Tycker tidningarna att vi prenumeranter är ena besvärliga jävlar?

1 oktober 2013 12:15 | Media | 17 kommentarer

Min hustru och jag är tidningsläsande människor. Vi har i årtionden prenumererat på tre morgontidningar, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning, samt köper varje dag dessutom Aftonbladet.

För egen del kollar jag dessutom dagligen de politiska nyheterna i nätupplagorna av de viktigaste tidningarna i Finland (även Åland), Estland, Norge och Danmark.

Att prenumerera på tre dagliga tidningar är rationellt men dyrt, mindre rationellt men ännu dyrare om man inte får de här tidningarna och då förstås köper dem som lösnummer i Konsum.

För sommarhalvåret, när vi bor i vårt hus i Öregrund, brukar vi ställa om våra prenumererade tidningar till sommaradressen, och eftersom vi då bor mitt inne i centrala Öregrund, får vi dem också morgonutdelade. Åtminstone i princip.

I slutet av juli i år gjorde vi en veckolång resa till Ísland, och för att då inte få vår i och för sig stora brevlåda vid grinden fullkomligt knökfull med tidningar, ställde Birgitta om våra tidningar till att under den veckan levereras till vår lägenhet i Uppsala, där vår dotter kunde ta hand om dem och lagra dem åt oss. Sen skulle tidningarna åter gå till sommarhuset i Öregrund.

Vi lyckades också få det sist nämnda att fungera i fråga om Svenska Dagbladet. Men DN och UNT upphörde helt att komma: Trots att vi för dyra pengar prenumererar på båda, har vi under augusti och september inte fått de här båda tidningarna levererade, varken till Öregrund (dit vi ville ha dem) eller till bostaden i Uppsala. Birgitta har ringt båda dessa tidningar men inte fått någon rättelse till stånd. Jo, en av våra sista dagar i Öregrund för den här säsongen fick vi plötsligt alla våra tre tidningar, men dagen efter upptäckte jag att någon – tidningsbudet? – hade rivit bort de två dekalerna på brevlådan för DN och UNT, de där klisterlapparna som ska vägleda distributören om vilka tidningar som ska läggas i brevlådan i fråga.

Nu bor vi mer permanent åter i lägenheten i Uppsala, och eftersom Birgitta hade angett 1 oktober som dag för återflyttning av tidningarna till vår adress där, kom mycket riktigt plötsligt alla tre våra prenumererade tidningar i brevlådan.

Fast varför vi under två månader varken har fått DN eller UNT återstår att förklara.

17 kommentarer

 1. Det här med tidningsprenumerationer är en gåta, har själv valt att i sommar ha SvD till huset i Ångermanland men det fungerade inte bra.
  Tidningen kom efter några dagar så man fick låtsas att man var lite efter i tid och hoppa över nyheter på radio och TV för att känna sig ”up-to-date” så att säga. (Jag sa upp eftersändningen efter en vecka.)
  Inte undra på att om man skall vara ajour med världen genom tidningar kommer man snabbt på efterkälke…å, du hur många sidor nyheter finns det i ex.vis UNT, inte särskilt många om man ser till tjockleken/innehållet på underverket?
  Jag tror eller vet att man har problem med vilket ben man skall stå på i frågan om nättidning eller papperstidning? Tror att den tidning som satsar hårdare på en fullmatad papperstidning kommer att få behålla sina prenumeranter i den övergångstid som nätet har, iallafall enligt Inez Usman, en gång i tiden framsynt siare!
  Eller så kommer all nyhetsinformation att vara gratistidningar som man får hämta där den finns för det är själva distributionen som kostar och jag tror att det är där skon klämmer!!

  Comment by Urban — 2013 10 01 14:30 #

 2. PS Enn, ni vet väl att man kan sköta all dylik eftersändning eller utebliven tidning på nätet?

  Comment by Urban — 2013 10 01 14:31 #

 3. Till Urban: Jo då – men hustrun, som är prenumeranten i vår familj, föredrar att ringa. Och har kommit fram, så det är inte det det här trasslet beror på.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 01 14:40 #

 4. Ni vet väl att om ni har blivit debiterad för perioden skall ni ha kompensation med förlängd pren.tid!!

  Comment by Urban — 2013 10 01 17:51 #

 5. Till Urban: Jo, vi vet.

  Birgitta fick tag på UNT i dag och de lovade nu undersöka varför det inte hade funkat.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 01 17:53 #

 6. Dessutom har både DN o SvD slutat med vanliga fakturor när tiden är inne! Och då måste man ringa o be om en sådan. Å andra sidan kan man samtidigt förhandla sig till en avgiftssänkning…

  Comment by Göran Baecklund — 2013 10 01 22:03 #

 7. Klanka inte på UNT, den är nominerad som Årets dagstidning i Sverige.

  Comment by Kuno — 2013 10 01 23:04 #

 8. Till Kuno: Jag har inte klankat på innehållet i tidningen, bara på att vi inte har fått den trots att vi betalar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 02 7:34 #

 9. Det var jag som klagade, Kuno och jag vidhåller också att dessa riggade tävlingar sänker en tidning som UNT ändå längre ned i dagstidningsträsket. Sveriges fjärde största stad torde ha en betydligt tyngre egen organisation och en egen tidning istället för den numera ägda tidningen med en massa tidningar i botten.
  Har du annonserat i Unt någon gång?
  Vi gör det och då blir man hänvisad till endera Norrköpingskontoret eller något annat kontor för att få s.k producenter. Man har alltså i Uppsala en redaktion som är en bråkdel den som fanns bara för 5 år sedan och annonsproducentledet finns inte ens i Uppsala. Dock en säljare.
  Och kom inte och säg att det har med dagens media att gör!! Nej, det är rationaliseringseffekter, ekonomin och den dåliga viljan att producera en stadstidning som ligger bakom. Läsare finns det nog!

  Comment by Urban — 2013 10 02 11:11 #

 10. Till Enn Kokk: DN höjer den 28 oktober prenumerationspriset för autogiro till 433 kr, en höjning med 84 kr.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 10 14 20:57 #

 11. UNT utsågs i kväll till Årets dagstidning i Sverige 2013.

  Comment by Kuno — 2013 10 15 22:52 #

 12. Till Kuno: Den här kritiken handlar ju inte om att UNT skulle missköta sitt journalistiska uppdrag. Men vad hjälper det att UNT är en läsvärd lokaltidning, om man trots betald prenumerationsavgift inte får den?

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 16 7:09 #

 13. Undrar om den ensamstående trebarnsmamman i Fittja också prenumererar på tre tidningar? Se där – ännu en bild av det svenska klassamhället.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 10 17 17:20 #

 14. Tror du hon har tid med det, Bengt Eliasson?

  Comment by Urban — 2013 10 17 17:41 #

 15. Vilken regional tidning överträffar UNT och i så fall i vilket avseende?

  Jag har full förståelse för att tidningarna anpassar sig efter de ändrade förutsättningarna.

  Comment by Hans G Eriksson — 2013 10 17 17:53 #

 16. Till Urban: Samtidigt som Reinfeldt i sitt öppningstal på partistämman tidigare idag hyllade socialdemokratin och dess jämlikhetsarbete. Nog lever vi i en lustig tid…..

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 10 17 18:08 #

 17. Till Bengt Eliasson: Nej, det inbillar jag mig inte ett ögonblick. Men om man nu – som vi – har råd, kan man ju använda sina pengar till sämre saker än till att hålla sig väl informerad.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 17 21:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^