Melodikrysset nr 19 2009

9 maj 2009 11:51 | Barnkultur, Deckare, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 15 kommentarer

Anders Eldeman hade rätt i att dagens melodikryss var svårt – men jag tror att jag har lyckats lösa det, även om det i några fall gick på skruvar.

Det svåraste för mig i dag var den dubbla musikalfrågan. Musikalen ”Nine” kände jag inte till, och för att hitta musikaltiteln fick jag lov att googla på ”Unusual Way”. Krånglet med detta gjorde att jag inte riktigt kunde koncentrera mig på den andra delfrågan, en musikalmelodi – den kände jag igen men klarade inte att lokalisera. Men med tanke på att det även här skulle vara ett räkneord, måste det sökta ordet helt enkelt bli one.

Björns och Bennys ”Mamma Mia” har jag för egen del sett på Broadway och inte här i Sverige, men Google ledde mig till att den efterlysta sångerskan i titellåten måste vara Gunilla Backman.

Dagens operett var då lättare att ringa in: Vi hörde Carl Zellers ”Fågelhandlaren” från 1891. I den ingår ”Farfarssången”.

Årets melodifestival vanns ju av en sångerska med skolad röst. Riktigt lika bra gick det, trots likheten i det avseendet, inte för Loa Falkman i Melodifestivalen 1990, där han sjöng ”Symfonin”.

Lite bättre lyckades faktiskt Jessica Andersson i 2006 års upplaga. Hennes bidrag hette ”Kalla nätter”.

Fast i raden av svenska schlager kan den ändå inte hävda sig.

Nog var Siw Malmkvists ”Mamma är lik sin mamma”, för dagen med Siw i en tysk version, en slagkraftigare låt.

Och den är verkligen inte i samma klass som Björns och Bennys ”Du är min man”.

Ibland gör Eldeman sitt bästa för att villa bort oss: genom att spela en känd låt i en ovanlig version försöker han bringa vårt musikminne ur balans. Men nog var det Sven-Ingvars gamla hit ”Jag ringer på fredag” som här skulle ge oss det eftersökta verbet ringa.

Riktigt lätt var veckans Taube, ”Oxdragarsång”, den vars refräng börjar ”Dra, dra min gamla oxe”.

Lennart Hellsings ”Det var så roligt, jag måste skratta” sjöng vi när jag gick i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun, numera inkorporerad i Sundsvall. Den ibland sjungande skådespelare som här framförde den var Rolf Bengtsson Lassgård.

Anders Eldemans formulering om en otrolig gumma fick mig först att tro, att det var en bokbaserad barn-TV-serie han efterlyste. Detta blockerade mig för en lång stund; eftersom jag sällan känner igen TV-signaturer, hade jag ingen hjälp av musiken heller. Men så gick det, som det brukar göra när man läser deckare, upp en talgdank: Det efterlysta svaret var Agatha Christies ”Miss Marple”! Märk alltså att jag, trots att jag har sett otaliga avsnitt i TV, aldrig har lyckats lägga märke till signaturmelodin.

Svaren på de två återstående svaren finns båda i min skivsamling.

Jag är fan av Bette Midler och har förstås skivan där hon sjunger ”Beast of Burden”. Originalet gjordes av Rolling Stones 1978.

Den som väl först, 1946, spelade in ”Sixteen Tons” var Merle Travis. Men det finns flera bra versioner, till exempel med Pete Seegers fantastiska grupp The Weavers – mer om honom och om gruppen finns att läsa ovan under Kulturspegeln, Musik. Här efterlystes dock viktangivelsen, ton, på svenska.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

 1. Hej!
  Miss Marple. MRS var en miss.
  Tack för hjälpen med ”ton”!

  Comment by Ann — 2009 05 09 12:02 #

 2. Enn

  Mrs Marple skall vara MISS Marple.

  Hälsningar
  Stefan

  Comment by Stefan Eklund — 2009 05 09 12:02 #

 3. Rolf var rätt, men det var Lassgård (från Östersund)
  Mvh
  Lars-Erik

  Comment by lars-erik hallenfur — 2009 05 09 12:02 #

 4. Hej!
  Du har Mrs Marple, men det måste ju vara Miss för annars stämmer inte rutorna.
  Hälsningar
  Inger

  Comment by Inger Ericson — 2009 05 09 12:03 #

 5. Hej!
  Kul o se att även du kan han fel. Den kvinnliga deckaren var ”Miss Marple”. Hon var en ungmö, inte gift Mrs. Mvh Monika

  Comment by Monika — 2009 05 09 12:04 #

 6. Hej!
  Tennesie Ernie Ford hade en väldigt stor framgång med Sixteen Ton under slutet av 50-talet. En riktigt stor schlager. En av de första jag var med om att sälja, när jag börjat i musikaffär.
  Mvh/Leif

  Comment by Leif Karlsson — 2009 05 09 12:26 #

 7. Musikalen du inte kom på är A Chorus line av Michael Bennet o Nicholas Dante men som du skriver sången heter givetvis One
  mvh
  HO som sett båda på Oscars

  Comment by HO Sjöberg — 2009 05 09 12:31 #

 8. Det var ju Rolf Lassgård som sjöng barnvisan! Han är dessutom född i Östersund, som Eldeman sa.

  Comment by Björn — 2009 05 09 12:45 #

 9. Till Ann, Inger Stefan och Monica: Tack! Det var en felskrivning från min sida. I mitt eget kryss har också jag skrivit miss – annars hade det ju inte gått in. Jag rättar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 09 13:31 #

 10. Till Björn: Tack – där tog jag fel. Men förnamnet, Rolf, var ju rätt i alla fall.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 09 13:35 #

 11. Till H O Sjöberg: Tack! Ibland funkar minnet inte när man sitter där framför radion.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 09 13:37 #

 12. Till Leif Karlsson: Jo, Tennessie Ernie Fords version minns även jag.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 09 13:59 #

 13. Hej allesamman ! Ja, IDAG var det faktiskt helt
  omöjligt för mig att få ihop X:et.Jag fastnade på
  slutet.Jag skall ju lösa detta varje lördag utan
  några hjälpmedel förutom hjärnan min.Idag blev det
  således katastrof……
  Tack alla ni, som fixade till det,nu har man en
  chans att skick in.
  Kanske ivra för lite svårare X i framtiden,Eldeman !! KSCW

  Comment by sören wiman — 2009 05 09 23:07 #

 14. Hej Enn!

  Tack för dina svar, jag löser inte melodikrysset själv, men mina morföräldrar följer programmet varje vecka och igår var det några saker som de undrade över och tack vara dina svar så kunde jag hjälpa dem.

  Comment by Jonas — 2009 05 10 22:33 #

 15. Till Jonas: Hälsa morföräldrarna!

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 11 7:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^