Ingen ny vind i seglen för Norges rödgröna

2 december 2013 12:01 | Politik | Kommentering avstängd

Den partibarometer, som har publicerats i norska Vårt Land, visar inga tecken på att opinionsvinden skulle ha svängt efter stortingsvalet.

Det enda parti i den förra rödgröna regeringen som ökar något är Senterpartiet. SP går fram med blygsamma 0,3 procentenheter och får då 5,3 procent.

Fortsatt illa ser det ut för Sosialistisk Venstreparti, som med – 0,6 hamnar på 3,4 procent och därmed hamnar under spärrgränsen. Med ett sådant valresultat skulle SV bara ha fått ett enda mandat, vunnet i en enskild valkrets.

Arbeiderpartiet kan trösta sig med att det enligt den här undersökningen fortsatt är landets största parti, men AP backar med 1,2 procentenheter och får i den här undersökningen 31,7 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre ökar däremot med 1,1 procentenheter och landar på 28,0 procent.

Också dess koalitionspartner, det populistiska Fremskrittspartiet håller ställningarna – + 0,1 – och får i den här mätningen 15,2 procent.

Regeringens samarbetspartners i Stortinget stärker även de sina positioner: Kristelig Folkeparti ökar med 0,4 procentenheter och får då 5,3 procent. Liberala Venstre ökar med mer blygsamma 0,2 procentenheter och hamnar därmed på 5,7 procent.

Miljøpartiet De Grønne minskar i den här undersökningen med 0,7 procentenheter och får då 3,2 procent, vilket dock fortfarande är högre än valresultatet, 2,8 procent, som dock var bättre i Oslo, där partiet tog ett mandat i Stortingsvalet.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,2 procentenheter och landar på 1,3 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^