Ny lag från EU hotar mångfalden

16 januari 2014 15:59 | Politik, Trädgård | 9 kommentarer

Jag och Birgitta hör till de trädgårdsentusiaster som, med växlande framgång, har försökt odla ovanliga växter från andra länder i vår trädgård i Öregrund.

Själv har jag gjort misslyckade försök att få vallmo från en grekisk klosterträdgård och alaskalupin från Ísland att gro i mitt stenparti i Öregrund – men vi har lyckats väl med vallmofrö och framför allt frö från en liten malva, fröer som från början min nu döda mamma fick sig tillsända i kuvert från släktingar i vår hemby Juminda i Estland.

Birgitta rafsade vid ett tillfälle, när hon var svensk FN-delegat, under ett uppehåll i en bussutflykt ute på prärien av några fröställningar som stack upp ur snön, och de här fröna fick hon att gro i Öregrund. Vi grunnade länge över de vita blommorna, senare fröställningarna, men när vi drog upp en av plantorna, gick det upp ett ljus: Det här var vildmorot, förgrenad och knölig till formen men lika fullt morot. Den fröspred sig själv senare, inte bara i det land där Birgitta hade sått de medförda fröna. Vi hittade till och med exemplar på allmänningen utanför staketet.

Vi har, medges självsvåldigt, ökat mångfalden, men nu hotar en ny lag från EU mångfalden, berättar Allt om trädgård i en stor artikel i nummer 2 2014.

Från början tänkte EU till och med stoppa fröbyte mellan amatörodlare, men det väckte så stor ilska, att man har backat: Man får även fortsättningsvis odla och skörda egna frön i sin egen trädgård, också byta frön med andra.

Men kraven om provodling och registrering av marknadsförda blomfrön (men även en del andra frön, till exempel somliga köksväxter) är en kostsam procedur – kostnaden kan bli mellan 3.500 och 8.500 kronor per sort – vilket med all säkerhet kommer att leda till minskad mångfald, det vill säga likriktning. Det här är mycket mer obehagligt än det faktum att kostnaderna ökar. På sikt kommer en stor del av de frön, som säljs i små kvantiteter, att försvinna från marknaden.

Något riktigt hållbart skäl till det här har jag inte sett redovisas, och jag betvivlar att det finns något. Som vanligt är det väl de stora producenterna som har tryckt på.

Också i övrigt är det väl som vanligt: EU-politikerna drivs av en fullkomligt pervers lust att göra Europas länder, deras folk och kulturer likformiga.

9 kommentarer

 1. ”Också i övrigt är det väl som vanligt: EU-politikerna drivs av en fullkomligt pervers lust att göra Europas länder, deras folk och kulturer likformiga.”
  Nu kan jag inte låta bli att vara elak – eftersom din förra partiordförande envist drev tesen att det inte fanns någon svensk kultur spelar det väl ingen roll?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 16 19:55 #

 2. Oj, förrförra partiordförande menade jag förstås.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 16 19:57 #

 3. Till Thomas Åkerblad: Nu bortser du åter från att det här är min blogg, där jag driver mina egna meningar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 16 21:23 #

 4. Idén bakom detta är väl att förhindra att frön som inte kontrollerats under säkra förhållanden kan bära på en smitta av något slag och få svåra konsekvenser för andra växter. Fröställningar som din hustru tog med sig från USA kunde t ex bära på en svamp som för lång tid slagit ut övriga växter i er trädgård. Björnlokan är väl ett tydligt exempel på att otyglad införsel av frön från utlandet kan få svåra konsekvenser.

  Comment by Gunnar Westman — 2014 01 16 22:51 #

 5. I detta fall är det nog som du skriver, Gunnar. Man är rädd för smitta. Kanske kunde man ändå låta bli.
  Snart är det val till EU-parlamentet, och då kommer alla att kräva ännu fler insatser av EU på alla möjliga områden. Mer detaljstyrning uppifrån. Alltså mindre makt åt de nationella parlamenten.
  Vi som röstade ja till svenskt medlemskap i EU trodde att närhetsprincipen skulle tas på allvar. Man lär sig.

  Comment by Börje Andersson — 2014 01 17 0:22 #

 6. Inte undra på att vissa blir brottslingar, till och med medvetet. Och man kan undra hur vi fick våra spannmålsodlingar lång tillbaka i tiden. Säkert någon brottsling som smugglade in dessa saker till vårt avlånga land. Man blir skraj för mindre.
  Hur kunde dom?

  Comment by Urban Sjölander — 2014 01 17 11:12 #

 7. Personligen har jag aldrig varit med i EU, jag har blivit tvingad! Jag visar alltid mitt pass på de olika ställen man passerar en gräns vare sig man behöver eller inte, mer för att markera min suveränitet!! Senast vid en inresa i Sverige sa tullaren att jag behövde inte visa pass men jag sa att jag är inte med i EU, hans svar med ett leende var:- Inte jag heller!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 01 17 11:15 #

 8. Vikingar, munkar, turister och andra har genom århundradena förändrat floran av både vilda och odlade växter i det här landet. I det här har det förvisso funnits moment av (oftast omedvetet) risktagande.

  Men att från detta gå över till en kontrollform, vars ekonomiska sida kommer att slå ut mycket av variationen i fröutbudet på marknaden, är hur man än argumenterar stolligt.

  Som tur är kommer de flesta av oss riktiga trädgårdsentusiaster inte att nöja oss med de standardfröer som har godkänts enligt EUs regelverk. Och vi kommer inte att nöja oss med att byta fröer med varann. Det kommer att uppstå en ny svart – eller ska vi kalla den grön – marknad.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 17 14:10 #

 9. Ja, inom EU är det ju de stora företagen och marknadens intresse som står i första rummet. Det finns ju fastslaget i EU:s grundläggande fördrag.

  I valet finns bara ett EU-kritiskt parti värt namnet (rasisterna i SD kan man förstås inte ta på allvar). Du är välkommen in i värmen i Vänsterpartiet, Enn. Idag kunde vi läsa om att Björn Fries tagit steget och för ett tag sedan Claes Borgström. Fler och fler S-aktiva ser att V är det enda rimliga alternativet för samhällsförändring.

  Comment by Fredrik — 2014 01 17 19:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^