Melodikrysset nummer 49 2013

7 december 2013 12:07 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Musik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Dagens kryss hörde väl inte till de allra svåraste.

Svårast i dag för mig var det att – så småningom med hjälp av ledbokstäver – identifiera musiken ur TV-serien ”Bron”. Jag har bara sett ett par avsnitt i början – sen la jag av.

Och hur som helst brukar jag aldrig lägga TV-signaturer på minnet, men den vi hörde i dag förknippar jag med nyheter. Var det signaturen till Aktuellt, som jag ju ser på varje dag? Nej, det var för Rapport Monica Dominique skrev den, visar det sig.

Svårigheter hade jag också med att komma på titeln till den Elvis-hit som spelades. Kryssvaret var i och för sig lätt att komma på: Två andra ords första respektive sista bokstav bildade tillsammans ordet as. Då var det nog ”A Fool Such As I”.

Barnvisor är jag ganska duktig på.

Så visst klarar jag att känna igen Alice Tegnérs ”Lasse liten” och kan också textraden ”Världen är så stor, så stor”.

Och det är klart att jag redan under min egen skoltid sjöng folkvisan ”Räven raskar över isen”.

Dock verkar Lasse Berghagens förhållande till vintern vara sådant, att han hellre sjunger ”Räven raskar över ängen”. Och mycket riktigt spelade han en av sina sångarfavoriter i en av sina sommarfavoriter, Lasse Berghagen med ”En kväll i juni”.

Det var bara en i raden av repriser.

Det började redan med första låten, ”Evert”, i dag med Lennart Palm men ursprungligen med Laila Westersund eller, mer korrekt, med Matz Stefanz med Lailaz.

Också dagens andra låt har vi hört tidigare i krysset: ”Änglahund” där Hasse Andersson sjunger ”Kan man ta hunden med sig in i himlen?”.

Och visst har Eldeman spelat även ”Med en enkel tulipan” tidigare. Fast i dag skulle vi komma på vad man säger när man överräcker den där tulipanen: Grattis!

Inte heller är det väl första gången vi hör Aleksander Rybak i eurovisionsschlagervinnaren från 2009, ”Fairytale”.

Också ”Cabaret”, skriven 1966 av John Kander och Fred Ebb, har förekommit tidigare i krysset. Och varje gång brukar jag då rekommendera dess litterära förlaga, Christopher Isherwoods ”Farväl till Berlin” från 1939.

Melodikryssen brukar ofta innehålla något ur den klassiska repertoaren, och i dag var detta något signerat Jacques Offenbach. Fast här användes musiken av gotländska När-revyn i en sång om den snart aktuella Sankta Lucia.

Roffe Wikström har jag allt av på skiva, så när jag hör ”Allt är gjort av plåt”, känner jag genast igen hans röst. Jag har till och med sett och hört honom live i Öregrund.

The Ark har jag också skivor med, så det är inte så svårt att identifiera dem när jag hör ”Prayer For the Weekend”.

Jag har sett och hört även Ola Salo live, intressant nog vid en Caprice med OD här i Uppsala förra året – sök på Caprice och Salo här på bloggen, så kan du läsa vad jag då skrev. Detta apropå att Birgitta och jag i eftermiddag ska gå på årets Caprice, men vem som är årets hemliga gäst får man inte veta i förväg. Efter Capricen ska vi, eftersom Birgitta är så kallad moster i OD, fortsätta med Stor-OD på Uppsala slott: en god middag ständigt avbruten av sångliga utbrott.

16 kommentarer

 1. Kan det tydda på att du inte tyckte tv-serien Bron inte var bra? Har själv inte sett den!

  Carina

  Comment by Carina — 2013 12 07 12:16 #

 2. Till Carina: Eftersom jag har sett flera mycket sevärda danska TV-serier, hade jag höga förväntningar, men jag tyckte inte att de riktigt infriades.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 07 12:26 #

 3. En kuriosadetalj: Det var faktiskt Lennart Palm, Melodikryssets ständige musikillustrationsleverantör, som spelade orgel också i Matz Stefanz med Lailaz. Så sången ”Evert” (ursprungligen dock av Eddie Meduza) var han väl bekant med sedan tidigare.

  Comment by Urban — 2013 12 07 16:56 #

 4. Fel månad säger jag petimetern, Lasse Berghagens låt heter En kväll i Juni
  Har sjungit den ett antal ggr min kör Öronfröjd.
  Med vänlig hälsning
  Anders

  Comment by Anders Kraft — 2013 12 07 17:13 #

 5. Hej Enn läser alltid din melodikrysskrönika med stort nöje!
  Men var det inte rapports signatur vi hörde, Det är
  Monica Dominiques mest spelade komposition. En fantsatiskt duktig musiker, artist mm.

  Comment by Pelle — 2013 12 07 20:34 #

 6. Till Anders Kraft: Ja, där slank både tanken och tangentfingret. Vid närmare eftertanke ger jag dig genast rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 08 1:05 #

 7. Till Urban: Bra kompletterande upplysning!

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 08 1:06 #

 8. Till Pelle: Jag var ju själv osäker, och nu har jag kollat: Det var till Rapport den här signaturen skrevs.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 08 1:10 #

 9. Bron har varit kanonbra, tycker jag. Välgjord och sevärd. Men man kan inte se allt som sänds på tv, det hinner man ju inte.
  Vad det låter trevligt med att vara moster i OD. Förstår att det är ett ärofyllt uppdrag, och förhoppningsvis inte särdeles ansträngande ;-) Dom är fantastiska att lyssna på, OD-sångarna. Det är lite skillnad mot den tappra kyrkokör som jag är med i…men vi gör så gott vi kan, vi också. Trevlig 2:a advent i snövädret!

  Comment by Maggan — 2013 12 08 12:10 #

 10. Till Maggan: Det här mosterskapet tror jag har att göra med att Birgitta har varit ordförande i Sveriges Körförbund.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 08 13:23 #

 11. Jag tycker det är lite dålig fantasi av Eldeman att köra Offenbach som svar två veckor i rad…

  Comment by Martin — 2013 12 08 15:42 #

 12. Till Martin: Sånt har hänt förr.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 08 16:46 #

 13. Elvis version av ”A fool such as I”, en mycket bra version, sålde inte så bra i Sverige att man kan säga att det var en hit här, men den låg högt på hitlistorna i UK och USA.
  Att låten med Roffe Wikström kallades för Rock-klassiker har jag svårt att förstå. Mig veterligen har jag aldrig ens hört den.
  För övrigt tyckte jag Bron var helt OK, man behövde bara vänja sig vid beteendet hos damen med Aspergers syndrom.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 12 08 17:27 #

 14. Hej Enn
  Det är alltid roligt att läsa Dina kommentarer
  runt melodikrysset.
  Önskar Dig och Birgitta en skön helg.
  Inga

  Comment by Inga Johnsson — 2013 12 08 17:41 #

 15. Till Gunnar Bergquist: Bakgrunden till att jag inte genast mindes elvislåten är säkert den du anger. Roffe Wikström har gjort lite olika saker, men själv förknippar jag honom mest med blues.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 09 7:00 #

 16. Till Inga Johnsson: Tack, och vore det inte redan måndag morgon, skulle jag önska dig detsamma.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 09 7:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^