Nyårsmottagning hos landshövdingen plus bio och middag på restaurang

12 januari 2014 23:03 | Film, Mat & dryck, Politik, Teater, Ur dagboken | 5 kommentarer

I går städade vi ut jul och julgran och i dag var Birgitta och jag, liksom många andra från vårt län, bjudna på julslutsmottagning hos landshövdingen – Peter Egardt – på Uppsala slott.

Där träffade vi förstås många gamla bekanta, men det längsta samtalet hade vi med Paul Kessel, chef för Reginateatern, och hans hustru Maria Björk, som arbetar på Stadsbiblioteket. Eftersom jag har ett långt förflutet dels i den gamla Biblioteksstyrelsen, dels i Kulturnämnden, bland annat dess biblioteksutskott, passade jag förstås för egen del på att fråga Maria om hur det går i mitt gamla fögderi. Men vi pratade om annat också, till exempel det politiska läget.

Vid ett sådant här tillfälle träffar man förstås människor av skilda politiska kulörer – bland annat kom Cecilia Wikström fram och hälsade. Hon berättade att hon just nu är ute och kampanjar på olika håll i landet för att få fortsätta vara kandidat (FP) med chans att bli återvald till EU-parlamentet. Vårt intresse för den här församlingen är mera svalt. Birgitta tackade en gång i världen nej till erbjudande om att bli EU-kommissionär. Men röstar i EU-valen gör vi också, även om Cecilia inte får just våra röster.

Vi lämnade efter ett tag mottagningen och började i kyla och isig blåst gå ner för slottsbacken. Då stannade en bil med bekanta, också de på väg från Slottet, och erbjöd oss skjuts, vilket vi genast tackade ja till, fastän vi bara skulle ner för drottninggatsbacken ner till Filmstaden nere vid Fyrisån.

Det var slutsålt till den film vi hade tänkt se – vi går dit igen nästkommande fredag – men när vi nu ändå var där, köpte vi i stället biljetter till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Jag återkommer med en recension.

Sen hade vi tänkt avsluta med att äta middag i närheten, men de två restauranger vi gillar hade söndagsstängt, och en tredje på andra sidan ån som vi också prövade hade för kvällen en mycket inskränkt meny, så vi fortsatte i isvinden och hittade till slut värme vid ett restaurangbord på Biztron med adress Smedsgränd 9, således i en del av det gamla Forum-komplexet.

Den entrecote med pommes frites vi fick där var helt OK, och dubbel espresso gjorde gott inför hemfärden. Fast visa av tidigare erfarenheter av kvällen tog vi taxi hem.

5 kommentarer

  1. Bibliotek – bara några tankar. Alldeles utmärkt att kunna slinka in på bibloteken. Långa rader med böcker, men också tidskrifter, tidningar, CD-skivor, DVD-filmer, datorer och självbetjäning vid in- och utlån.

    Det senaste är meröppet. Alltså inloggning med kort och dörren öppnas till ett obemannat bibliotek. Här i Kävlinge kommun går det att besöka biblioteket varje dag mellan 08-22. Är detta ett led att vänja sig vid mindre bemanning? Uppfattar det inte så, utan uppskattar själv denna möjlighet, även om man inte direkt slinker in kl. 8 en söndagsmorgon.

    Comment by Hans Gemmel — 2014 01 13 20:03 #

  2. Till Hans Gemmel: Problemet är att för alla biblioteksovana behövs öppettider där man inte måste hantera något särskilt kort och också utbildad och avlönad bibliotekspersonal som hjälper besökarna till rätta.

    Det system du beskriver är ett sätt för kommunen att spara pengar men mest till nytta för ett redan hyggligt gynnat mindretal.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 13 20:20 #

  3. Till Enn Kokk: Nja, jag vill betona att de inte dragit ner på bemannade öppettider. Min fundering kretsade ju kring att det var ett led i att vänja biblioteksbesökarnaa (långt ord) vid obemmanade bibliotek och i förlängningen knapra in på öppettider. Kanske en lite försåtlig tanke, men självbetjäning ligger ju i tiden. Varför handla ett par byxor i en affär när de går att köpa på nätet? Sen kanske man får dra in magen och kränga på sig dom, men herregud man har iallafall fått ett par byxor till bra pris;)

    Comment by Hans Gemmel — 2014 01 13 21:12 #

  4. Till Hans Gemmel: Fortfarande tror jag att det finns grupper, grupper som är i behov av mest stöd, som vi på det här sättet prisger.

    Comment by Enn Kokk — 2014 01 13 21:17 #

  5. Till Enn Kokk. Slutreplik: Självklart ska grupper som behöver stöd inte eftersättas. Kanske inte framgår av mina inlägg, men är rätt kluven till ”den nya tidens” självbetjäningsstrategi. Service och mänsklig kontakt behövs. Mitt senaste inlägg var ju ett lite ironiskt uttryck för detta. Skulle exempelvis aldrig inhandla byxor på nätet.

    Comment by Hans Gemmel — 2014 01 13 21:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^