Konsumentkooperationens eget mejeri expanderar

16 december 2013 14:13 | Mat & dryck | 9 kommentarer

Coop köpte 2012 det nedläggningshotade Grådö mejeri i Dalarna för att i egen regi och billigare kunna producera mjölk, fil och yoghurt under de egna varumärkena Coop och Änglamark. Ett 70-tal Coop-butiker i Dalarna, Gästrikland och Västmanland säljer också den lokalproducerade mjölken under namnet Grådö mejeri.

Det här har gått bra, kanske för att kooperationen säljer de egna mjölkprodukterna billigare än konkurrenternas: Grådö mejeri står nu för över 30 procent av försäljningen av mjölk i Coops butiker, så nya bondgårdar i Dalarna, Västmanland och Uppland har kontrakterats för leverans, vilket kanske har underlättats av att Coop betalar leverantörerna lite bättre än vad konkurrerande företag gör. Coop klarar det här genom kostnadseffektivitet – man rår ju i det här fallet över både produktions- och distributionsledet.

Nästa steg blir nu att öppna en linje för bägartillverkning av crème fraiche och gräddfil.

9 kommentarer

 1. Hade nyligen på en middag en pensionerad mejeridirektör snett över bordet. Han var fascinerad av Grådö och att KF är tvungna att betala bönderna bättre för att få mjölken och sedan säljer den billigare. Fast han kallade det inte kostnadseffektivitet utan snarare ännu ett utslag av KFs förmåga att ständigt göra dåliga affärer.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 12 16 14:35 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Det finns en annan aspekt på det här. Mjölk och andra mjölkprodukter är en tung post i barnfamiljernas hushållsbudget. Sålunda är det, för att locka dem att handla i Konsum, viktigt att kunna erbjuda just mejeriprodukter billigt, och då kan det faktiskt vara riktigt att göra på det sätt jag beskriver.

  Märk att Grådö mejeri för den skull inte drivs med förlust – men man kan ju i vissa fall leva med små marginaler för att därmed dra till sig en viktig kundgrupp, som väl också handlar annat än mjölkprodukter.

  Så jag tror inte alls att det här är någon dålig affär, heller för Konsum.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 16 15:00 #

 3. Enn, vilka ”konsumbutiker” säljer grådömjölken egentligen? Det är ju så att en del butiker (ganska många) numera drivs som franchisingföretag under namnet Coop.

  Comment by HO — 2013 12 16 18:53 #

 4. Till Hans O Alfredsson: Märk att det oftast, till exempel om man bor i Stockholm, står Coop eller Änglamark på den. Först när man kollar närmare, ser man i den ganska finstilta pakettexten, att mjölken kommer från Grådö mejeri.

  Mina två Coop-butiker, i Uppsala respektive Öregrund, säljer den. Hur det är med franchiseföretagen vet jag inte, men dessa brukar ju också föra Coop- och Änglamark-märkta varor.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 16 20:56 #

 5. Enn, jag kollade i Coop Konsum vid Brommaplan och där fanns den. Det ser ut som en vanlig konsumbutik men är alltså egentligen ett franchiseföretag. Det är ju likadant med många OK-mackar numera.

  Comment by HO — 2013 12 16 21:09 #

 6. Hej Enn,
  jag hittar ingen e-postadress på vilken jag kan kontakta dig. Nåväl, det här ska väl gå lika bra.
  Min tanke var bara om du kanske hade något att skriva om statsrådet Ulla Lindström. Håller på att göra lite efterforskningar om henne (för mitt eget nöjes skull) och upptäckt hur litet skrivet det finns på internet. Hittar knappt en enda bild. Litet synd kan jag tycka. Har inte du några anekdoter eller dylikt att tillföra om henne på internet via din viktiga blogg?

  Med vänliga hälsningar,
  Simon

  Comment by Simon — 2013 12 16 23:19 #

 7. Till Simon: Att jag inte har skrivit om Ulla Lindström beror nog mest på att hon dog 1999, alltså innan jag började blogga. Men jag och min hustru var på hennes begravning. Jag kände också ett par av hennes barn. Dock stod jag henne aldrig så nära att jag skulle ha egna historier att berätta om henne.

  Allmänt känd är episoden då hon inte neg för Storbritanniens drottning Elisabeth II vid drottningens ankomst till Skeppsbron i Stockholm 1956.

  Hon har skrivit memoarer, som på sin tid betraktades som mycket frispråkiga:

  ”I regeringen” (1969)
  ”Och regeringen satt kvar!” (1970)

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 17 12:44 #

 8. Hej Enn! Kooperativa Förbundet (KF) har enligt uppgift planer på att sälja Nordstedts bokförlag. Kommer Bonniers att köpa Nordstedts, för att öka sina marknadsandelar? Eller finns det någon annan aktör som lurar i vassen?

  Comment by Rustan Rydman — 2013 12 17 20:58 #

 9. Till Rustan Rydman: En försäljning till just Bonniers betraktar jag som utesluten – om Sveriges största förlagsgrupp försökte köpa Sveriges näst största, skulle konkurrensmyndigheterna med all säkerhet ingripa.

  Så vitt jag har förstått är KF berett att stycka koncernen i dess olika delar och sälja delarna till olika köpare, detta för att förhoppningsvis då få ut ännu mer i sammanlagt pris.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 17 21:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^