan nämnt Mando Diaos Fröding-skiva, men över huvud taget innehöll dagens kryss mycket som jag själv har på skiva.

Självklart har jag ”Maj på Malö” med och av Evert Taube, och texten, där det förekommer en handelsman Flinck, minns jag också. Texten finns förresten ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Också duon Simon and Garfunkel, Paul Simon och Art Garfunkel, har jag allt av på skiva, så dem kan jag identifiera så fort jag hör ”Mrs Robinson” och det andra som spelades.

Och Miriam Makeba har vi en jättesamling skivor med allt sedan LP-tiden, så ”Pata Pata” har vi i flera olika versioner – förr i världen spelades den ofta som dansmusik på hustruns Social Evenings för Hammarskjöldfondens kursdeltagare från olika länder i Afrika.

Därmed är vi också tillbaka vid hustrun, Birgitta, och med tanke på det vi firade i går passar det väl bra att avsluta dagens kryssredovisning med en sång, signerad Olle Adolphson, också han rikligt representerad i vår skivsamling: ”Nu har jag fått den jag vill ha”.

12 kommentarer

 1. Jag är också gammal nog att ha lärt mig psalmverser i det som då hette folkskolan, numera låg- och mellanstadierna. När den s.k. enhetsskolan höll på att införas, i början av 60-talet, gick jag i realskolan, som var så långt ifrån en kravlös flumskola man kan komma. Det var tufft, men man lärde sig plugga.

  Åter till krysset. Det finns ju motstridiga uppgifter om huruvida ”Nearer My God to Thee” verkligen spalades av dansorkestern på Titanic. Några överlevande sade sig ha hört den, medan andra med bestämdhet hävdade motsatsen. Det kan mycket väl vara en seglivad myt.

  Grattis i efterhand till bröllopsdagen! Min sambo och jag är också ett par, som hållit ihop avsevärt längre tid än 12 år.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 01 18 17:15 #

 2. Hejsan !

  Det var längesedan.
  Har gått med i gruppen löjliga melodikryssare med Vonkis i täten.

  Minns ju att Du ville veta vilket år men Åsa-Nisse, men om det var -49 tyvärr vet jag inte det.

  Det var lite klurigt idag.Men löste sig snabbt.

  Så trevligt att bli bjuden på bio och restaurang efteråt, som på gamla goda tiden.
  Det uppskattade väl Din fru Birgitta mycket.
  Eller är hon van vid det.

  Må så gott !

  Mvh Marie-Louise

  Comment by Marie-Louise Grimlund — 2014 01 18 17:32 #

 3. Till Stefan H: Jag var ju heller inte med på Titanic, men jag nämner det här, eftersom Eldeman ju genom filmmusiken försökte leda oss in på rätt spår.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 18 17:58 #

 4. Till Marie-Louise Grimlund: Vi brukar göra något av det här slaget varje bröllopsdag.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 18 17:59 #

 5. 1949 var det året då den första Åsa-Nisse filmen kom. Rätta mig om jag har fel.

  Comment by Kent Skoog — 2014 01 18 18:54 #

 6. Till Kent Skoog: Ja, 1949 var det.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 18 19:15 #

 7. Hej !!

  Vill bara kommentera att psalmen Närmare Gud till Dig – sjöng min farfar H-D Landberg (som var präst) ombord på Stockholm 1956 – när hon kolliderade med Andreadoria – finns faktiskt på journalfilm !!

  Mvh

  Anitha Fallmyr-Ryssnäs

  Comment by Anitha Fallmyr-Ryssnäs — 2014 01 19 4:05 #

 8. Enn! En fråga som kanske är lite off topic, som det heter på svenska, men som du skrivit om ett par gånger under rubriken ”Melodikrysset”.

  ”Drömmen om Elin” eller ”Borgholmsvalsen” brukar tillskrivas Calle Jularbo när det gäller musiken. Att det inte är någon vals med rötter i gammal svensk folkmusik hörs direkt, melodin håller inte för en ensam spelman på fiol; det krävs minst ett dragspel för att ”bära” låten.

  Igår såg jag om filmen ”Gasljus”, med Ingrid Bergman i en av sina mest kända roller. I en kort sekvens i senare delen av filmen lämnar Gregory huset en dimmig kväll för att gå till ”arbetet”.
  Under sekvensen spelas en melodi som är så lik ”Drömmen om Elin” att det knappast kan vara en tillfällighet; melodins höjdpunkt är identisk.

  Bio var ett billigt och populärt nöje i Sverige när ”Gasljus” gjordes (1944). Sverige var också framsynt genom att alltid texta utländska filmer, inte dubba dem, till stor glädje för alla med hörselproblem. Kan man tänka sig att Calle Jularbo såg ”Gasljus” och plockade upp den lilla melodislingan? Eller har du annan information om hur ”Borgholmsvalsen tillkom?

  Comment by Mats Larsson — 2014 01 19 12:42 #

 9. Till Mats Larsson: Calle Jularbo lånade flera gånger musik och döpte då om låtarna i fråga. Så vitt jag vet har hans ”Drömmen om Elin” – vars text senare skrevs av Peter Himmelstrand – sin förlaga i ”Borgholmsvalsen”, skriven av den öländske spelmannen Olaus Nilsson. När exakt den här musikstölden skedde vet jag inte, men Jularbo tycks ha hört musiken i samband med att han vid något tillfälle var badgäst i Borgholm.

  Jag har förstås sett ”Gasljus” (”Gaslight”, 1944) med bland andra Ingrid Bergman, men det var länge sen, och jag har inte den här filmen i min video/DVD-samling. Alltså minns jag inte musiken i filmen och kan heller inte kolla av den. Jag har kollat på nätet och enligt de uppgifter om filmen man hittar där är filmmusiken skriven av av Bronislaw Koper, polack till ursprunget.

  Längre än så här har jag inte lyckats komma.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 19 13:57 #

 10. Tack för svar! Att den är komponerad av en öländsk spelman verkar logiskt (bortsett från namnet). Svensk folkmusik från kusterna, och särskilt de södra, bär ju ofta spår av influenser utifrån genom kontakten med sjömän och andra resanden.
  Att komma längre än så här blir nog svårt, såvida inte någon läsare av din blogg sitter inne med specialkunskaper om just den här valsen.

  Comment by Mats Larsson — 2014 01 19 15:12 #

 11. Jag tycker det är ytterst osnyggt att lägga ut resultatet på krysset innan tiden för att sända in har gått ut.
  Ett jä…..la sätt.

  Comment by fredrik — 2014 01 22 0:08 #

 12. Till Fredrik: Det här har diskuterats här på bloggen; också Anders Eldeman deltog i den diskussionen. Vi var överens om att det numera är ändrade förutsättningar, eftersom ju alla svar finns tillgängliga på nätet, bara man vet hur man ska söka.

  Jag är för övrigt långt ifrån ensam om att redovisa mina förslag till svar. Dock bäddar jag för egen del in svaren i ett kåseri om musiken i den aktuella veckans program – många andra publicerar, rakt på sak, svaren på frågorna i den ordning de har ställts: L3 = xxxx och så vidare.

  Men ingen tvingar ju dig eller andra som inte vill att ta del av vad jag skriver.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 22 7:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^