Fågelpoesi

19 september 2013 13:55 | Barnkultur, Media, Politik, Prosa & lyrik | 6 kommentarer

Nummer 4 2013 av Lyrikvännen har legat ett tag på nattduksbordet i lägenheten i Uppsala. Jag ambulerar ju mellan Uppsala och Öregrund, men i det här fallet beror nog dröjsmålet med läsningen mest på att jag har genomgått en ögonoperation. Men nu har lusten att läsa vaknat till liv igen.

Det här numret av Lyrikvännen har ”Fåglar i poesin” som tema. Mycket i den – både fågeldikter och essäer om fåglar i poesin – är läsvärt, men själv har jag främst fastnat för Göran Bergengrens långa, inledande essä med många insprängda dikter, ”Var visslar en bondtrygg stare?”. Varför har jag förresten aldrig tidigare läst något av Bergengren? När jag googlar på honom, hittar jag ett trettital böcker av honom.

Den här långa essän är en blandning av egna upplevelser av fåglar och natur och av en mängd dikter med fåglar som motiv. Det ena förtar inte det andra, men det är nästan berusande att läsa en så sinnlig och konkret och personlig text, som vittnar om författarens förtrogenhet med fåglar och natur, skogens röster runt en torpglänta.

Och fågeldikterna är valda med kunskap och känsla. Som det här stycket ur ”Sista året” i Harry MartinsonsGräsen i Thule”, 1958:

När allt var tyst igen
kom vesslan fram ur den gamla spiselmuren
Hon tillkallade en gök från skogen,
och de höll båda en andaktsstund
Göken gol en gökpsalm.
Därmed var det hela över.
Inget var därefter som förr.
Men somrarna vandrade fram
och lät växa rödvensgräs och kransar.

* * *

”Lyrikvännen”, med Jonas Ellerström som ansvarig utgivare och en av redaktörerna, är fortsatt en oumbärlig kulturtidskrift. Helårsprenumeration – sex nummer – kostar 320 kronor. Kontakta Nätverkstan: ekonomitjanst@natverkstan.net, telefon 031-743 9903.

En gång i världen startades Lyrikklubben och Lyrikvännen av gamla Folket i Bilds förlag, då ägt av Tidens förlag., i sin tur ägt av Socialdemokratiska partiet. Sen sålde partiet sina förlag, även Prisma, till Kooperativa Förbundet, som tidigare ägde Rabén & Sjögren och sedan också köpte Norstedts förlag. Av detta blev det Sveriges näst största förlagsgrupp; KF kom också att äga Akademibokhandeln, den största bokhandelskedjan i Sverige.

En del av det inköpta gjorde sig KF och Norstedts-gruppen av med, däribland Lyrikvännen, som alltså hamnade hos Ellerströms. Och nu annonserar KF ut hela sin förlags- och bokhandels- och bokklubbsgrupp till försäljning. Sen återstår bara minnena av arbetarrörelsens och kooperationens en gång så stolta kulturambitioner.

Tur att det finns kvar kulturbärare som Ellerströms.

6 kommentarer

  1. Du skriver inspirerande om det senaste numret av Lyrikvännen. Underbar dikt av HM! Vet du om det är möjligt att köpa lösnummer av tidskriften? Det låter som en lämplig present till den fågelintresserade.

    Om KF:s stundande ”avknoppning” av Akademibokhandeln. Ja, nog känns det som om kulturen hamnar mer och mer i bakvatten. Vad bryr sig Homo economicus om kultur. Eller kan vi hoppas på en motreaktion snart?

    Comment by anita l — 2013 09 20 19:34 #

  2. Hej Enn! Jag citerar en dikt som min pappa, Mads Rydman skrivit ”Det ska vara en blåmes” Ur diktsamlingen Karavanföraren, Bonnier. 1977. Jag ligger och tänker på telefonsamtalet från Himalaya som jag fick natt. Konstigt. Det skulle komma en blåmes till Bagarmossen. Den skulle flyga över Gobiöknen och tappa en blågrå fjäder. Vid Bajkalsjön skulle den dricka lite vatten, och sedan skulle den flyga över Gorkij och Riga och sedan direkt till Bagarmossen. Det skulle vara en blåmes.

    Comment by Rustan Rydman — 2013 09 20 21:10 #

  3. Till Anita Lindblad: På omslaget anges 65 kronor som lösnummerpris, så det går rimligen att köpa separata exemplar. Kanske kan en stor bokhandel som Akademibokhandeln/Lundeq tänkas föra den – annars har jag ju angett ett telefonnummer.

    Comment by Enn Kokk — 2013 09 20 22:09 #

  4. Tack!

    Comment by anita l — 2013 09 20 23:47 #

  5. 16 okt. Kl. 18:30 kommer Jonas Ellerström till Stadsbiblioteket vid Odenplan i Sthlm. Program om Karin Boye. Jonas och Pia-Kristina Garde samtalar kring tidigare okända brev. Jan Hammarlund sjunger tonsatta dikter av Karin Boye. Fri entré!

    Comment by Susi holmgren — 2013 10 03 0:21 #

  6. Tack för denna intressanta blogg om fåglar och lyrik. Just detta ämne diskuterades på ”Nebbeboda akademi” i söndags. Se http://www.harrymartinson.se . I Nebbeboda gick Harry Martinson en gång i skola för den legendariske läraren Stav som han berättar om i bl a Nässlorna blomma.

    Comment by Åke Widfeldt — 2013 11 01 10:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^