Melodikrysset nummer 38 2013

21 september 2013 12:07 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jag har haft en ensam tidig lördagmorgon. Hela huset sov, men själv vaknade jag, eftersom det var melodikryssdag, som vanligt vid sjutiden: borstade tänderna, rakade mig, duschade, klädde på mig, åt två smörgåsar med skinka respektive västerbottensost, båda med skivor av färsk gurka, drack fil, juice och kaffe och kollade sen alla mina länkar på internet.

Dagens melodikryss var inte alltför svårt.

Om jag tar det först, som ligger lite utanför det jag brukar lyssna på, började krysset i dag med The Supremes och ”Baby Love” – men naturligtvis har jag hört både The Supremes och ”Baby Love” förut.

Aningen svårare – för mig alltså – var ”Waka Waka” med Shakira.

Annars innehöll det här krysset egentligen ingenting som jag inte har hört förut och tämligen omgående kände igen.

Evert Taubes ”MajMalö” (1943) har jag, med lite bakgrund, också återgett texten till – läs ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Povel Ramel har följt mig genom livet, så inte förvillar det mig, att Gunwer Bergqvist i dag sjöng hans ”The purjolök Song” med den annan text.

Både Louis Armstrong och Ella Fitzgerald hör till mina gamla favoriter, och jag har förstås många gånger hört deras ”A Fine Romance” skriven av Jerome Kern 1936.

Detsamma gäller ”April In Paris”, speciellt i Glenn Millers version. (Jag lärde mig dansa till musik bland annat av Miller och Armstrong, när jag gick i dansskola i Sundsvall under min realskoletid.) Låten skrevs 1932 för musikalen ”Walk A Little Faster” av Vernon Duke och Yip Harburg. Jag har förresten skrivit om Yip Harburg, en amerikansk radikal, i annat sammanhang.

Viktor Sund och Oskar Merikanto skrev ”Där björkarna susa” redan 1913, vilket inte hindrar att den långt, långt senare har förekommit på Svensktoppen.

Jag har det mesta av Hasse och Tage, så skulle jag inte känna igen ”Bedårande sommarvals” av Hans Alfredson och Tage Danielsson, även om den – som i dag – sjungs av Edda Magnason i stället för Monica Zetterlund? Edda spelar ju Monica i en långfilm som jag och Birgitta ska gå och se snart; jag har redan köpt CDn med Eddas Monica-covers.

Och för att totalt byta genre: Också Igor Stravinsky och hans balett ”Eldfågeln” är bekanta för mig. Jag har här på bloggen tidigare skrivit om Hasse Ekmans filmatisering av den här baletten, med Ellen Rasch, Eva Henning och Tito Gobbi i huvudrollerna.

Gamla schlager kan jag också hyggligt.

Det är klart att jag minns Carli Tornehaves insjungning av ”Under ekars djupa grönska” – i dag skulle den ge oss ordet ek.

Detsamma gäller ”Är det så här när man är kär när man är liten”, stor hit med SOS, Sven-Olof Sandberg 1938. Den spelades fortfarande ofta i radio när jag växte upp under efterkrigstiden. Det är sånt begreppet evergreen syftar på.

Thomas G:son har man väl knappast kunnat undgå, om man har tittat på melodifestivalerna. Bland det vi hörde som exempel i dag fanns ”Tango, tango” (”Tängo, tängo” som den sjöngs), ”Evighet” och ”Jag reser mig igen”.

Och sen var det bara Eldemans älskling Lasse Berghagen kvar – och för all del: jag låter mig gärna fångas av sommarnostalgin, när han sjunger ”Ja, det var en kväll i juni”.

Ack, vore vi där igen, nu när jag kan se igen.

I dag ska hustrun och jag till exempel se ”Hamlet” – det är premiär på Uppsala stadsteater.

13 kommentarer

 1. Det skal väl vara kväll på vågr.12 och inte juni?

  Comment by Ove — 2013 09 21 13:06 #

 2. Nej Enn har skrivit rätt.

  Comment by Bernth — 2013 09 21 13:40 #

 3. Till Ove och Bernth: Jag hade skrivit rätt men fetat fel ord, av misstag. Det ord som ska in på vågrätt 12 är kväll.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 21 14:23 #

 4. Du har tidigare i denna spalt kommenterat dina förmodligen av åldern betingade småkrämpor och ”defekter”.
  Vi är ungefärligen samtida du och jag så jag känner väl igen många av dina krämpor.
  Nu läser jag till min glädje att du önskar att det vore en kväll i juni för att du nu kan se igen. Jag utgår därför från att din ögonoperation lyckades vilket är oerhört glädjande så att du får ett rikare liv igen.

  Comment by Kenneth Hansson — 2013 09 21 22:06 #

 5. Till Kenneth Hansson: Jo, det har gått bra – den här gången. Att jag var orolig berodde på att jag tidigare har genomgått en starroperation på högra ögat och att den misslyckades.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 21 22:32 #

 6. Man kan ju tillägga att melodin till ”Bedårande sommarvals” är ”Bluesette” skriven av den musikaliskt geniale och mångkunnige sverigebelgaren Jean Baptiste Frederic Isidor Thielemans, även kallad ”Toots”, som samarbetade en hel del med Hasse & Tage.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2013 09 22 15:14 #

 7. Till Stefan H: Jo. jag vet. Att jag själv inte nämnde det beor väl på att att det var en av textförfattarna som efterlystes-

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 22 15:39 #

 8. Detta var ett rätt enkelt kryss där man inte behövde googla.
  Men, vem på SR har bestämt att man mellan ”Ring så spelar vi” och ”Melodikrysset” ska ha detta enerverande ”ungdomsprogram”? Inte för att jag är pryd, men är det trevligt att i ett program emellan de andra två, där medelåldern ändå torde vara mogen ungdom och uppåt, ingående ta upp ämnet ”Morgonstånd”? På blanka förmiddan?
  Familjelördag, någon?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 09 22 20:46 #

 9. HEJ! Edda M A G N A S O N (stavningen!) se mer å lyssna på henne och Monica Z på eddamagnason.com
  Tack för X-hjälp! sa enKrister
  -Var det på Viwex (1941 – 1979 dansades det mycket där) som du lärde dej dansa? Där lärde mig Rune Bergström ett och annat danssteg på 60-talet …

  Comment by Krister Nylund — 2013 09 22 22:45 #

 10. W I V E X ska de va

  Comment by Krister Nylund — 2013 09 22 22:47 #

 11. Till Krister Nylund: Tack för påpekandet – jag har rättat nu. Jag köpte just hennes skiva – har inte ens hunnit lyssna på den – eftersom jag själv åkte ut till Öregrund och den blev kvar i lägenheten i Uppsala.

  Nej, det var inte på Wivex jag själv lärde mig dansa. Det var på en dansstudio med en dam som ledare – vid det här laget minns jag inte ens var den låg.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 23 9:22 #

 12. Jag älskar Melodikrysset! Har du sett att man kan göra ett alldeles eget melodikryss på http://melodikryssfabriken.se/? Jag tillverkade ett härom dagen – kul!

  Comment by Kim — 2013 09 24 23:38 #

 13. Till Kim: Jag har åtminstone hört Anders Eldemans reklam för den här nya varianten.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 25 7:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^