Vänstervind i danska storstäder

15 november 2013 16:23 | Politik | Kommentering avstängd

i en aktuell opinionsmätning från Epinion, beställd av Danmarks Radio och refererad i en artikel i Jyllands-Posten, ser det ut att gå bra i kommunvalet den 19 november för de socialdemokratiska borgmästarkandidaterna i de fyra stora städerna København, Aarhus, Aalborg och Odense.

Men det här är naturligtvis ett resultat som är avhängigt av att den politiska vänstern håller ihop: I København ser Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten ut att tillsammans få 32 av 55 platser, och tendensen är densamma i Danmarks näst största stad, Aarhus: Här förutspås samma partikonstellation få 17 av 31 platser. Lite knepigare blir det i Odense, men med hjälp även av socialliberala Radikale Venstre, som ju sitter i regeringen tillsammans med S och SF, verkar man kunna få 15 platser mot det blå blockets 14. Också i Aalborg behöver den socialdemokratiska borgmästarkandidaten stöd även från RV.

Jag har ju tidigare rapporterat om det vikande stödet för Socialdemokratiet, främst då som regeringsparti, och den här opinionsvinden slår förstås igenom också i kommunvalet: S ser ut att förlora fyra mandat i København, tre i Aarhus och två i Odense – fast i Aalborg ser partiet ut att vinna ett mandat, så naturligtvis spelar också lokalpolitiken och kandidaterna en roll.

Eftersom det går risigt också för SF, är den främsta förklaringen till att det ändå går så här bra i de danska storstäderna, att det märkliga rödgröna och feministiska yttervänsterpartiet Enhedslisten stormar fram. Det gäller främst i de riktigt stora städerna, där partiet kommer att göra fenomenala resultat. Men det här partiet är på frammarsch också på många andra håll, bland annat i Syd- och Sønderjylland. I Esbjerg, för att ta ett belysande exempel, har partiet således växt från nästan ingenting till 9,3 procent.

Enhedslisten ser ut att göra sitt bästa val någonsin.

Partiet grundades vid ett samarbete mellan Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti och det trotskistiska Socialistisk Arbejderparti år 1989 och har kollektiv ledning. I dag är det också ett feministiskt och rödgrönt parti.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^