Uppåt igen för Socialdemokraterna i estnisk novembergallup

17 november 2013 18:03 | Politik | 2 kommentarer

Det ledande borgerliga regeringspartiet i Estland Reformierakond (Reformpartiet) hade länge ett enastående stöd i opinionsmätningarna, som bäst över 40 procent, därefter ofta kring 30 procent. Missgrepp i regeringsställning och enskilda ministrars tillkortakommanden har dock gradvis nött ned det här förtroendet, och trots att partiet hoppades på en återhämtning – partiet stöddes av 20 procent i augusti, 21 procent i september och 22 procent i oktober – åkte partiet på ett rejält bakslag i kommunalvalet nyligen, och i novembermätningen från TNS Emor hamnar partiet nu med 18 procent sist bland de i Riksdagen (Riigikogu) representerade partierna.

Tendensen från kommunalvalet slår också igenom på rikssiffrorna för det socialkonservativ och kristna och estnationella Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som i kommunalvalet fick en stark skjuts uppåt av det angrepp dess ledande företrädare i Tallinn, Eerik-Niiles Kross, utsatte för av Ryssland. Novembersiffran för IRL blev 22 procent.

De ovan nämnda partierna ingår båda i den estniska regeringen, men ännu bättre går det för oppositionspartierna i Riigikogu.

Det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) gjorde ett kanonval i Tallinn – fick egen majoritet där – vilket bland annat har att göra med den starka uppslutningen bakom partiet av huvudstadens många ryssar. Men partiet ses också som en kraft att satsa på av många ester, som vill välta den sittande regeringen, och det stöds i den här mätningen av hela 29 procent.

I opposition befinner sig också Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet). SDE lyckades väl på många håll i kommunalvalet, men inte i Tallinn, och hade kanske just på grund av de speciella omständigheterna i huvudstaden en lätt sjunkande kurva i gallupmätningarna. Men i novembermätningen från TNS Emor, som i sina normala månadsmätningar bara frågar estniska medborgare, alltså människor som har rösträtt i riksdagsval, tar SDE ett skutt uppåt, från 20 procent föregående månad till nu 23 procent. Därmed är partiet på andra plats bland partierna.

Min prognos är att om SDE lyckas hitta företrädare som har respekt bland Tallinns många ryssar, kommer partiet att lyckas lika väl där som det i kommunalvalet nyligen gjorde i Narva och de övriga ryssdominerade delarna av Estland. Den insikten tror jag också finns hos partiet.

2 kommentarer

  1. Allt med ”socialism” borde väljas bort i de baltiska staterna. Inkluderar det till vänster om detta också.

    Comment by Fredrik Sjölin — 2013 11 17 18:29 #

  2. Till Fredrik Sjölin: Inget av partierna i den estniska riksdagen står särskilt långt till vänster. Resterna av det gamla kommunistpartiet är i Estland en nullitet.

    Comment by Enn Kokk — 2013 11 17 19:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^