Melodikrysset nummer 44 2013

2 november 2013 12:43 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Melodikrysset är förstås alltid lättast, när man själv har låtarna som spelas på skiva, filmerna som musiken är hämtad från på DVD och så vidare. I dag är det till och med så att jag i flera fall själv har skrivit om dem här på bloggen.

”Vem som helst blues” var en av ljudillustrationerna i dag. Den finns på CDn ”Hosianna” med Lars Winnerbäck, och om den kan ni läsa ovan under Kulturspegeln, Musik, Winnerbäck, Lars.

Evert Taube har jag allt av på skiva, och jag ägnade en sommar för ett tag sen åt att återge och kommentera många av hans sångtexter. Så ni kan hitta texten till hans ”Nudistpolka” med kommentar under Kulturspegeln, Sångtexter.

Också Jules Dassins film ”Aldrig på en söndag” har jag skrivit om på Kulturspegeln, fast den recensionen hittar ni förstås under Film. Melina Mercouri gjorde en minnesvärd rollprestation i den.

Dagens melodikryss innehöll ytterligare tre filmmusikfrågor, men åtminstone två av dem var inte lika lätta för mig.

Hyggligt lätt var det att känna igen ”På söndag, på söndag”, som skulle leda oss tre dar tidigare, till torsdagen. Men sen kom jag på att den också har förekommit i en film, något som Eldeman inte frågade efter: Alice Babs och Sven Lindberg sjöng den i Stig Olins film ”Resan till dej”.

Jag har i och för sig sett ”Sången om Stockholm” från 1947, men jag ska gärna tillstå att jag inte omedelbart kom ihåg ”Men bara vi kunde få vind igen”, i filmen framförd av Anders Börje och skriven av Nils Ferlin och Lillebror Söderlundh.

Filmen ”Titanic” har, trots att den var en gigantisk publiksuccé, redan tidigare vållat mig problem i Melodikrysset, detta för att jag själv aldrig har sett den. I dag spelades hur som helst ”My Heart Will Go On” ur den.

”Titanic” har ju förekommit tidigare i Melodikrysset, och det gäller också några andra av dagens ljudillustrationer.

Sålunda har vi tidigare hört ”Put Your Hand In the Hand” tidigare men då på svenska. Det är ju en sång som hör hemma i den religiösa sfären, men den mest kända versionen av den har väl gjorts av Elvis Presley.

Också ”Flickor bak i bilen” – ”Vi har det bra, vi där bak i bilen” – har vi hört tidigare, fast då med Siw Malmkvist. I dag hörde vi den på engelska, ”Little Girls Sitting In the Backseat”.

Hans Christian Lumbyes ”Champagnegaloppen” har likaså förekommit förr.

Och också ”Gotländsk sommarnatt” med Ernie Englund har förekommit tidigare. Fast i dag skulle vi klara var den utspelas, nämligen på Gotland.

Två låtar låg å andra sidan utanför det jag vanligtvis brukar lyssna på.

Robbie Williams har jag inget förhållande till, och jag har förstås inte heller hört hans senaste album.

Och Lady Gaga, i dag i ”Applause”, håller mig ifrån sig, inte för att jag är sexuellt pryd utan för att hon är så utstuderat spekulativ.

Jag väljer att avsluta dagens kryssredovisning med ”Humlans flykt” av Nikolaj Rimskij-Korsakov. Den skulle ge oss svarsordet insekt.

Så här års hörs det inget humlesurr i trädgården. Blomrabatterna förbereder sig för vinterdvalan, täckta av alla löv som har fallit av träden. De gula löven där och på gräsmattan är det enda som lyser upp höstmörkret en smula under den allt för korta dagen.

Vi var på begravning i går av en gammal vän – vi är ju i den åldern nu, allihop. Efter samlingen i Uppsala – jag ska återkomma till den – åkte vi ut hit till huset vid kusten.

Det var för sista gången den här hösten. Fast i min ålder vet man ju inte vilket besök som blir det slutgiltigt sista.

11 kommentarer

 1. Jag blir lite trött på att Eldemann alltid ska ha med ett antal ”senaste CDn” med den eller den moderne artisten.¨
  Jag hade spelat någon annan Williams, det finns ju för att ta bara några exempel Jerry, Larry, Andy eller Hank att spela.
  Är det så att skivbolagen ska ha sin reklam (sponsring??) även i Melodikrysset?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 11 02 14:40 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Någon gång har han väl sagt att ambitionen är att steg för steg också få yngre människor att lösa Melodikrysset. Men även bland dem finns det människor som gillar musik av många olika slag, så det är ju inte säkert att man får så många nya unga krysslösare bara för att man spelar Robbie Williams.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 02 14:50 #

 3. Min åsikt är att Eldemann förlorar fler (mogna) lyssnare än han vinner på detta konsekventa val av nytt före gammla godingar.
  Jag för min del hade lagt av för länge sedan om inte min fru varit så envis (traditioner…)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 11 03 20:32 #

 4. gamla ska det förstås vara…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 11 03 20:33 #

 5. Jag kan väl tycka att det ibland är för mycket av det senaste artisterna, men man får ju inte hänga upp sej på sådant. Krysset är ju som sagt till för alla åldrar. Tycker man att det är jobbigt så behöver man ju inte lyssna, och det skall ju inte vara allt för enkelt att lösa heller.

  Comment by Birgitta Börjesson — 2013 11 04 16:34 #

 6. DaCapo bara repriser numera…undrar om han ledsnat den där Eldeman?

  Comment by Urban Sjölander — 2013 11 05 18:56 #

 7. Men VARFÖR ska det vara till för alla åldrar, även de som inte lyssnar?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 11 05 23:58 #

 8. Gunnar, hur kan Du veta att de som inte hör på programmet inte är i alla åldrar?

  Comment by Urban — 2013 11 06 11:31 #

 9. Det är givetvis många i åldern 65+ som inte heller lyssnar o löser, men jag är säker på att procentuella andelen i åldersgrupper över 40 är större än i åldersgrupperna under.
  Även om underlaget absolut inte räcker för att statistiskt säkerställa att jag har rätt så känner jag faktiskt personligen så pass många i olika åldersgrupper att jag är säker på min sak.
  Det är en vanlig sjuka i samhället idag att vilja vara någon annan stans än där man är, man vill ha köpstarkare och mershoppande kunder t ex., i detta fall unga lyssnare. Man glömmer att vårda de lyssnare man har.
  Gräv där du står håller oftast bättre.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 11 07 13:58 #

 10. Skulle tycka att det vore oerhört trist om det bara spelades gamla godingar i Melodikrysset. Minns när jag som barn satt med mamma och pappa och löste krysset. Sedan var det förvisso uppehåll i några år men nu sitter jag med mina barn och kryssar. Tyvärr tycker de att det är för mycket som de inte känner igen. Melodikrysset är ett utmärkt program att umgås hela familjen till så håll på generationsbredden. ABSOLUT!

  Comment by Marianne — 2013 11 08 8:31 #

 11. Då vill jag ha ett eget vuxenkryss på vuxentid.
  KAnske något av de kryss som sänts in av lyssnare skulle passa bra för detta.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 11 08 20:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^