Men vart har Anna Hagberg tagit vägen?

28 november 2013 10:14 | Media | 13 kommentarer

Namn och Nytt i Dagens Nyheter pågår ett meningsutbyte om vilka som är landets bästa korsordsmakare.

Dagens avsnitt i den här diskussionen har rubriken ”Glöm inte den kluriga Anna Hagberg!”. Lars Erik Persson i Umeå utnämner henne till sin favoritkorsordskonstruktör (26 bokstäver) och ger ett par exempel på kluriga nycklar.

Själv fattade jag tycke för hennes kryss på den tiden då hon medverkade i Aftonbladet Kryss & Quiz, och jag har också här på bloggen beklagat att hon försvann därifrån. Dock har Aftonbladet i nyhetstidningen en gång i veckan publicerat helsideskryss, signerade Anna Hagberg.

Jag kan ju ha varit slarvig eller blind, men jag minns mig nu inte ha sett till kryss, signerade Anna Hagberg, i Aftonbladet på flera veckor.

Har jag rätt, vill jag veta varför. Är hon tjänstledig av någon anledning? Eller är hon, hemska tanke, portad i AB, och varför i så fall?

13 kommentarer

 1. Vi är naturligtvis inte samma hejare som du/ni på att lösa korsord, så jag gillade inte Anna Hagbergs korsord något vidare. Tyckte alltid att hon kunde ha satt in åtminstone någon liten ruta med ett svar som var ganska självklart – åtminstone om man kunde det, så att man fick något att starta med. Som de nu var så var nästan alla anvisningar så öppna att precis vad som helst kunde passa: ”uppskattas ofta”, ”finns nog inte”, har man nästan alltid” och liknande förslag.

  Comment by Kerstin — 2013 11 28 13:30 #

 2. Till Kerstin Berminge: Nu bygger ju Aftonbladet Kryss & Quiz på att kryssen där har olika svårighetsnivåer – vilken markeras i vinjetten på de olika korsorden – och de flesta stora tidningar har konstruktörer på olika svårighetsnivåer för de kryss som införs också i huvudtidningen. Vad man för egen del gillar har förstås med ens egna förutsättningar att göra och är delvis en smaksak. Själv gillar jag alltså Anna Hagberg, eller rättare sagt hennes krysskonstruktioner.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 28 13:53 #

 3. Jag är definitivt ett A H-fan sedan ca fem år tillbaka. Ett tag försöktejag mig på hennes fredagskryss i AB varje vecka. Ibland tog det mig hela veckan att lösa det men ofta lyckades jag inte helt och hållet. Första gången hittade jag krysset i en gammal AB, men jag klarade inte att lösa allt och inget facit fanns, varför jag mailade A H och fick lösningarna direkt av henne. Vi höll kontakten under flera år vilket resulterade i att hon utnämnde mig till sin favoritlösare. En kul hederstitel! Hon hade även hört att du Enn var positiv till hennes kryss, vilket hon hört av sin mor. A H bodde själv i London. Nu har jag märkt att hennes kryss försvunnit från fredags-AB:n sedan några veckor. Skall kanske maila henne o få höra vad som hänt.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2013 11 30 0:09 #

 4. Till Lasse Hallenfur: Jag är förvisso inte emot också enklare kryss – jag löser allt utom Sportkrysset (vilket har andra skäl) varje vecka i Aftonbladet Kryss & Quiz. Men det är särskilt kul med kryss som utmanar ens kunskaper och framför allt associationsförmåga. Kan alltför många AB-läsare ha tyckt att hon var alltför svår?

  Jag har aldrig någonsin haft personlig kontakt med henne, men får du tag på henne, så hälsa att det finns en gammal farbror i Uppsala som hejar på henne.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 30 9:18 #

 5. Jodå, vi lyckades nästan alltid lösa hennes korsord också, och jag säger inte att alla ska vara lätta. Men när det inte finns en enda hållpunkt att starta med så tyckte jag ibland att jag inte hade lust att sitta där och gissa och försöka gissa på både tvären och längden. :-)
  Vi brukar också lösa de enkla, men visst är de lite klurigare roligare.

  Comment by Kerstin — 2013 12 01 0:52 #

 6. Hej Enn!

  Anna är även min favorit :)

  Hon publiceras nu AB varannan fredag med start 22 november efter ett litet uppehåll.

  I DN var det ett trevligt Anna-kryss idag.

  Må Bra!
  Rookie

  Comment by Rookie — 2013 12 01 15:57 #

 7. Till Rookie: Skönt att hon kommer tillbaka i Aftonbladet. Och tack för tipset om DN, som vi har.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 01 17:05 #

 8. Till Rookie: Tack vare dig upptäckte jag Anna Hagbergs söndagkryss i DN och har också löst det. Som det brukar vara med hennes kryss: Det här krysset innehåller inga enkla ingångar, men när man väl har fått fäste i det, går det, med lite fantasi, att lösa det bit för bit.

  Några klurigheter: Märken efter vassa tänder = sågspån. Blir fin med ”PSCHT” = sprutmålas. Körs i land = jordfräs. Från en av bilderna (på en skenfäktande matador) utgår texten ANGRIPER IMAGINÄR TJUR.

  Jag kommer i fortsättningen att hålla utkik efter hennes kryss även i DN.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 03 13:12 #

 9. Spraymålas
  Sågspår

  Comment by Anders Linder — 2013 12 06 14:09 #

 10. Till Anders Linder: Kanske har du rätt – själv har jag inte längre tidningen med krysset kvar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 06 15:15 #

 11. Hej Enn!

  Dagens kryss i Aftonbladet var bra, rakt igenom :)

  Må Bra!
  Rookie

  Comment by Rookie — 2013 12 06 19:46 #

 12. Nu har jag mejlat Anna och gett henne länken hit, så kanske får vi svar här så småningom.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2013 12 09 13:59 #

 13. Till Lasse Hallenfur: Kul. Och tack för CDn.. Än så länge har jag inte hunnit lyssna på den, men jag har googlat fram uppgifter om innehållet. Och jag vill gärna ha den andra också när du hinner.

  Comment by Enn Kokk — 2013 12 09 15:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^