Norge: Solberg mest populär som statsminister, men Arbeiderpartiet ökar något

9 december 2013 11:34 | Politik | Kommentering avstängd

Statsminister Erna Solberg (Høyre) har gått om förre statsministern Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) i popularitet enligt en undersökning som Nordsat har gjort för NRK. 43,5 procent föredrar Solberg, medan 40,4 föredrar Stoltenberg. 16,1 procent kan inte bestämma sig för vem av de här två de tycker är bäst.

Att Stoltenberg fortfarande får ett så högt tal är ändå kanske mer uppseendeväckande än att Solberg, som vann valet, rankas högst i den här mätningen.

I en färsk mätning, som Norfakta har gjort för tidningarna Klassekampen och Nationen går också Arbeiderpartiet framåt med 1,9 procentenheter till 32,7 procent.

Arbeiderpartiets båda koalitionspartners i den regering som förlorade höstens val går båda tillbaka, Sosialistisk Venstreparti med 0,5 procentenheter till 4 procent och Senterpartiet med 0,3 procentenheter till 4,5 procent.

Det fristående yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,2 procentenheter till 1,3 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre backar med 0,8 procentenheter till 28,7 procent, och dess koalitionspartner Fremskrittspartiet minskar med 0,7 procentenheter till 14,6 procent.

Lite olika klarar sig regeringens fristående stödpartier i Stortinget. Kristelig Folkeparti ökar med 0,2 procentenheter till 5,3 pocent, medan liberala Venstre backar med 0,1 procentenheter till 4,7 procent.

Miljøpartiet De Grønne, som ställer sig utanför blockpolitiken, minskar med 0,4 procentenheter och får nu 2,4 procent.

Trots Arbeiderpartiets uppgång är stödet för den nya borgerliga regeringen tämligen stabilt.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^