Melodikrysset nummer 39 2013

28 september 2013 12:30 | Film, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 8 kommentarer

Jag är, trots att jag ser mycket TV, urusel på TV-signaturer. Den som i dag skulle leda till en mycket lång programtitel klarade jag till slut genom att ha fått ihop tillräckligt många ledbokstäver. Svaret skulle bli Anslagstavlan.

Därmed hade jag också fått fem bokstäver av sammanlagt sju till den programsignatur som spelades för ordet längst ner till vänster i krysset. Svaret måste bli Skavlan! Sån är jag alltså: ser praktiskt taget alltid på Skavlan, men jag mindes inte signaturen ens när jag hade kommit fram till svaret. Själva programmet hör dock till de mest angelägna i TV. Jag såg också gårdagens program och tyckte, att detta hörde till de bästa i serien: Jonas Gardell är alltid kul att höra på, även om han pladdrar på lite för mycket. Den norska violinvirtuosen Arve Tellefsen har jag hört live bland annat på norska ambassaden, och det var intressant att få komma honom in på livet på ett ännu mer personligt sätt. En hjärtskärande barndomshistoria delgav oss Jessica Andersson (som jag för övrigt tidigare på kvällen hade sett i den roliga musikleken Doobidoo). Och så slutade programmet med en lång intervju med en kvinna som berättade om krigets och kaosets Syrien – hennes namn kan jag för ögonblicket inte minnas eller hitta.

I övrigt hade jag inga större svårigheter med det här krysset, även om till exempel ”Tobakshandlarvisa” inte hör till det allra mest spelade med Helen Sjöholm och BAO.

Jag har till exempel allt av Beatles på skiva, så några större svårigheter att känna igen ”Here Comes the Sun” har jag inte. Här ville dock Eldeman ha en svensk översättning, sol.

Också alla Cornelis Vreeswijks skivor, åtminstone de svenska, har jag i min skivsamling, så visst känner jag igen hans ”Brev från kolonien”, den där den unge berättarens kompis har en fickkniv i sin mage. Melodin Cornelis använde är ”Timmarnas dans” ur Amilcare Ponchiellis opera ”La Gioconda”. Men Cornelis hade nog närmast lånat den från Allan Shermans ”Hello Muddah, Hello Faddah” från 1963.

Därmed är vi hur som helst inne på klassisk musik, svårt för många melodikrysslösare, dock oftast inte för mig.

Jag har till exempel på Operan sett Giacomo Puccinis La Bohème, skriven 1896 – men det var inte då jag såg den.

Och därefter ligger det väl nära till hans att gå över till Eros Ramazotti och ”Dove c’e musica”.

En klassiker, fast i en annan genre, är ”It’s a Heartache” med Bonnie Tyler.

Ytterligare en klassiker är ”As Time goes By”, som vi minns från filmen ”Casablanca” från 1942. Den förekommer i en känslig scen där Ingrid Bergman och Humphrey Bogart hör den med pianisten Sam (”Play it again, Sam”), spelad av Dooley Wilson.

Vissa artister, även unga sådana, och vissa melodier fastnar omedelbart i ens hjärta och musikminne. En sådan är Miss Li, Linda Carlsson, och hennes ”Oh Boy”. Henne har jag förresten hört live vid en socialdemokrfatisk partikongress i Göteborg.

Den staden leder oss osökt vidare till Håkan Hellström och hans hit ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”, förstås en passande låt i dag, när Melodikrysset sändes från Bokmässan. Den besökte jag själv på den tiden då jag satt i Kulturnämnden i Uppsala. Bokmässan är kaotisk, men den innehåller sina guldkorn.

Själv tillbringar jag den här veckohelgen i Öregrund: På söndag gör vi vår höstinflyttning till stan, så en stor del av lördagen ska jag ägna åt att packa. Så i kväll skulle det säkert passa att spela ”Two Sleepy People”, skriven 1938 av Frank Loesser och Hoagy Carmichael; Carmichael är en av min hustrus favoriter från yngre år. I dag hörde vi den med Bob Hope och Shirley Ross.

8 kommentarer

 1. Använde inte Eldemann benämningen ”pennkniv” i st för fickkniv, som är vad Cornelis sjunger?
  Förresten…inte en enda euroviosionsschlager!!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 09 28 14:20 #

 2. Gud vad folk klagar på alla…. men visst sa han det…

  Comment by Bernth — 2013 09 28 14:33 #

 3. Till Gunnar Bergquist: Jo, också jag regaerade på det, skrev till och med en anteckning om det för att i redovisningen anmärka på det, men glömde sen att göra det.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 28 15:14 #

 4. Var det inte hans kompis Tage som hade svalt kniven?

  Comment by Åke F — 2013 09 29 13:05 #

 5. Till Åke F: Jo – tack för påpekandet. Jag ahr förtydligat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 29 13:49 #

 6. ”… Play it Sam, play … AS TIME GOES BY …” DET och inget annat sägs i filmen se å NJUT!: http://www.youtube.com/watch?v=kc02Y4xHWys
  glöm ordet AGAIN, jag vill inte höra det IGEN. SIMMA LUGNT! sa Krister

  Comment by Krister Nylund — 2013 09 30 22:19 #

 7. Till Krister Nylund: I mitt minne sitter det på det där sättet; jag vet inte varför. Jag har sett filmen flera gånger, även om det var ett tag sen nu, och jag har den också på VHS.

  Comment by Enn Kokk — 2013 10 01 7:12 #

 8. Krister Nylund har rätt. Men det är en så vanlig felcitering att den tagit över originalrepliken i det allmänna medvetandet. Det finns t.o.m. en Woody Allen film från 1972 som heter ”Play it again, Sam” där en annan skådespelare mycket porträttlikt föreställer Humphrey Bogart.

  Comment by Bengt O. Karlsson — 2013 10 01 9:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^