Spekulationerna i gång om efterträdare till Helle Thorning-Schmidt

29 september 2013 23:20 | Politik | 4 kommentarer

Helle Thorning-Schmidt känner helt uppenbart golvet gunga under fötterna, även om hon i ett tal inför kongressen i Aalborg kontrade Socialdemokratiets katastrofalt låga opinionssiffror med budskapet, att landet är på rätt väg. Som jag tidigare har redovisat, tappar de danska socialdemokraterna stöd i stor skala, bland annat till populistpartiet Dansk Folkeparti, som nu i flera mätningar har gått om Socialdemokratiet och blivit landets näst största parti.

Partiskutan kränger också. Regionalministern (S) är i offentligt krakel med finansminstern (S), och förre jordbruksministern riktar kritik mot regeringens politik.

Men missnöjet riktas främst mot statsministern, till lika partiordföranden (S). Det här speglas i en mätning från Megafon. 1017 danskar har där fått svara på frågan, om det stärker eller försvagar regeringens möjlighet att bli återvald, om Thorning sitter kvar som statsminister och S-ordförande. Bland alla tillfrågade oberoende av partifärg anser 41 procent, att en avgång skulle stärka regeringens ställning, medan 3o procent anser att det skulle försvaga den; 24 procent har ingen deciderad mening. Bland S-väljarna anser 34 procent, att en avgång skulle styrka regeringen, medan 38 procent anser, att det skulle försvaga den. 25 procent säger varken eller.

Men i media har spekulationerna om efterträdare till Thorning redan kommit i gång. I en mycket lång artikel i Information pekas arbetsmarknadsminister Mette Frederiksen ut som Socialdemokratiets nästa ordförande – om hon själv vill. Hon har stöd i alla fraktioner i folketingsgruppen. Av väljarna (oberoende av parti) ser 47 procent positivt på henne, medan bara 26 procent tycker det omvända. Detta ska jämföras med att hela 58 procent har en negativ värdering av Helle Thorning-Schmidt.

Mette Frederiksen slår själv ifrån sig alla sådana här spekulationer, men det vore nog mycket improduktivt att säga ja nu när samtidigt en partiordförande i nöd gråter i talarstolen och, trots allt, vinner många kongressombuds hjärtan.

4 kommentarer

 1. OK, så då finns det en kronprinsessa!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 30 1:48 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Det här är ju Informations bedömning, men onekligen verkar hon både ha stort stöd i det egna partiet och inte få väljarna i övrigt att flyga i taket.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 30 6:56 #

 3. Även andra källor för fram henne: http://denkorteavis.dk/2013/tre-mader-at-vaelte-thorning-pa/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 30 8:44 #

 4. jag tror att man måste inse att det är en allmänt vikande trend för socialdemokratin i såväl Skandinavien som i Europa. Vilket det egentligen inte borde vara med tanke på att nyliberalismen också har en vikande trend.

  Comment by Jan — 2013 09 30 15:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^