Melodikrysset nummer 47 2013

23 november 2013 12:16 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Dagens melodikryss var delvis lätt men innehöll också en del knepigheter.

Den gode Eldeman hade lagt ut en fälla redan i början av krysset. Jag hade ingen som helst svårighet med att genast känna igen Robert Brobergs ”Båtlåt” – jag har det mesta av och med honom på skiva, och jag har också sett honom på scen – men intet ont anande skrev jag, och gissar jag många med mig, först ”båtar” som svar på frågan om vad farkosten har omkring sig. Men som svaret på nästa fråga indikerade: svaret måste här i stället bli bojar.

Detta på grund av att det ju var Jussi Björling som sjöng Rossini i dagens klassiska fråga.

Sen kom en fråga som ligger helt utanför min musikaliska kunskapssfär. Jag vet mig aldrig någonsin ha hört Avicii, långt mindre albumet ”True” med ”Make Me Up”.

Radion står på hela dagarna, och på kvällstid ser jag ganska mycket TV, men tro inte att jag för den skull lyckas lära mig några programsignaturer.

Så i mitt fall var det en svår uppgift att identifiera signaturen till ”Svar i dag”.

Och förvisso har jag en gång i världen sett en del avsnitt av ”Mash”, men det var nog inte dess signatur som fångade mitt intresse.

Vi kan väl ta allt bökigt på en gång. Inte så att jag hade svårt att känna igen den melodi ur ”A Little Night Music” (Stephen Sondheim med flera), ”Send In the Clowns”, som förekom här fast på tyska. Men vad heter den här melodin egentligen på svenska? Vad jag förstår heter Beppe Wolgers’ – Eldeman refererade till honom – svenska version ”Var finns den clown”, men då går varken första och tredje ordet i titeln – det var de som efterlystes – in. När Mattias Enn sjunger den, sjunger han ”Ta in en clown”, och det var helt solklart första och tredje ordet i den versionen Eldeman efterlyste. Ändå undrar jag om någon är kapabel att reda ut det här åt mig.

Resten hade jag inga problem med.

Jag har i och för sig inte sett den nya tecknade versionen av ”Emil & Ida i Lönneberga”, men både musiken och textinnehållet kändes välbekanta.

Jag är fortfarande lite paff över den usla placering – nummer 18 – Ola Salo fick i Eurovision Song Contest 2007, detta eftersom ”The Worrying Kind” faktiskt var värd en mycket bättre placering. Men det är mycket med ESC jag inte förstår. (Och jag förstår ännu mindre av utfallet i de svenska melodifestivalerna under senare år.)

Även om somliga säkert tror motsatsen, har jag verkligen inget horn i sidan till populärmusikgenren.

Jag tycker till exempel att Lena Ph är en utmärkt företrädare för den. Hennes tolkning av ”Månsken i augusti” är ett exempel på det.

Personligen gillar jag ännu mer Lisa Nilsson, som vi i dag hörde i ”Sånger om oss”.

Och jag tycker att Edda Magnason gör ett inkännande och pricksäkert porträtt av Monica Zetterlund i filmen om henne – ni hittar mina recensioner av filmen respektive skivan, från vilken vi i dag fick höra ”Sakta vi gå genom stan”, under Kulturspegeln, Film respektive Musik.

Hoppet därifrån till ”Should I Stay Or Should I Go” med punk-bandet Clash kan tyckas vara långt, men jo, jag tyckte det var kul att höra dem också.

”Should I Stay Or Should I Go” är för övrigt en frågeställning som har varit aktuell för mig nu i ett par veckor, på nätterna, i dubbelsängen. Jag har nämligen en envis hosta, särskilt i ryggläge.

13 kommentarer

 1. Jag tackar för dina synpunkter! Stavningen på Avicii underlättar italienarens efternamn. Stavade Avicci, som det stavas oftast o då blev det svårt med kompositören.

  Comment by Marianne Andersson — 2013 11 23 16:19 #

 2. Till ”Send in the Clowns” finns mycket riktigt en svensk text av Beppe Wolgers; den heter ”Var finns (d)en clown?” Jag skulle tro att den ingår i Beppes översättning av hela Sondheims musikal som först spelades i Göteborg 1974. Inspelningar finns med Ulla Sallert (1978) och Richard Carlsohn.
   
  En annan svensk text har Mats Paulson skrivit. Den har titeln ”Var är min clown” och har spelats in av Anni-Frid Lyngstad (1975), Inger Lise Rypdal (1979) och Babsan (på skivan ”Babsan sjunger Zarah”, troligen 2007; Zarah Leander spelade en tid rollen som Desirée Armfeldt i musikaluppsättningen på Folkan 1978 – efter att ha spelat rollen i Wien 1975 – fast på Folkan sjöng Leander rimligen Beppes text). I TV sjöng Pernilla Wahlgren Mats Paulsons text 1985.
   
  Mattias Enns inspelning med titeln ”Ta in en clown” finns på en CD-skiva han gav ut 2011, ”I Magos gästbok”. På skivan står Beppe Wolgers angiven som upphovsman till texten, men är det Beppes text eller en annan?

  Comment by Magnus Andersson — 2013 11 24 12:16 #

 3. Till Magnus Andersson: Tack, Magnus! I så fall skulle alltså Beppe själv ha gjort två olika versioner eller varianter. I det senare fallet kan man ju också tänka sig att någon har gjort en lättare bearbetning av Beppes svenska text.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 24 12:26 #

 4. Ja, eller så har Mattias Enn helt enkelt bara tagit fasta på en annan fras i Beppes text när han har angivit titeln på skivan. (Det är i alla fall inte Mats Paulsons text han sjunger.) Den som har skivan med Ulla Sallert kan ju lyssna efter om inte frasen ”Ta in en clown” förekommer i den inspelningen.

  Comment by Magnus Andersson — 2013 11 24 12:46 #

 5. Hej Enn!
  Jag var på Folkan 1978 och såg ”Sommarnattens leende”. Jag har programmet kvar och ”Ta in en clown” sjöngs 2 ggr. En med Ulla Sallert och en med Ulla Sallert och Jan Malmjö.
  Hälsningar från Melodikrysslösaren Barbro

  Comment by Barbro Österdahl — 2013 11 24 15:06 #

 6. Hej!

  Varför lämnar du ut lösningen?

  Folk kan väl få klura lite – det är nyttigt för hjärnvindlingarna:-)

  Comment by Ingalill Schmidt — 2013 11 24 15:07 #

 7. Till Ingalill Schmidt: I mitt fall finns lösningen invävd i ett kåseri om Melodikrysset. Det finns flera andra som publicerar svaren rakt av, V 1 = och så vidare.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 24 15:11 #

 8. OK,jag läste h e l a ditt kåseri, men visst är det trist att då vissa bara tar lösningen rakt och sen skickar in den?

  Comment by Ingalill Schmidt — 2013 11 25 15:38 #

 9. Till Ingalill Schmidt: Jag har löst Melodikrysset i årtionden men aldrig skickat in min egen lösning – för mig är det här bara ett nöje på lördagsmorgnarna.

  Anders Eldeman känner till mina lördagsskriverier och har faktiskt några gånger skrivit kommentarer här. Som konstruktör begriper också han att man numera, om man vet hur man ska nätleta, utan större svårigheter kan hitta alla svar på Google, så han har sagt sig acceptera att man kan göra som jag, särskilt om man serverar lite kött runt om benen.

  Mitt melodikrysskåseri varje lördag drar stora mängder besökare till min blogg. De får då finna sig i att ta del av mina synpunkter på den musik som spelas och även på en del annat. Det jag själv beklagar är att så pass få av dessa många lördagslösare själva uttrycker några åsikter.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 25 15:54 #

 10. Vi uppskattar mycket ditt melodikrysskåserande och du är vår trygga hamn när vi ibland känner oss vilsna i vad den gode Anders vill ha för svar. Hoppas på fortsatta kåserier!

  Comment by Janne Junhag — 2013 11 26 22:57 #

 11. Till Janne Junhag: Tack. Jo, jag tänkte fortsätta skriva i den här formen som passar mig och uppenbarligen också roar många läsare/krysslösare. Även om det sista naturligtvis inte betyder att de sistnämnda håller med mig i alla delar. Då får de, självfallet, anmäla avvikande mening om någon artist, genre eller vad det kan vara.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 27 7:09 #

 12. Jag sällar mej till skaran av dom som uppskattar dina m-x-kåserier, inkl dina svar på Eldemans frågor. Vi kollar alltid med din blogg, även när vi tror oss ha klarat krysset på egen hand. Men ibland kör vi fast och får inte till det, men du brukar kunna lösa upp trådarna. Förresten är det trevligt att läsa din blogg även när det inte handlar om m-x. Keep going :)

  Comment by Maggan — 2013 11 27 21:47 #

 13. Till Maggan: Jo, dig känner jag igen som regelbunden läsare och ibland kommentator.

  Jag är övertygad om att en blogg, precis som en tidning/tidskrift, för att få många läsare måste blanda nöjsamt med allvarligare saker. Och Melodikrysset är definitivt något som intresserar väldigt många människor.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 27 22:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^