Danmark: Ändringar på vänstersidan men fortsatt borgerligt försprång

23 december 2013 14:03 | Politik | Kommentering avstängd

I Voxmeters sista mätning för året, redovisad i Jyllands-Posten, har de borgerliga fortfarande ett solitt försprång, men inom vänsterblocket har det, precis som i kommunalvalet i höstas, skett inbördes styrkeförskjutningar.

Socialdemokratiet har under året ökat sin väljarandel med 2,3 procentenheter, men ligger fortfarande på en historiskt låg nivå, 22,9 procent.

Socialistisk Folkeparti har under samma period tappat 2,6 procentenheter och stöds nu av 4,6 procent.

Vänsterliberala Radikale Venstre får i den aktuella mätningen 8,6 procent och regeringens stödparti i Folketinget, Enhedslisten, 10,4 procent. Det här innebär en uppgång på drygt en procentenhet under året för båda partierna.

På oppositionssidan går både Dansk Folkeparti och Liberal Alliance upp med lite över 1 procentenhet. DF får i den här mätningen 15,3 procent och LA 5,0 procent.

Läget är fortsatt dystert för Konservative Folkeparti, som i den här mätningen får 4,2 procent.

Det stora borgerliga partiet Venstre är med 28,6 procent fortsatt Danmarks största parti, men under de senaste 12 månaderna har partiet backat med 3,2 procentenheter, vilket nog främst har att göra med klanterier av partiledaren, vilka jag tidigare har skrivit om.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^