Finland: Centern leder fortfarande, och Socialdemokraterna ligger kvar på fjärde plats

29 december 2013 10:15 | Politik | 4 kommentarer

Svenska media verkar knappast alls vara intresserade av det som rör sig på det politiska fältet i vårt grannland Finland. Detta trots att de politiska styrkeförhållandena i vissa avseenden drastiskt skiljer sig från dem i Sverige.

På en punkt har de politiska styrkeförhållandena i vårt östra grannland skilt sig från våra ganska länge: Finland har under lång tid haft tre stora partier, som inbördes har skiftat plats med varann i storleksligan – Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna), Suomen Keskusta (Centern) och Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet).

Det nya är att de tre stora nu har blivit de fyra stora: På tredje plats med 17,4 procent (+ 0,2 i Taloustutkimus’ decembermätning för Yle) finns numera populistpartiet Perussuomalaiset (Sannfinländarna) med Timo Soini som ordförande. Soini är duktig på att föra småfolkets talan, och han och hans parti seglar på grund av sin EU-skepsis också i medvind under den pågående eurokrisen.

Det är helt uppenbart att det här har gått ut över Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna), ett parti som ibland har varit det största men nu har halkat ner på fjärde plats. SDP går visserligen upp med 0,5 procentenheter i den aktuella mätningen men kommer därmed inte upp i mer än 15,9 procent.

Det intressanta är att i det finländska fallet heller inte Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) förmår suga upp det missnöje som pyr bland småfolket. Partiet hamnar i den här mätningen på sin lägsta nivå någonsin, 7,0 procent (- 0,4).

Men det är inte bara Sannfinländarna som har stulit röster från Socialdemokraterna och Vänsterförbundet.

Suomen Keskusta (Centerpartiet) har, också i den här mätningen, där partiet får 23,9 procent (- 0,2), erövrat ställningen som Finlands största parti. Naturligtvis har finska Centern samma rötter i jordbruksnäringen som den svenska Centern, men Suomen Keskusta har också vårdat bilden av sig själv som ett mer allmänt småfolksparti, berett att populistiskt exploatera både sociala missnöjesfrågor och, framför allt med hjälp av vissa företrädare, skepsisen mot EU. (För mig som nära följer också estnisk politik är likheten med Edgar Savisaars Centerparti slående.) Men det faktum att Centern står utanför den breda samlingsregering som styr Finland och som inte har gjort helt klockrena val i frågor som vården och kommunstrukturen har säkert också ökat partiets popularitet.

Det parti som har varit mest oberört av de här rörelserna i politiken är högerpartiet Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet). Det ökar något (+ 0,8) i den här mätningen och hamnar på andra plats med 19,1 procent.

Vihreä Liitto (Gröna förbundet) backar med 0,8 procentenheter och landar på 8,2 procent. Partiledaren fick för inte så länge sedan på grund av egenmäktigt förfarande lämna regeringen.

Också de minsta partierna i regeringskoalitionen backar en smula.

Kristillisdemokraattit tappar 0,1 procentenheter och får i den här mätningen 3,1 procent.

Mer oroat borde dock Svenska Folkpartiet vara. I och för sig är heller inte ett tapp på 0,3 procentenheter stort, men partiet är nu nere på 3,8 procent och har tappat terräng sen förra riksdagsvalet. Kanske går det att öka andelen sympatisörer igen, men svenskans gradvis allt mer försvagade ställning i Finland kan också bidra till en nedförsbacke, som man inte riktigt ser något slut på.

Mätningen är ganska stor, drygt 2.000 personer. 35 procent av de tillfrågade kunde/ville inte uppge vilket parti de stöder.

4 kommentarer

 1. Inledningen på det här inlägget börjar med ett rejält understatement: ”Svenska media verkar knappast alls vara intresserade av det som rör sig på det politiska fältet i vårt grannland Finland.”

  Byt ut Finland mot Noreg, Danmark, Island eller Baltikum och den citerade meningen blir innehållsmässigt inte mindre sann för det. Världen där utanför ska vi bara inte tala om.

  Dagstidningarna är nu reducerade till bild- och annonsblad. Ändå har de hittills lyckats att få oss att stå för hembärningskostnaderna! Det måste var snudd på genialt.

  Public Service skulle nyhetsmässigt kunna vara ett alternativ men lyckas bara vara ett eko av de stora lydmedierna. Jag säger Mats Knutsson; det får räcka!

  Comment by Jan Hagberg — 2013 12 30 19:22 #

 2. Till Jan Hagberg: Själv försöker jag hjälpa upp det här genom att regelbundet här på bloggen ge glimtar av vad som händer inom politiken i våra grannländer.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 30 19:30 #

 3. Det är alldeles utmärkt det du gör. Tack för det!

  Comment by Jan Hagberg — 2013 12 30 20:00 #

 4. Finländsk politik är annorlunda på många sätt. De gröna kan sitta i en regering som bygger ut kärnkraften t ex. Maria Wetterstrands f d make Ville Niinistö är ju miljöminister. Har för mig att det praktiskt löses så att när kärnkraftsbeslut kommer upp till votering i kammaren så lägger de gröna bara ner sina röster. Eftersom det ändå finns flertal för positiva kärnkraftsbeslut så det spelar ingen praktisk roll.
  Instämmer f ö i att det är positivt att du tar upp nordisk politik. Ingen annan gör det.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 12 31 18:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^