Melodikrysset nummer 2 2014

11 januari 2014 11:47 | Barnkultur, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Nej, vintern har inte rasat ut, som det påstås i ”Längtan till landet” – den har snarare börjat: För första gången på evigheter har den tidiga lördagmorgonen känts ljus, detta på grund av snön som har fallit. Men här skulle den här sången ju också ge oss just ordet vinter.

Dagens melodikryss sändes från Falun, och Anders Eldeman hade påpassligt lagt in ett par frågor med dalaanknytning.

Dels fick vi lyssna på två masar, Charlie Norman och Putte Wickman.

Dels fick vi höra den legendariske revykungen Ernst Rolf sjunga ”Bättre och bättre dag för dag”.

Vi fick vidare höra Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”. Den som sjöng här var Lotta Engberg.

Men den har faktiskt sjungits in av två olika sångerskor med samma antal bokstäver i förnamnet. Den andra, Helen Sjöholm, fick vi dock också höra i dag, i hennes fall tillsammans med Tommy Körberg och BAO, i den redan nämnda Ernst Rolf-sången ”Bättre och bättre dag för dag”.

BAO är uppenbarligen en favorit hos Anders Eldeman, och inte mig emot. Detsamma gäller den oförliknelige M A Numminen, som också jag har praktiskt taget allt av på skiva. Så i förhållande till honom gäller en av de mest kända titlarna, signerade av honom: ”Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig”.

En lite större, fast bara aningen större, siffra förekommer i barnklassikern ”Om pappa ville ge ja’ en femöring, vet mamma”, som här dock skulle leda oss till en nu i sinnevärden försvunnen myntkategori, öre.

Sen var det som vanligt en rad låtar om kärlek med i Melodikrysset också.

Amy Diamond sjöng ”Your Love”.

Östen med resten kom först på tionde plats i Melodifestivalen 2002, men jag tycker nog att deras ”Hon kommer med solsken” egentligen var värd en bättre placering.

Och budskapet i ”Who’s Gonna Follow You Home” med Jerry Williams var ju inte att ta miste på.

Det är ju lördag i dag, så det passade bra att Cat Stevens fick sjunga ”Another Saturday Night” i dagens kryss.

Men så här mitt i vintern längtar vi väl, den nyfallna snön till trots, också efter ”One Morning In May”, för att avslutningsvis citera Hoagy Carmichael.

Fast dess förinnan måste vi slänga ut granen.

7 kommentarer

 1. En eloge för ditt trevliga sätt att presentera lösningen! Gör du det varje vecka?

  Kjell

  Comment by Kjell — 2014 01 12 9:04 #

 2. Ingen kan undgå att imponeras av din blogg! När hinner du skriva prosa om Melodikrysset och inte bara lösningen? Till frukost medan programmet pågår?

  Har aldrig sett motsvarigheten till energiska blogg. Har gjort ansatser men lyckas inte vidmakthålla din kontinuitet. Hur gör man?

  Kjell

  Comment by Kjell Ericson — 2014 01 12 9:53 #

 3. Försökte lägga till en länk i förra kommentaren men den ”fastnade” inte. Nu är mitt namn i ”Kommentar by …” länkat istället.

  Comment by Kjell Ericson — 2014 01 12 9:58 #

 4. Förlåt,

  nu kom jag på vad jag egentligen avsåg att kommentera. Sökte på din blogg men fann ingen träff på ”Cruickshank”. Kerstin Cruickshank, ett livsöde jag tror skulle intressera dig; trådar till Göteborgs Kex, Torgny Segerstedt, Ribbentropp, UD, Vita bussarna,
  Hitchcock, Felix, mattor från Mesopotamien, utställning i Aarhus och på Röhsska …

  Kjell

  Comment by Kjell Ericson — 2014 01 12 10:48 #

 5. Till Kjell Ericson: Jag roade mig med Melodikrysset långt innan det fanns bloggar, och sen, när jag själv började blogga, kom jag på att skriva ett lördagskåseri om krysset, ett ämne som intresserar väldigt många i det här landet.

  Eftersom jag lyssnar mycket på musik och har en väldig samling musik på skiva, tar det inte våldsamt lång tid att få ihop mina lördagskåserier – jag skriver dem omedelbart efter Melodikrysset.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 12 11:35 #

 6. Ja, dina mx-kåserier vill vi inte vara utan :-) Och tänk, nu kom vintern till slut. Tre veckor för sent, om någon frågar mej. Man må gilla läget. Skönt att det blir lite ljusare iaf.

  Comment by Maggan — 2014 01 12 16:40 #

 7. Till Maggan: Och dig minns jag som en trogen besökare.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 12 21:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^