Ytterligare en dansk gallup bekräftar uppgång för (S) och nedgång för Venstre

14 oktober 2013 12:18 | Politik | 4 kommentarer

I en Voxmeter-mätning för Ritzau bekräftas den uppgång för Socialdemokratiet och nedgång för Venstre jag rapporterade om i går.

Socialdemokratiet har i den här undersökningen ett stöd av 22,5 procent, vilket är det bästa resultatet sedan januari i år – men fortfarande ligger partiet alltså under det mediokra resultatet i senaste valet, 24,8 procent.

Och också i den här undersökningen går det utför för det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre: Venstre går tillbaka från 30,1 till 28,4 procent, vilket är det sämsta resultatet i en Voxmeter-mätning sedan folketingsvalet 2011.

Venstres gamla regeringspartner De Konservative har det också fortsatt svårt. Partiet närmar sig, med en uppslutning om bara 2,7 procent, spärrgränsen.

Fast den borgerliga majoriteten består även i den här mätningen: Vore de val i dag, skulle regeringspartierna S, SF och R plus stödpartiet Enhedslisten sammanlagt få 82 mandat mot det blå blockets 93 mandat.

Danska media, även ledande borgerliga sådana, ser samfällt klavertramp från venstreledaren Lars Løkke Rasmussens sida som de främsta orsakerna till Venstres tapp och Socialdemokratiets uppgång. Tidningarna, främst kvällspressen (OBS inte socialdemokratisk), har fyllts av den ena negativa historien om venstreledaren efter den andra: Løkke har använt över en miljon kronor på sina förstaklassresor (på flyg) som ordförande i den internationella klimatorganisationen Global Green Growth Institute, som årligen får 90 miljoner kronor i danskt bistånd. Ytterligare en historia som har lagts honom till last är ett par skor för 2.000 kronor.

Källa: Jyllands-Posten.

4 kommentarer

 1. Skor för 2000:- är väl inget, bara han inte tog ur anslagen förståss. 2000:- kostar det ju att sula om ett par bra skor!!

  Comment by Urban — 2013 10 14 15:57 #

 2. Till Urban: I Danmark väckte det här ett himla liv, eftersom han tydligen nämnde priset som en vanligt förekommande baggis.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 14 16:39 #

 3. Var det mer hans ton gällande inköpet eller var det själva summan för dojorna som var uppseendeväckande?

  Comment by Dojan — 2013 10 15 1:47 #

 4. Till Dojan: Jag bor ju inte i Danmark, men som jag uppfattade det, handlade det om båda sakerna.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 15 7:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^