Blåblå regering i Norge

1 oktober 2013 11:08 | Politik | 3 kommentarer

I den nya norska regeringen kommer enbart motsvarigheten till Moderaterna, Høyre, och högerpopulistiska Fremskrittspartiet att ingå. ”Nå får Norge en blåblå regjering”, skriver Dagsavisen. De båda borgerliga mittenpartierna, Kristelig Folkeparti och liberala Venstre, bildar regeringsunderlag men stannar själva formellt utanför regeringen. För dem är många av Fremskrittspartiets ståndpunkter, bland annat i invandrings- och flyktingpolitiken, för svåra att svälja.

Nu kommer åtstramningar att ske, men de båda mittenpartierna har i alla fall fått igenom, att de drygt 600 barn, som har ansökt om asyl, kommer att få stanna.

KrF och Venstre, det senare ett relativt grönt liberalt parti, har också fått igenom att det under mandatperioden inte ska genomföras någon konsekvensutredning av oljeborrning vid Lofoten och Vesterålen.

Fremskrittspartiet, som har finansierat många av sina vallöften med en frikostig användning av intäkterna från oljeutvinningen, har fått backa sina anspråk till att endast fyra procent av oljefonden ska få användas för budgetändamål. Återstår då att se om den nya regeringen också får råd att finansiera de många skattelättnader FrP samtidigt har lovat.

Vad har då förmått Siv Jensen och hennes högerpopulistiska parti att gå med på det här? Jo, främst att efter 40 år i ständig opposition erkännas som regeringsfähiga.

Erna Solberg (H) får å sin sida sola sig i att bli statsminister.

Överenskommelsen med dels de för sitt eget liv kämpande mittenpartierna, dels det svårstyrslade Fremskrittspartiet gäller för mandatperioden, men om denna brokiga majoritet verkligen håller hela den vägen återstår att se.

3 kommentarer

 1. I Norge vet medborgarna t ex att PUT i st f TUT
  till en asylsökande från Mellanöstern är
  liktydigt med att landet skuldsätts med 4 mkr
  (Norska Stat. Centralbyrån)) Norska medborgare
  är alltså bättre informerade när de går till
  valurnan än vi. Ska vi beklaga norrmännen den
  fria debatten i Norge?

  Comment by Anders Nilsson — 2013 10 01 16:49 #

 2. Till Anders Nilsson: Men också i Norge har olika partier likafullt olika mening om invandringen. Spänningen mellan mittenpartierna och Fremskrittspartiet betingas bland annat av detta.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 01 17:05 #

 3. En svensk tiger är ett begrepp som skiftat ränder sedan andra världskriget. Det går inte att tvinga fram en öppenhet i Sverige så länge de står för filtren vill ha dem kvar.

  Comment by Hans G Eriksson — 2013 10 02 0:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^