Melodikrysset nummer 42 2013

19 oktober 2013 11:44 | Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 16 kommentarer

”Mamma Mia”, vad jag tyckte det var lätt i dag. Detta apropå att Melodikrysset avslutades med den här ABBA-klassikern, som jag själv bland annat har sett och hört på Broadway.

I och för sig började dagens kryss med något som jag inte kände igen, men i fallet Anders Eldeman kan man ju alltid gissa på något James Bond-anknutet. Och mycket riktigt: Låten härstammade från ”Skyfall”, där den sjöngs av Adele.

Eldeman gav sig också in på domäner, välkända för gamla uvar som jag.

Jag har det mesta av Karl Gerhard, kan också många av hans kupletter. ”Jazzgossen” gjorde han redan 1927, på basis av ett danskt original, ”En lille rystedans”. ”Jazzgossen” återkom sen också i en film av Gösta Hasse Ekman 1958.

Sholem Aleichems roman ”Tewje der Milchiger” utkom redan 1894, men den fick nytt liv och ny form i musikalen ”Fiddler on the Roof”, 1964, på svenska ”Spelman på taket”. En dröm där är ”If I Were a Rich Man”/”Om jag hade pengar”, det vill säga skulle bli rik.

Ännu äldre, från 1863, är ”Pärlfiskarna”, komponerad av George Bizet. Duetten vi hörde i dag exekverades av Jussi Björling och Robert Merrill.

Björling spökade sedan i ytterligare en låt, hans klassiker ”Till havs”, som i dag dock tolkades av Rebecka Törnkvist.

En svensk klassiker i visgenren förekom också i dagens kryss: Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig”.

Fast man kan, som Robert Broberg, stirra på sitt eget ansikte också. Hur många gånger har vi inte hört Lill Lindfors’ härliga version av hans ”Mitt lilla fejs och jag”?

Både Kim Larsen och Mats Ronander finns i min skivsamling, fast normalt inte tillsammans. I dag sjöng de i alla fall duett i ”Gör mig lycklig nu”.

Jag har för all del hört Gunnar Wiklund sjunga den också, men Jim Reeves’ version av ”He’ll Have To Go” är nog trots allt lite bättre.

Lite längre tid tog det för mig att komma på att den som sjöng ”Wild at Heart” (med frasen ”Wanna Fall In Love With You”) var Chris Isaak.

Men att det var Peter Jöback LeMarc som sjöng Mauro Scoccos ”Mellan en far och en son” var det, trots att jag har mycket av LeMarc på skiva, inte så lätt att lista ut – också Jöback har nämligen sjungit in den. Här var jag för snabb att dra slutsatser.

Och att jag har lärt mig att identifiera Takida hör nog främst samman med att de kommer från min ungdoms hemtrakter.

Fast för egen del ska jag i dag lyssna mer på en artist från sydligaste Sverige, Emil Jensen – läs mer i föregående inlägg.

16 kommentarer

 1. Hej Enn! För en gångs skull har du faktiskt ett litet fel i dagens lösning! Inte vad gäller sakuppgift, men vad gäller stavning! Det gäller lodrätt 3 – Chris heter Isaak med K på slutet, och vågrätt 7 -Rebecka Thörnqvist stavar förnamnet emd CK, inte CC! Bara så du vet!
  Ha en skön helg!
  Brita

  Comment by Brita — 2013 10 19 12:11 #

 2. Hej! Vill bara tala om att Rebecka stavar med ck och Chris Isaak med bara k.

  Comment by Tina Nilsson — 2013 10 19 12:12 #

 3. Hej Enn,
  en liten rättelse: Rebecka (med ck) & Isaak.

  Hälsn från Göteborg i höstfärger

  Comment by LO - Göteborg — 2013 10 19 12:13 #

 4. En liten rättelse till, men det påverkade ju inte lösningen: Mellan en far och en son sjöngs väl inte av Peter Jöback utan av Peter LeMarc? Det tyckte i varje fall jag från första tonen.

  Comment by Hans W — 2013 10 19 12:30 #

 5. Till Brita, Tina och LO: Tack, jag har rättat. Jag borde förstås ha kollat alla stavningarna, men ibland litar jag på mitt eget dåliga minne i stället. Fast å andra sidan är de här misstagen bevis på att jag har fiskat upp de där svaren ur mitt eget minne, inte googlat.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 19 12:38 #

 6. Till Hans W: Här blir jag genuint osäker – har inte båda sjungit in den här låten? Är det någon som bestämt vet vem vi hörde i det här fallet?

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 19 12:45 #

 7. Jo båda har sjungit in låten. Men deras röster är ju väldigt olika. Kolla på Spotify!

  Comment by Hans W — 2013 10 19 12:57 #

 8. Hej igen, håller med Hans W, det var Peter LeMarc som sjöng.

  Comment by LO - Göteborg — 2013 10 19 13:03 #

 9. 100% Peter ”Lemarc” Fransson från Trollhättan,
  hälsar Åman, musiker från Kinna …

  Comment by Leif Åman — 2013 10 19 13:26 #

 10. Här drog jag uppenbarligen en slutsats av förnamnet utan att lyssna tillräckligt noga. Annars har jag jättemånga skivor med LeMarc – dock inte den här – så jag borde veta bättre.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 19 13:32 #

 11. Hej,
  En korrigering vad gäller låten med Chris Isaak.
  Den heter ”Wicked game” och var med i en film som heter ”Wild at Heart” i regi av David Lynch.
  Bästa hälsningar/Jan

  Comment by Jan Andersson — 2013 10 19 15:58 #

 12. Jazzgossen regisserades av Hasse Ekman
  Hälsn fån Härnösand

  Comment by Gunnar Westman — 2013 10 19 16:09 #

 13. Till Gunnar Westman: Med ”en film av Gösta Ekman” menade jag just att Ekman stod för regin.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 19 17:04 #

 14. Till Jan Andersson: Det jag snappade upp av texten var ”I don’t wanna fall in love”, som väl är en fras i just ”Wild at Heart”. Om man då får bekräftelse på det från Google, tror man ju lätt att man därmed har fått upp titeln om Chris Isaaks låt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 19 17:14 #

 15. Hej igen. Men det var ju inte Gösta Ekman som stod för regin utan sonen Hasse Ekman

  Comment by Gunnar Westman — 2013 10 19 22:09 #

 16. Till Gunnar Westman: Jag vet det; jag har för egen del inte ens haft någon tanke på att det skulle kunna tänkas vara Ekman den äldre. Fast ändå skrev jag Gösta i stället för Hasse. Så funkar minnet ibland. Tack för påpekandet.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 19 22:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^