Vaför tappar så många bloggare orken eller lusten att skriva?

3 december 2013 12:36 | Media, Ur dagboken | 11 kommentarer

Min bloggroll omfattar inemot trettio bloggar, som jag faktiskt dagligen kollar av. Att just de här bloggarna har hamnat där är ingen slump – jag har valt dem efter noggrann prövning. Några av dem har jag valt för att de har åsikter som jag sympatiserar med i vid mening, men min bloggroll innehåller också länkar till personer som jag vet inte röstar som jag men som har meningar, som jag finner intressanta, om fenomen som politik och kultur.

Fast den dagliga kollen av de här bloggarna gör mig just nu ganska besviken. Några gör så långa uppdateringsuppehåll, att normala bloggläsare hinner tappa lusten att återvända. Att inte skriva alls under veckor, ibland månader fungerar inte i bloggosfären.

Själv skriver jag oftast minst ett nytt inlägg per dygn och försöker då – även om jag utgår från mina egna intressen och preferenser – variera innehållet. Som jag tidigare har skrivit: det finns ju heller inga normala tidningsläsare, som skulle fortsätta att läsa en avisa som bara innehöll en ledarsida.

En del av er som jag här vänder mig till (utan att peka ut någon) hänvisar säkert till brist på tid. Och, ja: tid är en bristvara, åtminstone om man inte – som jag – är pensionär. Men att skriva en kort reflekterande bloggtext i valfritt ämne går faktiskt att tränga in i ett aldrig så trångt tidsschema.

11 kommentarer

 1. Du är unik Enn med din frenetiska aktivitet. Om jag vore lagd åt det avundsjuka hållet skulle jag vara det på din arbetsiver och livaktiga leverne som Du och Birgitta för.

  Comment by Urban Sjölander — 2013 12 03 12:57 #

 2. Det allra bästa med bloggen, det som gör att jag fortsätter, det är kommentarer, reaktioner på det jag funderar på. Min blogg har gett mig nya vänner och nya infall, det är en bra anledning att fortsätta!

  Comment by Eva S — 2013 12 03 13:30 #

 3. Till Urban Sjölander: Jag är knappast frenetiskt aktiv – jag bara hittar infallsvinklar på det jag ändå gör/läser/hör/ser att också skriva om.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 03 16:17 #

 4. Till Eva Swedenmark: Du hör ju verkligen inte till dem vars bloggande jag ställer frågor om i texten ovan. Och du ska veta att jag regelbundet, med nöje, läser alla dina bloggtexter.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 03 16:20 #

 5. Jag tror att bloggandet har minskat i samma takt som andra sociala medier vunnit mark. Jag tänker på Facebook, Twitter och Instagram. De senare är nog enklare att hantera och mindre tidskrävande.

  Personligen föredrar jag dock bloggar. Allra helst sådana som uppdateras kontinuerligt och tillåter interaktivitet. Den typ av propaganda-bloggar som förekommer flitigt på S-info är mindre intressanta för mig. Med det menar jag bloggar som reproducerar propaganda från Sveavägen och knappast besvarar några kommentarer alls.

  Comment by Jan — 2013 12 03 17:20 #

 6. Till Jan Galfvensjö: Självfallet känner jag till även andra sociala medier, men där finns ju inte utrymme för utförliga och nyansrika resonemang.

  Jag är ansluten till S-bloggar framför allt för att ha tillgång till en kanal, där jag når andra socialdemokrater, men för egen del för jag också gärna samtal med personer med annan uppfattning, förutsatt att det just rör sig om samtal och inte pajkastning.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 03 17:34 #

 7. Tack för svaret, Enn. För att förtydliga: Med de sista två raderna i mitt inlägg avsåg jag, naturligtvis, inte din blogg. Du är tvärtom duktig både på att uppdatera och besvara kommentarer i din blogg.

  Comment by Jan — 2013 12 03 18:09 #

 8. Framförallt har Enn just en redig, personlig, ödmjuk blogg med många kloka inlägg och den nordiska infallssvinkeln är intressant. Samtidigt tror jag att just den identitet som framstår som just personlig och resonabel är en framgångsrik blogg för likasinnade.

  Comment by Urban Sjölander — 2013 12 04 12:45 #

 9. Jag känner mig rätt träffad. Men redan innan du skrev detta Enn hade jag beslutat att ta upp trådarna igen. Minst fem i veckan är planen

  Det är roligt att skriva ut sina tankar och få respons. jag har blivit hårdare på att refusera vissa kommentarer dock. En del diskussioner är inte värda att lägga ner kraft på.

  Det finns många skäl till att jag inte orkat alls i någon större utsträckning. Men det skriver jag inte om här

  Comment by britta sethson — 2013 12 06 10:12 #

 10. Till Britta Sethson: Jag var noga med att inte peka ut några bloggar – de som alltför sällan uppdateras är i själva verket många.

  Själv är jag principiellt generös mot oliktänkande, men jag manar ibland dem som inte håller sig till god samtalston att skärpa sig. En enda person, som aldrig klarar detta, har jag stängt av.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 06 11:54 #

 11. Enn: Jag tror vi talar om samme person.

  Comment by Britta Sethson — 2013 12 06 23:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^