Melodikrysset nr 20 2009

16 maj 2009 11:45 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Jag har barnbarnen, Viggo, snart sju, och Klara, fyra, hos mig här i Öregrund, men trots att jag då och då har blivit avbruten av dem under mitt melodikrysslösande, har det gått ganska bra att lösa också Melodikrysset.

Med ett undantag. Lasse Berghagen är en artist vars repertoar jag kan dåligt. Första ordet, på två bokstäver, i en av hans låtar börjar på D, och eftersom ordet har två bokstäver, är svaret gissningsvis eller du, men så börjar flera av hans låtar, och jag kan dem inte. /” är du aldrig ensam,” föreslår en läsare som svar./

Inte heller Amy Diamond hör till de artister jag brukar lyssna på, men Melodifestivalen 2008, där hon sjöng ”Thenk You” (som väl egentligen heter ”Thank You”), ligger ju relativt nära.

Också Melodifestivalen 2007 ligger hyggligt nära i tiden. Där hörde vi Andreas Johnsson sjunga ”A Little Bit of Love”.

Men det fanns flera bättre svenska artister i dagens kryss.

En av dem var Håkan Hellström med ”Kär i en ängel”.

En annan var Idde Schultz med ”Fiskarna i havet”.

Ytterligare en är Carl Anton, som vi dock inte hörde personligen – vi skulle i stället identifiera hans ”Överbyvals”.

Betydligt äldre är ”Nu ska vi opp, opp, opp” med musik av Jules Sylvain och text av Gösta Stevens. Den minns vi med bland andra Ulla Billqvist och Lasse Dahlquist, senare även med Agnetha Fältskog.

En för många kär gammal bekant är August Södermans ”Ett bondbröllop”. Där den spelas brukar man ju svara ja.

I raden av dagens många svenska verk fanns också en talskiva. Vi hörde Lindeman berätta om sitt liv på Kiviks marknad, och Lindeman var förstås som vanligt Hans Alfredson.

Av dagens utländska sångnummer klarade jag lätt ”Have You Really Loved a Woman” med Bryan Adams, som kommer från Kanada.

Ännu lättare att identifiera var förstås ”My Way”, som vi brukar höra med Frank Sinatra. Fast egentligen är låten fransk och heter ”Comme d’habitude”.

Noel Gallagher i Oasis är jag inte lika bekant med, men det var han som sjöng ”Stand By Me”.

Dagens filmfråga var lätt. Vi hörde bland annat ”Med lite socker i botten (så går medicinen ner” ur ”Mary Poppins”. Den gjorde Walt Disney film av 1964, men ursprungligen är ”Mary Poppins” en bok av P L Travers.

TV-signaturen tyckte jag däremot, som vanligt, var svår. Till slut kom jag fram till att den var hämtad från en serie om amerikanska inbördeskriget, som på svenska heter ”Nord och Syd”. Den har jag aldrig sett.

Nu ska jag ägna mig åt barnbarnen, om ni ursäktar. Samt laga lunch åt dem och deras föräldrar, som kommer hit för att hämta dem.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

 1. Har haft mycket hjälp av dig tidigare så nu känns det bra att få hjälpa dig. Refrängen går ”då är du aldrig ensam” men om den heter så är jag lite osäker på men tror det.

  Comment by Carina Peters — 2009 05 16 12:57 #

 2. Till Carina Peters: Jo, det finns en sån låttitel – jag googlade på den fras du citerar plus Berghagen. Men jag vet inte för egen del hur den låter.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 16 13:00 #

 3. Hej!
  Måste bara skriva och tacka för din blogg! Jag försöker lösa krysset varje vecka och efteråt dubbelkollar jag alltid mot dina svar… Idag gick jag bet på två frågor och har väntat på att ngn skulle lägga in en kommentar på din sida angående Berghagens låt. ;-) Tack Carina Peters! Och jag fick även hjälp med ”nu ska vi opp opp opp”
  Tack för hjälpen!
  Carin

  Comment by Carin — 2009 05 16 13:55 #

 4. Skönt att få reda på vilken Berghagen låt det var. Måste säga att jag tycker det är ganska trist när de kör mindre kända låtar av stora svenska artister. Tycker att bredd bör premieras mer än djup.

  Comment by Kryssare — 2009 05 16 13:59 #

 5. Tänk att fler hade problem med Berghagens låt idag. Den är vansinnigt vacker men jag, precis som du konstaterade att det var Du eller Då (eller kanske De men det är dock mindre troligt) som borde vara det rätta svaret på den. Ska kika runt lite på det svar du fått av en snäll kommentatör här. Vill också VETA :-)
  Tutta Rolfs melodi fastnade jag på, men texten letade sig fram i hjärnan efter en liten stund.

  Comment by Kvasthilda — 2009 05 16 14:14 #

 6. För att krånga till det lite extra… :-) Hade också problem med Lasse Berghagen. Kikade runt lite och hittade en låt som heter ”Du är för alltid en del utav mig”, skriven av Lasse och framförd av Henrik Åberg i melodifestivalen 1996.
  Vet inte om jag är ute och cyklar, men tänkte att det kan vara den eftersom det pratades en del om melodifestivalen samt att den går av stapeln i kväll.

  Comment by Gustav — 2009 05 16 14:52 #

 7. Det var visserligen Noels bror Liam Gallagher som hördes mest i ”Stand by me”. Noel sjunger en och annan Oasis-låt och skriver de flesta som sagt, men vem av bröderna som egentligen är ”frontman” kan man diskutera…

  Comment by Björn — 2009 05 16 16:27 #

 8. Hej Enn!
  Även jag fick problem med Lasses låt och jag har ännu ett förslag. En låt som heter ”Du som vandrar genom livet”, men jag blir inte klok på om det verkligen är den. Däremot tror jag inte att det är ”Du är för alltid en del utav mig”. ”Då är du aldrig ensam” har jag inte lyckats hitta någonstans att lyssna och jämföra. Det får bli en chansning…

  Comment by Susanne — 2009 05 16 16:52 #

 9. Ännu ett förslag: ”De måste va sången och glädjen”, som lasse skrev åt Östen Warnerbring. Har dock inte hittat låten på nätet.

  Comment by Stefan, Färila — 2009 05 16 18:29 #

 10. Carina hade rätt. ”Då är du aldrig ensam” var det. Den hittade jag på nätet.

  Comment by Stefan, Färila — 2009 05 16 19:00 #

 11. Jag har också (äntligen) hittat Lasses låt och kommit fram till att det är den Carina föreslår.

  Comment by Kvasthilda — 2009 05 16 19:49 #

 12. Lasse Berghagen låten var troligen ”DU som vandrar genom livet” skulle jag tro. är inte helt säker men tror det.

  Comment by Anders Morén — 2009 05 17 9:38 #

 13. Jag är säker på att det är den låten men jag var bara osäker på vad den heter. Orginalet går lite snabbare än vad dom spelade den på melodikrysset.

  Comment by Carina Peters — 2009 05 17 19:37 #

 14. Originalet går mer än lite snabbare ;-) Tog mig en stund att fatta att det var samma när jag jämförde dem.
  Tack Carina!

  Comment by Kvasthilda — 2009 05 18 0:08 #

 15. Hej !
  D U , D E´ va´ D Å svÅrt……….

  tycker jag oxå K S C W

  Comment by sören wiman — 2009 05 20 22:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^