Norska kooperationen i överraskande samarbete

15 december 2013 17:46 | Mat & dryck, Media | 2 kommentarer

Det händer överraskande saker inom norsk detaljhandel.

Störst sedan länge, med en marknadsandel på 39,1 procent, att jämföra med 38,5 procent föregående år, är Norgesgruppen. Gruppen opererar under många olika butiksnamn.

Norska ICA (i vilken butikerna med namnet Rimi ingår) har tappat marknadsandelar, från 12,3 procent i fjol till 11,5 procent nu, och Norgesgruppen har passat på att ytterligare försöka stärka sin dominerande ställning genom ett omfattande samarbetsavtal, bland annat i fråga om inköp, med ICA. Avtalet innebär, att ICA överlåter 60 procent av distribution och inköp till Norgesgruppen.

Det här avtalet är ännu inte godkänt av konkurrensmyndigheterna, men nu kontrar de två återstående stora kedjorna på livsmedelsområdet med ett liknande avtal.

Den ena är Rema 1000, som nu med en marknadsandel om 23,2 procent har distanserat Coop som Norges livsmedelskedja nummer två.

Den andra är norska Coop som, med 22,3 procent, nu har halkat ner på tredje plats.

Remas ägare Odd Reitan har tidigare uttalat sig ganska föraktfullt om Coop men känner mot bakgrund av det konkurrenstryck det planerade samarbetet mellan Norgesgruppen och ICA/Rimi skapar behov av en effektiv motåtgärd. Alltså skulle Rema och Coop, om det planerade samarbetet mellan Norgesgruppen och ICA/Rimi godkänns av konkurrensmyndigheterna, göra något liknande, bilda ett gemensamt ägt inköpsbolag, vilket underlättas av att de båda kedjorna i stor utsträckning köper varor från samma leverantörer. Vitsen med det här är förstås att storleken på inköpen brukar ge prisrabatter.

Det återstår förstås att se om de norska konkurrensmyndigheterna tycker det är OK med två stora block i stället för som nu fyra inom livsmedelshandeln, men kanske skulle det här, om det går vägen, också öppna för nya samarbeten inom svensk detaljhandel, där ju ICA i dag är giganten.

Alltså: skulle KF (Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum) och Johnson-ägda Dagab/Axfood (Willys, Hemköp, Prisextra, Tempo, Närlivs, Handlarn) också kunna inleda ett inköpssamarbete för att på så sätt kunna pressa priserna? Både mycket av det privata märkessortimentet och av de egna så kallade märkesvarorna skulle förmodligen kunna köpas billigare om kvantiteterna blev större. Det är ju i dag ICAs relativa storlek som är nyckeln till att de ibland kan pressa priset på sina varor.

Omöjligt? Säg inte det. KF och Johnson har gjort affärer med varandra förut. En del av dagens Coop Forum-varuhus har tidigare varit Johnson-ägda, då under namnet B & W, och KF sålde sin kosmetikkedja Kicks till Johnson-koncernen.

Det här skulle ge ICA en match!

Och kanske rent av vara så pass bra för KFs ekonomi, att man kunde behålla sin nu säljhotade kultursektor, Norstedts, Rabén & Sjögren, Akademibokhandeln och nätbokhandeln Bokus.

2 kommentarer

 1. Enn!!
  SvD:s kryss hade rekord i att söka svar på Enn Kokk hela två frågor om Dig i söndagskrysset som för en gångs skull vara ganska lätt!!

  Comment by Urban Sjölander — 2013 12 16 11:07 #

 2. Till Urban Sjölander: Tack för tipset – jag hade själv inte fått syn på det här fastän vi prenumererar på Svenska Dagbladet.

  Jag känner inte personligen konstruktören, Kim Sinclair, men det är ju verkligen inte första gången jag förekommer i korsord, kanske för att många lägger mitt (i Sverige) ovanliga förnamn och den annorlunda stavningen av efternamnet på minnet. Fast två gånger i samma kryss var nog första gången.

  Annars tyckte jag inte det här söndagskrysset var våldsamt svårt – och de som inte känner till mig får ju alla bokstäver genom korsande lösningar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 16 11:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^