En ny TV där man till exempel kan läsa texten

16 oktober 2013 21:22 | Media, Ur dagboken | 4 kommentarer

Vi har två TV-apparater i lägenheten i Uppsala. En i vardagsrummet, den apparat som vi oftast har använt. Och så en i den förutvarande barnkammaren, senare använd av främst barnbarnen.

Mina (nu övervunna) synproblem har gjort att jag under en lång period har haft allt svårare att läsa TV-text. Därför har jag heller inte brytt mig särskilt mycket om att det har varit problem med de här TV-apparaterna.

Båda de här apparaterna är gammaldags apparater, den i vardagsrummet också ganska ålderstigen. De har funkat, men plötsligt la fjärrkontrollen på den äldsta TVn helt av med att fungera, och man kunde bara få in TV 1 i den. Så om vi ville se tvåan eller fyran fick vi flytta in till den något yngre TVn i biblioteket, det som förr var barnkammare. Där kunde man å andra sidan plötsligt inte se ettan – men den kunde vi ju fortfarande se inne i vardagsrummet.

När därför hustrun nyligen föreslog, att vi skulle köpa en ny TV åtminstone till vardagsrummet, få hjälp med att få den installerad och samtidigt kolla om vi också måste byta den lite modernare TVn i biblioteket, blev jag – stärkt därtill av min återerövrade syn – rent av entusiastisk. Så hustrun var och kollade in en TV-firma med en servicenivå lämplig för oss gamlingar/tekniska idioter, och i dag åkte vi tillsammans dit för att välja ut en ny TV, få den levererad hem – vi har inte bil – och installerad.

Lite senare i eftermiddags kom mannen vi hade handlat av med vår nya TV, vår första platt-TV, och installerade den. Samtidigt blev vi av med vår gamla TV och två förbrukade videoapparater.

TVn i biblioteket/barnkammaren fick han också att funka som den skulle: Nu kan man åter se även TV 1 i den.

Den nya TVn i vardagsrummet har inte bara en så stor skärm, att man med vår åldrade synförmåga kan läsa text och få en bildkvalitet som vi tidigare inte har haft. Fastän vi håller oss till basutbudet i vår bostadsrättsförening, har vi plötsligt även fått tillgång till en rad kanaler – somliga digitala, andra analoga – som vi aldrig har sett på tidigare.

4 kommentarer

 1. Med ny teknik kommer nya kvastar och med nya kvastar kommer nya problem. Som tex att när vi slår på vår platting vill den inte starta förrän vi tryckt på en extra knapp….varför??????

  Comment by Urban — 2013 10 17 14:07 #

 2. Jag bor i Uppsalaregionen och grunnar lite på det här med en ny ”dumburk”,men var handlar man för att få den hjälp som ni tydligen fick?

  Comment by Lassalle — 2013 10 18 12:36 #

 3. Till Lasalle: Den butik vi köpte vår nya TV i var Sandahls Radio & TV, Skolgatan 33, en butik i Euronics-kedjan. Skolgatan kan väl sägas vara den gata som avgränsar centrum i Uppsala mot norr.

  Att handla i en sådan butik är naturligtvis något dyrare – dock inte blodigt dyrt! – än att göra det i någon av de köplador i ytterområdena, som främst konkurrerar med pressat pris, men att få god service är ju också guld värt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 18 13:17 #

 4. Tack för info.
  ”All inclusive” låter förtröstansfullt för en elektronisk analfabet.

  Comment by Lassalle — 2013 10 19 9:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^