Ett återbesök i den sommar som inte längre är

11 oktober 2013 16:47 | Mat & dryck, Prosa & lyrik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 3 kommentarer

Vi har inte varit i Öregrund på ett par veckor nu.

Men eftersom väderleksutsikterna såg lovande ut, tog vi i förmiddags buss 811 ut till vårt sommarviste vid kusten.

Bussen åkte längs vägar, kantade av gula björkar, och höstsolen lyste upp både dem och en och annan lönn vars blad flammade i rött. Under färden läste jag först en rad artiklar om litteraturpristagaren Alice Munroe – vi har ett par av hennes böcker, och nu kommer jag att köpa ännu fler – men sedan njöt jag av landskapets skönhet.

Också vår trädgård skiftar nu i olika nyanser av gult. Inomhus får hösten effekten att det blir ljusare: den lummiga grönska som sommartid omger huset har inte bara gulnat utan också glesnat. När vi sitter vid köksbordet och äter vår lunch, rykande varm ungersk gulaschsoppa, kan man relativt obehindrat se gatan utanför staketet och de skolbarn som går hem efter veckans sista arbetsdag.

Medan Birgitta är i Konsum och handlar, går jag en runda i trädgården. Jag har med mig en plastbytta, och den fyller jag med goda ätäpplen. Men många av fallfrukterna är förstås fågelhackade eller anfrätta på något annat sätt. I morgon ska jag sortera: spara respektive slänga. Och jag ska också plocka av ätmogna äpplen från träden. Vinteräpplena spar jag nog till ett lite senare besök.

Birgitta är ute nu och höstansar en av sina blomrabatter.

Senare, när det skymmer, kommer hon säkert in med några buketter av de höstblommor, som fortfarande blommar.

Själv ska jag läsa en stund; jag närmar mig slutet i Sofie OksanensNär duvorna försvann”, en roman om Estland under först ryskt, sedan tyskt och därefter åter ryskt ok och om vad allt detta gjorde med en del allt för svaga eller anpassliga människor. Sofie Oksanen är halvestniska men skriver på finska, så kanske är hon ämnet för en finsk nobelpristagare i litteratur. Fast ett sådant pris är inte aktuellt än på länge. För att få det, måste man ha en större del av sitt livsverk bakom sig, och hon är ju fortfarande så ung.

3 kommentarer

  1. Den sommar som inte längre är, men åh, så bedövande vackert det är här ute i Roslagen nu! Och vädrets makter är nådiga, det ska bli strålande sol över hela helgen! Här i gröna torpet har jag idag bestrukit kallfarstubron med svart roslagsmahogny, och tjärdoften sprider sig med vinden.

    Comment by anita l — 2013 10 11 19:56 #

  2. Jag plockade buketter av luktärt och krasse, två favoriter. Till middag bjöd jag på grönsaker fråm trädgården – squash, rödbetor, paprika, pepparfrukt.

    Comment by Birgitta Dahl — 2013 10 12 9:42 #

  3. Och jag kan intyga att det var en mycket god och smakrik middag. Särskilt bitarna av pepparfrukt blev det där lilla extra till kotletterna.

    Comment by Enn Kokk — 2013 10 12 9:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^