Høyre nästan lika stort som Arbeiderpartiet

12 november 2013 11:05 | Politik | 1 kommentar

I en färsk opinionsundersökning, utförd av Norfakta för tidningarna Nationen och Klassekampen, är det ledande regeringspartiet Høyre nästan lika stort som Arbeiderpartiet, som ju nu är i opposition. Høyre ökar med 1,1 procentenheter till 29,5 procent, medan Arbeiderpartiet minskar med 1,9 och landar på 30,8.

Om man jämför med valresultatet, ligger Høyre 2,7 procentenheter över detta, medan Arbeiderpartiets resultat är identiskt med resultatet i valet.

Høyres regeringspartner Fremskrittspartiet ökar också, men med mer blygsamma 0,3 procentenheter, och hamnar då på 15,3 procent.

De båda mittenpartier, som stöder den nya borgerliga regeringen men själva står utanför den, står i princip stilla. Liberala Venstre får oförändrat 4,8 procent, medan Kristelig Folkeparti ökar med 0,1 procentenheter till 5,1 procent.

Också Senterpartiet, som tillhörde den förlorande regeringskoalitionen, får oförändrat resultat, 4,8 procent.

Sosialistisk Venstreparti, som även det fanns med i den förra regeringen, ökar med 0,8 procentenheter till 4,5 procent.

Yttervänsterpartiet Røtt backar med 0,2 procentenheter till 1,1 procent.

Och uppstickaren Miljøpartiet De Grønne, som i valet generellt hamnade under spärrgränsen men på grund av ett bättre resultat i Oslo ändå fick ett mandat där, får 2,8 procent (+ 0,1).

1 kommentar

  1. Vad jag förstår så har Höyre inte anammat den vedervärdiga nyliberalismen. Spåren från Sverige förskräcker nog. Vilket är bra eftersom den potentiella samhällskadan av nyliberalismen är större än den av värdekonservatismen.

    I efterdyningarna av Utöja tycker man nog att Arbeiderpartiet skulle ha konsoliderat makten. Vilket, alltså, inte skedde. Min teori om detta är att norska folket inte är alldeles överförtjusta i mångkulturalismen.

    Comment by Jan — 2013 11 13 1:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^