Ett bättre nytt år!

1 januari 2014 14:21 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 19 kommentarer

Vid min ålder är förhoppningarna inför ett nytt år inte längre så himlastormande. För egen del är jag nöjd, om jag får leva något år till. Men barnen och barnbarnen önskar jag allt gott.

Jag ser också gärna att det lilla förtroende den sittande regeringen har kvar ytterligare eroderas, för att sedan ända i att den förlorar makten. Jag ser fram mot ett regeringsskifte, men jag skulle ju helst se att socialdemokratin förmådde att formulera ett socialdemokratiskt alternativ i stället för den socialliberalism light som i dag är kännemärket åtminstone för stora delar av partiledningen.

Men att steg för steg byta ut de där socialliberalerna (S) får väl bli nästa projekt.

* * *

Nyårshelgen tillbringar vi Öregrund, där gräsmattorna fortsatt är lika gröna som i höstas, då vi bommade igen huset för ett par månaders vintervila.

I går, på nyårsafton, var det min tur att laga mat, och jag dukade fram en måltid, som har hämtat inspiration från resor i unga år till sydligare nejder.

I början av 1960-talet var jag med på en socialdemokratisk ombudsmannaresa – jag var själv då deltidsarvoderad ombudsman i Studentförbundet – till Israel, och jag hade av min gode vän Hans O Sjösröm tipsats om vänner till honom på en kibbutz i norra delen av landet, som jag kunde besöka och på så sätt också få en iblick i hur kibbutzer fungerade. Jag hade med mig min kompis partiombudsmannen Sören Thunell, och vi stannade också kvar över natten i ett av kibbutzens enkla gästhem. Nästa morgon åt vi frukost i matsalen, och där fick vi något som jag tyckte var gott: skivor av tomater och gul lök, givetvis odlade på kibbutzen.

Vid senare besök i forna Jugoslavien och Grekland fann jag, att det här, tillsammans med bland annat rökt lammkött, kan varieras till olika mycket närande och framför allt goda mål.

Så jag har nu i åratal lagat en plockmåltid, som har sina rötter i östra medelhavsregionen.

Man skär alltså strimlor av kött från en rökt lammfiol, och finns det ingen sådan i affären, kan man – har jag upptäckt – faktiskt också använda sig av rökt kalkonlår.

Till detta serverar jag skivade tomater, skivad gul lök, strimlad isbergssallad, svarta oliver, pepperoni och stänger av fetaost. Det här är i sig så smakrikt, att någon särskild kryddning inte behövs.

Till det här lägger man lämpligen också vitt bröd av baguettetyp.

Rött vin går utmäkt till det här, men vi har generellt – självvalt, av hälsoskäl – övergått till att dricka lättöl eller vatten till maten. I det här fallet är lättöl att föredra.

* * *

Nyårsaftonen i övrigt tillbringade vi till stor del framför TVn.

Vi tycker fortfarande, trots vår egenvalda helnykterhet, att ”Grevinnan och betjänten” närmast är ett måste på nyårsafton.

Bland det vi sedan också såg i TV fanns en långfilm, ”Butch Cassidy och Sundance Kid” – jag ska försöka återkomma till den.

Fast senare, fram mot tolvslaget, bytte vi till radio: hörde diktuppläsningen och lyssnade på domkyrkornas klockor runt om i Sverige – det senare har inget med tro att göra. Radion bjöd också på musik i nyårsnatten.

Redan före tolvslaget fick dock radion konkurrens av ljudet av smällare och raketer, och en lite stund öppnade vi också glasverandans dörr ut mot trädgården och beskådade de färggranna fyrverkerier, som sprakade och förgrenade sig mot natthimlen.

På själva tolvslaget drack vi var sitt glas bubbel, numera alkoholfri Chapel Hill, inköpt av mig på Konsum.

Ett gott, ja ett bättre nytt år önskar jag er alla!

19 kommentarer

 1. Om ålderdom skall vara av ett alkoholfritt tillstånd önskar jag nog en tidigare hädanfärd. Inte för att alkohol i sig är ett självlevande element, men det känns tråkigt att inte kunna ta sig en sillbit och en sup, eller en god vinsort till (god) mat.
  Inte för den delen att jag missunnar andra att vara sunda(sic)men som sagt, det låter lite tråkigt.
  Själva har vi Ångermanlandnaturen med dis och dimma utanför våra fönster men det matchar den 2 cm vita ”snö” som ligger på marken.
  Och inte såg vi ens bort till Stefans Sunnersta heller….vädrets makter var ivägen
  Men efter en längre promenad i skog och platt åkerterräng smakade sillbiten , supen och ölen helt fantastiskt.
  En skål, valfri dylik, till alla på Enns fina blogg!!!

  Comment by Urban — 2014 01 01 16:23 #

 2. ”… i stället för den socialliberalism light som i dag är kännemärket åtminstone för stora delar av partiledningen.” = Populism?
  Det är kanske inte så många som idag längtar tillbaks till den tid när medborgaren ”ägdes” av partiet, Konsum och Fonus? Det är ju bara att se hur många Coop-butiker det finns/överlevt i centrum på vår gemensamma hemstad Uppsala.
  Men i vilket fall lär 2014 bli ett spännande år! Opinionssiffrorna kommer att bli intressanta att följa. Vad som händer närmare valet när Löfvén tvingas ta ställning i olika frågor? Hittills har han klarat sig på att mumla i skägget men det kan han inte fortsätta med länge till. HBTQ kontra Peter Weideryds jakt på muslimska röster? Enligt PW så röstar 75% av muslimerna på (s) så då kan vi ju slira lite grand på värdegrunden? HBTQ-frågorna föll ju för övrigt bort med Mona Sahlin från dagordningen. Friskolor? Stig-Björn och Widar mot de ortodoxa som t ex Bengt Silfverstrand. Många spännande beslut som kommer att tvingas fram av väljarna!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 01 16:29 #

 3. Till Thomas Åkerblad: Medborgarna ägdes inte av någon då heller. De sammanslutningar du nämner skapades av trängda medborgare i självförsvar.

  En ny stor Coop-butik har ju öppnats i stationsområdet, alltså i centrum. Och i Öregrund, där jag just nu befinner mig, är Coop-hallen störst och bäst. Det är en fröjd att handla där.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 01 16:43 #

 4. Till Urban Sjölander: Jag moraliserar inte över alkoholbruk. Det här är vårt personliga beslut mot bakgrund av egna erfarenheter.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 01 16:46 #

 5. Nytt och fräscht bör det bli när vi överlämnar seklet och framtiden till en ”fjortis”!

  Comment by anita l — 2014 01 01 16:54 #

 6. Noterar med ett leende att du undviker frågan om populism. Enligt ditt tidigare uttalande så var DF populistiskt eftersom de fladdrade som vinden blåste utan någon bestämd riktning. Men SAP-populismen är alltså riktningsbestämd och avsiktlig – den s k trianguleringen?
  Beträffande Coop Centrum i Uppsala så är det en alldeles utmärkt butik, men den lever ju på sitt utmärkta läge vid stationen. – Håller annars med om att det på vissa orter finns alldeles utmärkta Coop-butiker men enligt min erfarenhet är de undantag.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 01 21:04 #

 7. Till Thomas Åkerblad: Vad jag menade, redan i min förra replik, är att populism i viss utsträckning förekommer överallt men att Dansk Folkeparti är extremt så till vida att man där har den som ersätting för en ideologi.

  Det förra innebär inte att jag för egen del accepterar alla publikfriande anpassningsmanövrer även socialdemokratin har ägnat sig åt.

  Du får gärna ge uttryck för meningar som avviker från mina, men du har ibland en tendens att lasta mig för saker som jag själv inte står för.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 01 21:19 #

 8. Bättre nytt år på dig också, Enn! Håller med dig i din, alltför milda, kritik av dagens socialdemokrater, Enn.

  Hur vore det om ni i äldre gardet gick ut och berättade vad ni tyckte? Jag tänker också på sådana som Ingvar Carlsson, Stig Malm, Gunnar Fredriksson med flera. Tiden är knapp och ni har ingenting att förlora på att säga vad ni egentligen tycker om utvecklingen inom socialdemokratin.

  Jämtin, Baylan med flera tycks helt sakna kompassriktning. De bara flyter med…

  Comment by Jan — 2014 01 01 21:34 #

 9. Till Jan: Fast jag har ju då och då tydligt markerat vad jag tycker.

  Just nu är det, med hänsyn till tider för val och kongress, för sent att välta personer och ändra kursriktning, och framför allt vill jag inte att interna strider inom socialdemokratin ska leda till ytterligare en borgerlig valseger.

  Och så jämnjävlig som du framställer det är faktiskt inte den socialdemokratiska partiledningen. Låt den vinna valet, så kan vi sen steg för steg korrigera kursen och även, där det behövs, göra personförändringar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 01 21:47 #

 10. Populism är när vanliga människor försöker
  hindra de styrande att göra vanvettigheter
  vars konsekvenser den styrande eliten alltid
  kan kompensera sig för men som vanligt folk
  måste betala notan för.

  Comment by Anders Nilsson — 2014 01 01 22:36 #

 11. ”Låt den vinna valet, så kan vi sen steg för steg korrigera kursen och även, där det behövs, göra personförändringar.”
  Vem är ”vi” och hur ska det gå till? Enterism?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 02 1:38 #

 12. Till Anders Nilsson: Att knyta an till folkliga opinioner är i sig inget ont. Men partierna behövs för att, där utöver, också ange skiljaktiga, långsiktiga kursriktningar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 02 7:17 #

 13. Till Thomas Åkerblad: Nej, det handlar verkligen inte om någon självutnämnd elits entrism. Däremot är det så att medlemmarnas valda ombud på den senaste partikongressen – jag var där – i flera viktiga frågor ville gå längre än partiledningen i pendelns riktning men förmåddes köpa en kompromiss. Men när medlemmarna efter ett regeringsskifte kan konstatera, att det här inte var tillräckligt, kommer de att kräva mera.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 02 7:28 #

 14. Vad som är mindre känt i Sverige är att man i Sovjet och numera Ryssland har sin egen ”Grevinnan och betjänten” i den bemärkelsen att den visas varje nyår, både på nyårsafton och nyårdagen. Filmen ”The Irony of Fate” (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Irony_of_Fate) är en romantisk komedi med en viss udd mot sovjetsystemets likformighet, och utspelar sig under nyårsnatten. Den är mycket populär och de flesta rysktalande människor uppväxta i Sovjet har sett den många gånger.

  Gissningsvis har den aldrig visats i Sverige (möjligen på filmklubbar) och det finns ingen svensk wikipedia-artikel.

  Jag har den på DVD med engelska undertexter. Mosfilm har börjat digitalisera sina filmer och lagt upp en del på Youtube med engeleska undertexter för gratis visning, så vem vet, den kanske kommer där så småningom.

  Comment by Mats Larsson — 2014 01 02 9:54 #

 15. Om jag förstått dig rätt så ska (s) med en (falsk?) socialliberal agenda triangulera sig fram till makten. När sedan makten är vunnen ska de radikala förslagen som kvävdes på partikongressen slå ut i full blom och de socialliberala huvudena inom partiet rulla och ersättas med bättre klasskämpar. Lustigt nog får jag bolsjevik/mensjevik-vibbar – känns inget bra alls. Dessutom representerar bara partikongressen en tredjedel av väljarkollektivet – med Juholts hjälp hade det kunnat vara en fjärdedel. Med stor sannolikhet blir dessutom Sverigedemokraterna vågmästare i nästa riksdag – hur ska då dessa klassmedvetna förslag genomföras?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 02 15:37 #

 16. Till Thomas Åkerblad: Det finns inget falskt i det de bestämmande i partiledningen nu går till val på – de här personerna propagerar för det de tror på.

  Jag försöker, som du ju själv kan konstatera, inte heller dölja mina mer röda åsikter. Men bolsjevik har jag aldrig varit – tvärt om var jag under en lång period mitt partis främste kommunistbekämpare i modern tid. (Kolla förteckningen över mina småskrifter och böcker i ämnet.)

  Men det vore ju en fullkomligt idiotisk valstrategi att bekämpa delar av partiledningen i stället för den borgerliga regeringen. Det här får man ta steg för steg och i normal demokratisk ordning.

  Också om Sverigedemokraterna inte blir vågmästare – många opinionsmätningar ger faktiskt ett sådant valutslag – kan det för övrigt bli problematiskt att få stöd för en mer radikal regeringspolitik. Miljöpartiet och socialdemokrater som jag är ju knappast överens om det jag här förespråkar. Men i ett demokratiskt flerpartisamarbete kan åtminstone tyngdpunkter förskjutas både med hänsyn till valresultat och vad som är hjärtefrågor för det ledande regeringspartiet.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 02 16:53 #

 17. Som din bloggande s-kollega Johan Westerholm uttrycker det: ”Och här ligger dessvärre socialdemokratins öde. Vi förtvinar idag. Vi är inte ett vitalt parti utan målar upp en Potemkin-kuliss för oss själva om att vi är något annat än vi är.”
  http://mitt-i-steget.blogspot.com/2014/01/innehallet-i-ett-ord.html#ixzz2pHsfwiyD

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 01 03 0:37 #

 18. Till Thomas Åkerblad: Du har en märklig lust att ständigt blanda in andra än mig i den dialog du borde föra med mig. Det här är min blogg, där jag uttrycker mina egna tankar.

  Betänk också en smula att jag inte är en helt oerfaren person. Jag arbetade i 34 år åt Socialdemokraterna. Bland annat var jag under mycket lång tid huvudsekreterare i patiets programkommission och utformade under Olof Palme respektive Ingvar Carlsson två av partiets sammanlagt mycket få partiprogram.

  Comment by Enn Kokk — 2014 01 03 10:43 #

 19. God fortsättning, Enn!

  Jag läser i kapp din blogg och hittar intressanta inlägg här som jag har missat. Lägg inte för mycket kraft på Thomas Å och hans förvirrade argumentation som dessutom rymmer ett mått av unken islamofobi verkar det.

  Det är onekligen väldigt tråkigt med S-ledningens nuvarande kurs eller brist på kurs, men betänk väl att det också finns ett socialdemokratiskt parti Sveriges riksdag idag som faktiskt för en socialdemokratisk politik och som har satt välfärd utan vinstintresse, feministiska förslag och arbetstidsförkortning högst på dagordningen :)

  Till Urban vill jag bara säga att det är alldeles utmärkt att vara utan alkohol oavsett ålder, även om det naturligtvis är tråkigt i det fall man gör val av hälsoskäl. Det finns dock roligare drycker än lättöl och vatten, åtminstone enligt min mening. Många sorter alkoholfri öl är riktigt bra och åtminstone vita viner kan vara helt okej. Rött vin är mer av ett vågspel. Därtill kommer både många sorters must och cider utan alkohol och i Systembolagets sortiment finns en del mer obskyra alkoholfria drycker också.

  Hoppas på många intressanta inlägg under 2014 här på din blogg och delar naturligtvis din förhoppning om maktskifte!

  Comment by Fredrik — 2014 01 14 0:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^