Socialdemokratiet fortsatt Danmarks största parti
20 november 2013 16:40 | Politik | Kommentering avstängdDen smått sensationella prognosen från dagen före kommunalvalet i Danmark stod sig: Socialdemokratiet förblev Danmarks största parti.
En exitpoll, gjord i samband med att vallokalerna stängde, lurade den socialdemokratiska partiledaren Helle Thorning-Schmidt att erkänna sig slagen av Venstre, men det visade sig att den opinionsundersökning som hade gjorts just före valet var mer korrekt: Socialdemokratiet är fortsatt Danmarks största parti.
Socialdemokratiet fick i landsgenomsnitt 29,5 procent av rösterna, vilket visserligen är en nedgång med 1,1 procentenheter, men Venstres uppgång med 1,8 procentenheter räckte inte för att gå om Socialdemokratiet: Venstre hamnade på 26,5 procent.
På den socialdemokratiska sidan var det nog så att duktiga och välkända kommunalpolitikers popularitet i det här valet vägde upp partiledarens tillkortakommanden. Medan däremot Venstres framgång dämpades av partiledarens klantigheter.
Jag noterar också att valdeltagandet märkbart har ökat, från 65,8 procent 2009 till 71,9 procent i det just genomförda valet. Hur det här har påverkat valresultatet kommer säkert de danska valsociologerna att komma med teorier om.
Vänstern i vid mening – regeringspartierna plus Enhedslisten – har, precis som det prognosticerades, gjort ett gott val i de fyra största städerna. De dramatiska förändringarna i det röda blocket står Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti för: SF har gjort stora rösttapp till rödgröna och feministiska Enhedslisten.
I København har Socialdemokratiet tappat 2,1 procent och landar på 27,8 procent. Socialliberala Radikale Venstre går upp med 2,6 procent och får 11,1 procent. Socialistisk Folkeparti tappar hela 12,2 procent och får då 10,0 procent, medan Enhedslisten ökar med 8,6 procent till 19,5 – det här yttervänsterpartiet blir därmed näst största parti i huvudstaden.
Det stora allmänborgerliga partiet Venstre ökar med 2,6 procent men får ändå inte mer än 11,4 procent i København. Det andra åtminstone tidigare stora borgerliga partiet Det Konservative Folkeparti tappar 2 procent och får nu 5,0 procent, medan det fortfarande relativt nya Liberal Alliance landar på 3,8 procent (+ 2,9). Populistiska och främlingsfientliga Dansk Folkeparti får 7,4 procent (- 0,3).
I Aarhus får Socialdemokratiet 38,3 procent (- 3,6), men det mandat de därmed förlorar går till Radikale Venste, som får 8,3 procent (+ 3,1). Också här gör Socialistisk Folkeparti med 6,7 procent (- 10,8) en stor röstförlust, som delvis kompenseras av en uppgång (+ 5,7) för Enhedslisten med nu 9,4 procent.
Venstre går upp med 1,3 till 17,2 procent, medan Konservative minskar med 2,6 och får 6,3 procent. Liberal Alliance med 3,9 procent (+ 3,5) har den största uppgången bland de borgerliga. Dansk Folkeparti ökar med 1,5 till 7,3 procent.
I Aalborg har Socialdemokratiet i stort sett hållit ställningarna: 36,3 procent (+ 0,1). Radikale Venstre ökar med 1,9 till 5,2. Också här gör Socialistisk Folkeparti ett katastrofval: minskar med 12,7 procent till 3,6. Medan Enhedslistan ökar med 6,8 och får 8,8 procent.
Venstre (+ 0,7) får 26,5 procent men ligger ändå långt efter Socialdemokratiet. Också här gör Konservative ett uselt val: 4,8 procent (- 3,1). Och även här går Liberal Alliance framåt: + 2,9 = 3,1 procent. Man lägger likaså märke till att Dansk Folkeparti har en framgång men en måttlig sådan (+ 1,6); partiet stöds nu av 9,0 procent.
I Odense slutligen får Socialdemokratiet 28,8 procent (- 1,3). Radikale Venstre ökar med 2,4 och får 5,2 procent. Socialistisk Folkeparti minskar med hela 14,4 och får ett valresultat på 6,1 procent. Detta kompenseras inte av Enhedslistens nu 10,0 procent (+ 5,1).
På den borgerliga sidan i Odense går Venstre kraftigt framåt (+ 12,9) och får 23,2 procent. Men vinsterna görs helt uppenbart inom blocket: Konservative minskar med hela 13,6 och får i det här valet ändå hyggliga 10,6 procent. Liberal Alliance går upp från ingenting till nu 2,0 procent. Här gör Dansk Folkeparti en kraftig framryckning (+ 4,4) och får 11,0 procent.
I andra delar av Danmark har naturligtvis Venstre lyckats flytta fram sina positioner mera, men en större sensation är onekligen röstomflyttningarna inom det vi i Sverige kallar för vänstern, till den röd-gröna och feministiska Enhedslisten, som parti en märklig konstruktion bestående av ett valförbund mellan kommunistiska och vänstersocialistiska småpartier.
Det gamla socialistiska vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti, som i motsats till Enhedslisten ingår i regeringskoalitionen, har samtidigt drabbats av en veritabel valkatastrof. Vad det här leder till inom partiet och hur det påverkar dess ledarskap återstår att se.
No Comments yet
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^