Dansk rockad med avsikt att stärka regeringens, särskilt SFs akier

12 december 2013 14:29 | Politik | 4 kommentarer

Jag brukar inte kommentera enstaka ministerbyten i den danska regeringen – jag kan dock nu, när en större regeringsombildning görs, notera att även en minister från socialliberala Radikale Venstre nyligen byttes ut.

Nu gör statsminister Helle Thorning Schmidt, Socialdemokratiet, en ganska stor regeringsombildning, värd att notera.

Socialdemokratiet stärker sitt eget lag i regeringen, på två punkter. Den hittillsvarande justitieministern (S), Morten Bødskov, avslöjades med att fara med osanning – i och för sig inte i någon särskilt betydelsefull sak – och tvingades självmant eller därtill uppmanad att avgå. Till ny justitieminister utnämnde Thorning Schmidt då en av partiets klart lysande stjärnor, den hittillsvarande ministern för livsmedel, lantbruk och fiske Karen Hækkerup (S).

På den senare posten efterträds hon nu av Dan Jørgensen (S), en ung lovande politiker som hämtas hem från EU-parlamentet.

Väl så viktiga är emellertid ändringarna i det i höstens kommunalval svårt sargade Socialistisk Folkepartis ministerlista.

Den av sjukdom drabbade Villy Søvndal avgår från posten som utrikesminister och efterträds där av en av SFs betrodda veteraner, förre partiledaren Holger K Nielsen.

Han har fram till nu varit skatteminister och får på den posten som efterträdare Jonas Dahl, också från SF.

De här ändringarna, delvis rockaderna, har fått ett hyggligt mottagande i dansk press och faktiskt också från Enhedslisten, som vänster-mittenregeringen har hållit kort efter de förluster partiet åsamkade framför allt SF i höstens kommunalval – regeringen gjorde till exempel nyligen en budgetuppgörelse åt höger.

Hur den här regeringsombildningen påverkar opinionsläget inför det kommande folketingsvalet återstår att se, men framför allt SF borde gynnas av den.

Helle Thorning Schmidts ”selfie” tillsammans med Barack Obama och David Cameron under Nelson Mandelas begravning är förstås känd också i Danmark, men mitt intryck är att danskarna inte bryr sig så mycket som man har gjort på andra håll.

4 kommentarer

 1. […] German Bender, Alliansfritt Sverige, Jonas Sjöstedt, Johan Westerholm, Bengt Silfverstrand, Enn Kokk, Göran Johansson, Ali Esbati, Irene Karlsson Sjöström, Anne-Marie Lindgren, Marika Lindgren […]

  Pingback by Borgs reptrick – löntagarna betalar själva sina skattesänkningar | LO Bloggen — 2013 12 12 14:51 #

 2. Namnet Haekkerup väcker alltid minnen, åtminstone för oss som minns Per Haekkerup från allehanda minsterposter under 60- och 70-talet.
  Klanen Haekkerup har sagts vara det närmaste Kennedyfamiljen dansk politik kan uppvisa.
  Någon s-ledd danska regering utan åtminstone någon Haekkerup har väl knappast funnits sen 1960-talet? I svensk politik finns det i alla fall ingen motsvarighet, knappast i norsk heller även om namn som Gerhardsen, Stoltenberg och Harlem återkommit rätt ofta…

  Comment by Mats Rosin — 2013 12 13 8:38 #

 3. Till Mats Rosin: Jo, om man på Google söker efter Hækkerup, får man upp en hel klan av socialdemokratiska politiker i Danmark. I Norden har jag annars stött på det här fenomenet med partiklaner bara i Ísland.

  Och det märkliga är att de tar sig fram inte bara med hjälp av sitt familjenamn – namnet kan ju i och för sig göra det lättare i början, men sen måste man ju också upp till bevis. Och det jag har läst om Karen Hækkerup tyder på att hon ses som mycket kapabel. Politiskt finns hon vad jag förstår på Socialdemokratiets högerflygel, men som utomstående bedömare med anspråk på rimlig objektivitet måste jag ändå framhäva hennes talanger.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 13 10:02 #

 4. […] German Bender, Alliansfritt Sverige, Jonas Sjöstedt, Johan Westerholm, Bengt Silfverstrand, Enn Kokk, Göran Johansson, Ali Esbati, Irene Karlsson Sjöström, Anne-Marie Lindgren, Marika Lindgren […]

  Pingback by Borgs siffertrixande borde uppmärksammas mer! | LO Bloggen — 2013 12 16 9:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^