Inte heller de kvarvarande S-väljarna i Danmark tror på Helle Thorning-Schmidt

27 september 2013 17:08 | Politik | 9 kommentarer

Jag har tidigare rapporterat om att Socialdemokratiet i Danmark befinner sig i en akut kris. I några opinionsmätningar har partiet hamnat så lågt som på tredje plats. Sedan valet, som heller inte gick så bra för Socialdemokratiet, även om det ledde till regeringsskifte, har partiet förlorat mer än 200.000 väljare.

Enligt en färsk opinionsundersökning, gjord av Megafon, är partiet visserligen med 18,7 procents väljarstöd lite större än Dansk Folkeparti, som får 17,5 procent, men Socialdemokratiet av i dag är en ruin jämfört med sin forna storhet.

Ett mycket tungt ansvar för detta bär partiets ledare Helle Thorning-Schmidt, till lika landets statsminister. Enligt den här undersökningen anser bara 27 procent av de tillfrågade socialdemokraterna (OBS!), att Thorning-Schmidt är den socialdemokratiska politiker, som bäst kan säkra framgång för partiet. Samtidigt anser bara varannan socialdemokratisk väljare, att statsministern (S) är bättre än populistpartiet Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl på att tillvarata löntagarnas intressen.

Socialdemokratiet har kongress under den här veckändan, formellt bara för att fastställa toppkandidat för sin lista i det kommande EU-valet. Men den som har några erfarenheter av partikongresser inser, att partiets prekära läge också kommer att diskuteras på det ena eller det andra sättet. Återstår att se om Helle Thorning-Schmidt själv drar några slutsatser av den här undersökningen och andra liknande och vilka i så fall.

9 kommentarer

 1. MEN, det finns väl ingen dedicerad kronprins/kronprinsessa? Bjarne Corydon är i o f s populär men anses väl alltför ”blå” av många inom partiet?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 27 19:07 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Jag har numera inte den personliga kontakt jag förr hade med de danska socialdemokraterna, så jag har inte samma personkännedom som på den tiden. Kronprinsar/kronprinsessor brukar ju normalt börja pekas ut, när det börjar bli dags för ledarbyte, men det här är ju ingen normal situation.

  Om och när det blir dags för partiledarbyte, är det min gissning – och den ska alltså inte tolkas som ett önskemål – att partiet för att vinna de förlorade och de tvivlande sossarnas gunst igen ser sig om efter en ledare som åtminstone har en smula mer traditionella socialdemokratiska värderingar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 27 22:09 #

 3. En organisation har väl sällan en bättre ledare än den förtjänar. En otydlig organisation – en otydlig ledare. Se bara på trion Sahlin, Juholt och Löfvén.

  Jag har påpekat detta tidigare här på S-bloggar – för döva öron: Socialdemokratins hundraåriga storhetstid är över. Det återstår att presentera en trovärdig socialdemokratisk agenda för tjugohundratalet…

  Comment by Jan — 2013 09 28 10:42 #

 4. Till Jan: Fast du bortser från att partier, särskilt stora partier, rymmer olika politiska strömningar, som konkurrerar med varandra.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 28 12:33 #

 5. Enligt denna färska danska mätning är nu Dansk Folkeparti definitivt större än socialdemokraterna.
  http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/10690507#.Uka2qtK8DZ5

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 28 13:07 #

 6. Till Thomas Åkerblad: Socialdemokratiet reducerat till tredje största parti är ju ett resultat som har funnits i flera mätningar, men ingen av de tidigare har visat ett så här stort gap. Så vi får väl invänta fler mätningar för att få ett mer definitivt svar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 28 13:33 #

 7. ”…ser sig om efter en ledare som åtminstone har en smula mer traditionella socialdemokratiska värderingar.” En elegant giftighet mot Gucci-Helle! Hon ses väl idag mest som en representant för ”de snakkende klasser”. Tycker det är ett snyggt danskt uttryck och även en förklaring till att Thulesen Dahl anses bättre på att tillvarata löntagarnas intressen.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 28 13:38 #

 8. http://politiken.dk/politik/ECE2088991/thorning-erkender-modvind-fra-talerstolen-der-er-blevet-spildt-maelk-undervejs/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 28 17:13 #

 9. Till Thomas Åkerblad: Jo, jag trodde ju själv att partiets läge måste komma upp, detta oavsett dagordningen.

  För övrigt följer jag fortfarande dansk politik regelbundet genom att dagligen gå in på nätupplagorna av Berlingske Tidende, Information, Jyllands-Posten och Politiken, de tidningar jag hade i pappersprenumeration på den tiden jag var de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare. (I början fanns också socialdemokratiska Aktuelt.)

  Jag gör dagligen likadant när det gäller Norge,Finland plus Åland samt mitt eget gamla hemland Estland. På så sätt håller jag mina gamla, då ganska ingående kunskaper uppe.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 28 17:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^